Какво е бебешки пубертет и как да се справим с него

Бебешки пубертет

И родители и педиатри все по-често говорят за така наречения „бебешки пубертет“.

Това е нормална фаза на развитие, която преживяват децата около втората си година. Бебешкият пубертет се характеризира с чести избухвания, предизвикателно поведение, отказ на всичко за което ги помолите.

Това състояние при децата обикновено започва от 18-тия и продължава до 30 месец, понякога може да продължи до третата година на детето, а и след това.

реклама

Защо тези години са толкова тежки?

Първите три години от растежа на вашето дете са много, те са изпълени с интелектуален и физически растеж. Вашето дете започва:

 • ходи
 • говори
 • придобива различни умения
 • научава емоциите
 • има собствено мнение
 • храни се само

По време на този етап на развитие вашето дете естествено ще иска да изследва средата си, ще се опитва да се налага, да се облича само и ще ви се наложи да чувате думичката „НЕ“ за почти всичко. Това е нормално и очаквано поведение във фазата на бебешки пубертет.

Но тъй като техните словесни, физически и емоционални умения не са добре развити, детето ви лесно може да се разочарова, когато не успее да общува адекватно или да изпълни дадена задача.

Ето няколко примерни ситуации, които могат да причинят чувство на неудовлетвореност при 2-годишно дете:

 • Не притежава езиковите умения, за да посочи ясно какво иска (въпреки,че някой деца проговарят рано и на тази възраст вече лесно се комуникира с тях).
 • Може да няма търпение да изчака своя ред, на детската пързалка, люлка, на опашката в магазина и т.н.
 • То може да надцени координацията между ръка и око и да не може да излее собственото си мляко или да хване топка, въпреки че отчаяно иска.
 • Може да се ядоса, че не успява да се облече само.

Настъпил ли е „бебешкият пубертет за вашето дете“?

Ще разберете, че детето ви е влязло в бебешки пубертет не толкова от акта му за раждане, колкото от поведението му.

Тъй като нивата на фрустрация са високи, вие сте склонни да забележите следното:

Избухвания

Те могат да варират от леко хленчене до пълни истерични сривове. В допълнение към плача по време на избухване, вашето дете може да получи и физическо избухване, което може да включва:

 • удряне
 • ритане
 • хапане
 • хвърляне на нещата

Въпреки че тези избухвания могат да изглеждат безкрайни, според резултатите на проучване от 2003 г., приблизително при 75 процента от деца на възраст между 18 и 60 месеца тези изблици продължават средно около пет минути.

Опозиция

Всеки ден детето ви придобива нови умения и способности. Разбира се  то ще иска да ги изпробва, естествено вие ще сте неговото опитно зайче.

Това може да доведе до възражение на детето ви за неща, с които преди е било съгласно, като например да държи ръката ви за да пресече улицата, да му помогнете да се облече или пък да иска да се изкъпе само.

Тъй като детето ви развива повече независимост, то може да започне да настоява да прави повече за себе си, независимо дали е способно да изпълни задачата или не.

Те могат също така внезапно да решат, че искат да ви помогнат да направите неща, които смятат, че вече са усвоили, като например да измият чиниите, да изчистят, да сгънат дрехите.

Промени в настроението

Промените в настроението при бебешкия пубертет е нещо напълно естествено.

Вашето малко съкровище може да е много щастливо и послушно и изведнъж да започне да недоволства, да плаче и да се тръшка и всичко това може да се случи в рамките на 2 минути.

Това е страничен ефект на неудовлетвореността, който пък идва от желанието им да направят нещата сами, без да притежават необходимите уменията.

Всички деца ли минават през бебешки пубертет?

Независимо дали пубертетът идва на 18 месечна или 3 годишна възраст, повечето малки деца – поне в развитите страни, където има определени обществени очаквания за поведението на децата – ще покажат някои признаци на бебешки пубертет.

Децата в тази възраст развиват независимост. Разумно е да приемете, че техните възгледи и очаквания невинаги съвпадат с вашите.

Все пак някои деца ще минат през този период по-леко от други. Ако детето вече има усъвършенствани езикови умения, които му помагат да се изразява по-ясно и намаляват чувството на неудовлетвореност, то този период ще мине по-леко.

Родителите също могат да помогнат, като проявяват търпение и толерантност когато на детето му се спи или е гладно.

Колко трае бебешкия пубертет?

По принцип  този период  трябва да отшуми до три годишна възраст. Но понякога на детето може да му отнеме и малко повече време, за да се справи с промените.

Как да се справим с бебешкия пубертет

За да помогнете на детето си (и на себе си) да премине през този период по-леко, се препоръчва следното:

 1. Спазвайте редовни графици за хранене и сън. Децата обикновено са раздразнителни когато са гладни или им се спи.
 2. Хвалете поведенията, които одобрявате и игнорирайте тези, които искате да обезсърчите.
 3. Не удряйте и се опитвайте да избягвате да крещите.
 4. Пренасочете вниманието му или го разсейте, когато можете. Посочете нещо смешно или интересно, когато детето ви започне да хленчи или да се държи неправилно.
 5. Спазвайте прости правилата и предлагайте кратки обяснения. Например, кажете на детето си, че трябва да ви държи ръката, когато пресича улицата, защото не искате кола да го нарани.
 6. Нека вашето дете има някакъв контрол, като му предлагате избор между две неща. Например, можете да кажете „Коя блуза искаш да си облечеш днес, синята или бялата?“
 7. Не се поддавайте. Поставете граници и бъдете последователни. Ако детето ви иска шоколад, но вие сте решили, че днес му е в повече, не му взимайте.
 8. Запазете спокойствие. Детето усеща вашето настроение. Бройте до 10 или поемете дълбоко въздух, за да запазите хладнокръвието си.

Бебешкия пубертет е нормална фаза на развитие. Избухването и невъзпитаното поведение не са приятни, но са част от израстването на вашия мъник.

Заредете се със здрави нерви, търпение и дайте на детето си много любов и внимание.

Често задавани въпроси

Какво е бебешки пубертет?
Това е нормална фаза на развитие при малките деца на около 2 годишна възраст, която често е белязана от избухвания и предизвикателно поведение. Не е задължително бебешкия пубертет да се появи точно когато детето ви навърши 2 години.
Колко продължава бебешкия пубертет?
Обикновено бебешкия пубертет отшумява до 3 годишна възраст. Но понякога продължава и по дълго. Обаче, когато детето е на 4, то има достатъчно езиково и двигателно развитие, за да се изрази и да разбере какво му се казва.
Кога свършва бебешкия пубертет?
Краят на бебешкия пубертет настъпва около 4 кодишна възраст.
Какво да правим при тежък бебешки пубертет?
Опитайте се да останете спокойни. Когато детето ви започне да се инати, опитайте се да пренасочите вниманието му. Ако не успеете да го разсеете, просто го игнорирайте. Ако сте на публично място, заведете детето си настрана без обсъждане или суетене и изчакайте, докато се успокои.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: