Какво е екстракт от нийм? Ползи, употреби, рискове и странични ефекти

екстракт от нийм

Нийм ( Azadirachta indica ) е дърво, произхождащо от индийския субконтинент. ( 1 )

Различни части от това дърво отдавна се използват в традиционната азиатска медицина. Исторически погледнато, то е било използвано за лечение на болка, треска и инфекции, белите му клонки са били използвани за почистване на зъбите. ( 2 ) ( 3 )

Все пак може да ви е любопитно да разберете дали някое от тези твърдения е оправдано.

реклама

В статията ще разгледаме екстракта от нийм, за да научим за употребата му, потенциалните ползи и рисковете.

Какво е Нийм?

Ниймът е уникално лечебно растение, тъй като всички негови части – включително неговите листа, цветове, семена, плодове, корени и кора – могат да се използват. ( 4 ) ( 5 )

Вековните ръкописи разкриват някои от историческите приложения на това дърво. Цветовете му са били използвани за лечение на заболявания на жлъчните пътища, листата му за лечение на язви, а кората му за лечение на мозъчни заболявания. ( 6 )

Над 140 различни активни съединения са изолирани от различни части на растението. Тези активни съединения придават на нийм неговите антиоксидантни, антимикробни, антипаразитни, противовъзпалителни, антидиабетни и заздравяващи рани свойства. ( 7 ) ( 8 )

Потенциални ползи за здравето от нийм

Въпреки че научните изследвания на нийм са в начален етап, те показват обещание за няколко аспекта на здравето, включително управление на кръвната захар, както и ползи за косата, кожата, зъбите, черния дроб и бъбреците.

Имайте предвид, че са необходими допълнителни изследвания върху хора.

Може да насърчи здравето на косата

Екстрактът от семена на нийм съдържа азадирахтин, активно съединение, което може да се бори с паразити, които засягат косата и кожата, като въшки. Азадирахтин действа, като нарушава растежа на паразитите и пречи на репродукцията и други клетъчни процеси. ( 9 )

В проучване, което тества ефикасността на шампоан на базата на нийм срещу въшки при деца, оставянето на шампоан в косата за 10 минути убива въшките, като същевременно е нежен към кожата. ( 10 ) ( 11 )

Екстрактът от нийм и нимбидин, съединение, намиращо се в маслото от нийм, също могат да лекуват пърхот поради неговите противовъзпалителни и антимикробни свойства. Пърхотът и дразненето на скалпа може да са резултат от натрупване на гъбички по скалпа. ( 12 )

Може да подобри здравето на зъбите и устната кухина

Дъвченето на кора от нийм за насърчаване на устната хигиена е обичайна практика в Индия. ( 13 )

Антисептичните, противовъзпалителни, антиоксидантни и имуностимулиращи свойства на Нийм могат да насърчат оралното здраве. Въпреки че са необходими повече изследвания, проучванията показват, че Нийм може да облекчи болката и да помогне за лечение на гингивит, пародонтит и кариес.

Освен това проучванията в епруветки показват, че нийм може да сведе до минимум способността на бактериите да колонизират повърхността на зъбите ви, като по този начин намалява образуването на плака. ( 14 )

Освен това, в 21-дневно проучване, включващо 45 души с гингивит, е установено, че водата за уста с нийм е толкова ефективна, колкото и водата за уста с хлорхексидин – за уста за намаляване на кървенето на венците и плаката. ( 15 )

Може да подпомогне здравето на черния дроб и бъбреците

Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на Нийм могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес, което от своя страна може да насърчи здравето на черния дроб и бъбреците.

Оксидативният стрес се причинява от натрупване на нестабилни молекули, наречени свободни радикали. Въпреки че тялото ви естествено произвежда свободни радикали като страничен продукт от метаболизма, външните източници увеличават тяхното присъствие.

Някои лекарства, включително лекарства за рак, болкоуспокояващи и антипсихотици, могат да допринесат за оксидативен стрес, водещ до увреждане на тъканите в черния дроб и бъбреците. ( 16 )

Интересното е, че едно проучване върху плъхове установи, че екстрактът от листа на нийм намалява увреждането на черния дроб, предизвикано от високи дози ацетаминофен. ( 17 )

Може да подобри здравето на кожата

Маслото от семена на нийм е богато на мастни киселини, включително олеинова, стеаринова, палмитинова и линолова киселини. Съвкупно е доказано, че тези мастни киселини имат противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства, които насърчават здравата кожа. ( 18 )

Аюрведичната медицина (индийска традиционна лечебна система) използва нийм за лечение на псориазис и екзема, но много малко научни изследвания подкрепят тези твърдения. ( 19 )

Акне

Исторически погледнато, нийм е бил използван за лечение на акне, намаляване на петна и подобряване на еластичността на кожата. ( 20 )

Всъщност проучванията показват, че антибактериалните свойства на маслото от нийм се борят с акнето.

Проучване в епруветка показа, че маслото от нийм може да подпомогне дългосрочното лечение на акне, когато се добави към твърди липидни наночастици (SLNs), нов тип лекарствена формулировка, която предлага стабилно освобождаване на активни съставки.

Зарастване на язви и рани

Проучванията върху животни показват, че екстрактът от листа на нийм ускорява заздравяването на рани чрез повишена възпалителна реакция и образуването на нови кръвоносни съдове. ( 21 )

В едно проучване 6 души с чревни язви са приемали 30 mg екстракт от нийм перорално два пъти дневно. След 10 дни киселинната секреция намаля значително и след 10 седмици язвите бяха почти напълно излекувани. ( 22 )

И все пак това беше доста малко проучване. Необходими са повече изследвания.

Други потенциални ползи

Нийм може да има няколко други ползи за здравето, въпреки че резултатите са смесени и са необходими допълнителни проучвания при хора.

Антималарийни ефекти

Нийм съдържа активни съединения, наречени лимоноиди. Проучване при мишки установи, че лимоноидите могат да бъдат толкова ефективни при насочване към клетки, заразени с малария, колкото конвенционалните лечения с хлорохин. ( 23 )

Въпреки това, някои проучвания в епруветки не показват положителен ефект от екстракта от нийм върху резултатите от малария. ( 24 )

Имайте предвид, че нийм не се използва широко за лечение на малария в момента.

Управление на диабета

Някои проучвания върху животни показват, че екстрактът от листа на нийм може да бъде кандидат за нови лекарства за диабет.

Това е така, защото екстрактът от нийм може да помогне за съживяването на клетките, които произвеждат инсулин – хормонът, който помага за контролиране на кръвната захар – и понижава нивата на кръвната захар. ( 25 )

Рисковете и странични ефекти

Въпреки че продуктите от нийм са получени от естествени източници, те не са напълно безопасни за употреба. Ето защо е важно да вземете предпазни мерки, когато използвате продукти.

Екстрактите от семена на нийм се състоят от различни мастни киселини и около 2% горчиви вещества, които се считат за токсични. Нивата на тези горчиви вещества се различават в различните продукти и могат да бъдат повлияни от методите на извличане и съхранение. ( 26 )

Избягвайте перорален прием

Трябва да се отнасяте към оралния прием на всеки продукт от нийм с изключително внимание, ако не и да го избягвате напълно.

В някои случаи бебетата са преживели тежко отравяне, след като им е било дадено масло от нийм в дози от 5–30 мл. ( 27 ) ( 28 )

В друг случай, мъж е изпитал неврологични и психотични симптоми след консумация на 60 мл масло от нийм.

Освен това, анекдотични доказателства свързват прекомерния прием на чай от листа от нийм с бъбречна недостатъчност.

Други приложения

Хората, приемащи лекарства за диабет, трябва да се консултират с лекаря си, преди да използват нийм, за да избегнат риска от много ниски нива на кръвната захар.

Докато локалната употреба изглежда безопасна, ако се разрежда с други съставки, директното приложение върху кожата не се препоръчва, тъй като може да доведе до дразнене. ( 29 )

Доказано е, че Нийм има дългосрочни контрацептивни ефекти при мъже след еднократна доза. Поради способността му да спира развитието на сперматозоидите и ограничените изследвания за неговата безопасност, трябва да избягвате нийм, ако се опитвате да имате деца.

Бебета, деца и бременни или кърмещи, не се препоръчва да използват нийм поради смесената му информация за безопасност и липсата на изчерпателни изследвания.

Как да намерите продукти и как да ги използвате безопасно

Нийм обикновено се продава под формата на масло, екстракт, прах и добавки, както и се добавя към продукти за грижа за косата, кожата и устната кухина. Обикновено можете да намерите тези продукти в магазините за здраве и красота.

Маслото от нийм може да се нанася върху кожата или да се смесва с шампоан или крем. Счита се за безопасен за орален прием, когато се разрежда с алкохол или се приема под формата на таблетки или прах.

Въпреки че локалното му приложение се счита предимно за безопасно, техниките за извличане и специфични употреби могат да повлияят на общата му токсичност.

Прочетете етикета и следвайте изброените указания, тъй като те варират от продукт до продукт.

Важно е да се отбележи, че не съществува стандартна дозировка и информацията за нейната ефективност е неизвестна. За да сведете до минимум рисковете за здравето, избягвайте самолечение и се консултирайте с медицински специалист, преди да използвате какъвто и да е продукт на нийм.

Заключение

Нийм е уникално растение с това, че всички негови части – листа, цветове, семена, плодове, корен и кора – проявяват лечебни свойства.

Въпреки че научните изследвания върху тази добавка все още са в ранен стадий, доказателствата показват, че може да лекува пърхот, въшки, гингивит и зъбна плака, както и да насърчава заздравяването на рани.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: