Какво е арома дифузер и защо се нуждаем от него у дома

арома дифузер

Шумотевицата в наши дни около етеричните масла, арома дифузер и пулверизатори е голяма!

Но може би се чудите какво точно представлява арома дифузер. В тази статия ще ви разкажем повече за модерната „джаджа“, която е доста полезно да имаме у дома, ако практикуваме ароматерапия.

В най-широкия смисъл, дифузьорът е устройство, което разпространява нещо на широка площ.

реклама

Дифузерът за етерични масла разпръсква терапевтично масло и го разпространява в дома или на работното ви място, а може дори и в автомобила.

Има няколко вида дифузери. И ако търсите да си закупите, има няколко неща, които трябва да знаете за всеки вид, преди да вземете окончателно решение.

Маслен дифузер

Използването на етерични масла за пречистване, психично лечение и духовно здраве датира от много древни цивилизации от цял ​​свят.

Ароматните масла са широко използвани в козметиката и парфюмите като лекарства и дори се добавят към храни и вина, за да подобрят техния вкус и срок на годност.

Гръцкият лекар и ботаник Диоскорид пише за маслата и техните лечебни свойства още през първи век!

Въпреки че има разнообразни приложения, много от предимствата на етеричните масла (включително чисто приятния им аромат) могат да се набавят чрез вдишване. Въпреки това, за да може да се вдишва маслото, първо трябва да се разпръсне във въздуха чрез маслен арома дифузер.

Преди електронните дифузери, в древни времена са били възможни само сурови методи за дифузия.

Най-простият метод е бил дифузия чрез изпаряване. Маслата могат да се абсорбират в плат, дърво, глина или дори в косата и да се оставят бавно да изпаряват аромата си на малка площ.

Този метод е полезен, тъй като може лесно да се направи навсякъде, но ароматът не се разпространява в много голяма площ или се излъчва прекалено силно.

Друг метод е дифузия с помощта на топлина. Пример за това, което лесно може да се направи у дома, би било запалването на свещ без аромат за няколко минути, за да може част от восъка да се разтопи.

Духнете свещта и смесете малко етерично масло в разтопения восък, преди да се охлади.

След това запалете отново свещта и се насладете на новия аромат. Лекотата на този метод е голяма полза, но той крие много рискове.

Разбира се, самите свещи трябва да се използват внимателно, но самите етерични масла са лесно запалими и създават допълнителна опасност за дифузията на топлината.

В съвремието има много различни видове маслени дифузери, които работят чрез четири различни метода на дифузия: пулверизиране, ултразвуково или овлажняване изпаряване и топлина.

Небулизиращи дифузери

Небулизиращите дифузери работят с постоянен източник на подаване на въздух.

Струя въздух се издухва над малка тръба, съдържаща етеричните масла. Този въздушен поток създава вакуумен ефект, който изтегля маслата от тръбата и ги разпръсква във въздуха във фина мъгла.

За съжаление този процес може да предизвика известен шум. Този вид дифузия разпръсква маслото като цяло във въздуха под формата на малки капчици, без да разрежда или променя маслото по друг начин.

Поради тази причина пулверизирането често се счита за най-добрия вид дифузия на масло. Тъй като пулверизиращите дифузери са толкова ефективни при разпространението на етерични масла в стаята, повечето са оборудвани с контроли за регулиране на въздушния поток, както и таймери, позволяващи разпределението да се контролира през целия ден.

Ултразвуков арома дифузер

Ултразвуковите дифузери използват изцяло различна механика, но също така водят до мъгла или овлажняване на етеричните масла.

Ултразвуковият арома дифузер има малък диск, който вибрира бързо във вода, която е напоена с етерични масла.

Тази вибрация разделя маслото и водата на малки молекули, които след това се разпръскват във въздуха. Докато превръщането на течността в пара обикновено изисква топлина, този метод постига промяна в състоянието, без да е необходима топлина.

Тъй като маслото първо се разрежда с вода и също така разчита само на естествените въздушни потоци в помещението, за да се разпръсне, този тип дифузьор работи най-добре за тези, които се нуждаят само от малко количество масло, което да се разпръсне в цялата стая.

Нежният звук на капеща вода, издаден от тези дифузери, може да го направи привлекателен избор.

Изпарителни дифузери

Те са по-усъвършенствана форма на най-простия метод за дифузия на етерично масло.

Малък вентилатор се използва за издухване на маслата, които са капели върху филтър или друга повърхност.

Въздухът от вентилатора кара маслата да се изпаряват по-бързо, отколкото обикновено и разпръсква аромата в стаята.

Един основен недостатък на този метод обаче е, че по-леките порции масло се изпаряват и разпръскват по-бързо от по-тежките порции, което прави дозата небалансирана, освобождавайки по-леките компоненти в началото на процеса и по-тежките към края.

Тази фракция може да наруши терапевтичните качества на маслата. Но благоприятно е, че използването на вентилатора позволява бързо разпределение на аромата в цялото помещение.

Топлинен арома дифузер

Работят много подобно на изпарителните дифузери, но вместо въздух, те разчитат на топлина, за да разпръснат маслата във въздуха.

Докато топлинните дифузери страдат от същите недостатъци на изпарителните дифузери, потенциалната фракция на маслото, те работят напълно безшумно, което ги прави популярен избор на дифузьор.

Най-добрите дифузери на топлина работят с много ниски температури, за да се изпаряват бавно, без да променят естеството на маслата.

Въпреки че основните форми на дифузия на топлина, като дифузия на свещи, се използват и до днес, има много уникални приложения като пръстенови дифузери на лампи, които се поставят директно върху крушката на лампата, използвайки излишната топлина на крушката, за да дифузират частиците.

Днес етеричните масла все още се използват със същите предимства, за които са били използвани в древността и те стават все по-разпространени в конвенционалната медицина, тъй като учените осъзнават важността на тези основни вещества.

Етеричните масла могат да бъдат опасни, когато се усвояват или използват директно върху кожата, без да се разреждат с лосион или масло носител, а най-древните методи на дифузия крият много рискове.

Напредъкът в съвременните маслени дифузери създаде фантастична среда, която ни позволява безопасно да внесем ползите от дифузията на етерично масло в нашите домове.

Прочети Още:
6 евтини начина да поддържате въздуха в спалнята свеж

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: