Какво е зъбна плака?

Какво е зъбна плака

Зъбната плака, лепкав слой от бактерии, които естествено се натрупва върху зъбите.

Редовното почистване на зъбите с четка и конец са от съществено значение за премахването и предотвратяването на натрупването на плака.

Това води до предотвратяване на кариеси, заболявания на венците и други усложнения на оралното здраве, произтичащи от натрупването на плака.

реклама

Разликата между плака и зъбен камък

Когато плаката не се елиминира постоянно, тя може да абсорбира минерали от слюнката и да се втвърди в зъбен камък, изглеждайки бяла или жълта.

Зъбният камък се натрупва по линията на венците и по предната и задната повърхност на зъбите. Докато старателното почистване с конец може да измести част от зъбния камък, пълното отстраняване обикновено изисква професионална намеса от зъболекар.

Какво причинява плаката?

Устата ви функционира като процъфтяваща екосистема, приютяваща различни бактерии и организми, въведени чрез хранене, пиене и дишане.

Обикновено в тази орална среда се поддържа деликатно равновесие, но възникват проблеми, когато специфични бактериални щамове се размножават прекомерно.

Консумирането на въглехидрати и захари осигурява гориво за бактериите, което ги кара да генерират киселини като странични продукти. Тези киселини крият рискове като кариес, възпаление на венците и различни форми на кариес.

Трябва да се отбележи, че кариесът в резултат на плака може да се появи под линията на венците, невидим за окото, като постепенно разрушава структурната опора на вашите зъби.

Симптоми

Симптомите, които често се появяват при на зъбна плака включват:

  • Лош дъх (халитоза)
  • Усещане за размиване на зъбите
  • Червени, подути венци, които кървят след четкане

Как се диагностицира плаката?

Обикновено плаката изглежда безцветна или бледо жълта. По време на преглед на устната кухина зъболекарят може да идентифицира плаката по зъбите ви с помощта на малко огледало.

Как се премахва плаката?

Редовното четкане и почистване с конец за зъби с четка за зъби с мек косъм са ефективни методи за премахване на плаката. Някои зъболекари се застъпват за електрически четки за зъби, за които се смята, че предлагат превъзходно отстраняване на плаката.

Проучвания от 2019 г. показват, че пастата за зъби, съдържаща сода за хляб, е ефективна за премахване на плаката.

Зъбният камък, който се образува при втвърдяване на плаката, изисква професионално отстраняване от дентален специалист.

По време на рутинни стоматологични прегледи и почиствания, вашият зъболекар или орален хигиенист може да се справи с натрупването на зъбен камък.

Като се има предвид склонността му да се натрупва в недостъпни места, посещенията при зъболекар на два пъти годишно са от решаващо значение за справяне със зъбния камък.

Как да предотвратим появата на плака

Практикувайте добра устна хигиена

Поддържането на здравето на устната кухина зависи от практиките за ежедневно почистване на зъбите, за да се осуетят вредните ефекти на бактериите от плака.

Миенето на зъбите два пъти дневно, с особено внимание след консумация на сладки храни, е от решаващо значение. Препоръчва се двуминутна сесия за миене на зъбите два пъти дневно.

В допълнение към редовното миене на зъбите, ежедневното почистване с конец е от съществено значение, тъй като плаката може да се натрупа в тесните пространства между зъбите.

Постоянните стоматологични прегледи и почиствания също са неразделни компоненти на оптималното орално здраве.

Жабурене с вода за уста

За ефективно насочване към бактериите, живеещи между зъбите ви, включването на вода за уста в рутинната ви хигиена на устната кухина заедно с почистването с конец за зъби е полезно.

Преглед на медицинската литература от 2016 г. подчертава, че когато изплакванията за уста допълват миенето на зъбите и почистването с конец, има значително намаляване на плаката и гингивита.

Съществуват различни води за изплакване на устата, включващи активни съставки като хлорхексидин (CHX), пробиотици, билки и етерични масла.

CHX е мощен за намаляване на натрупването на плака и подобряване на цялостното здраве на венците. Въпреки това, може да причини оцветяване на зъбите, повишено натрупване на зъбен камък и да промени вкусовите усещания.

За хора, които търсят вода за уста без неблагоприятни ефекти, пробиотичните или билковите изплаквания представляват жизнеспособни възможности.

Проучване от 2016 г. демонстрира тяхната ефикасност при значително намаляване на нивата на плаката без оцветяването, свързано с изплакванията с CHX.

Нещо повече, изследванията показват, че продуктите за изплакване, съдържащи етерични масла, предлагат ползи за смекчаване на натрупването на плака, освен четкането и почистването с конец.

Например Listerine Cool Mint, съдържащ масла от ментол, мащерка, зимна зеленина и евкалипт, е показано в преглед от 2017 г. за намаляване както на плаката, така и на гингивита.

Червени боровинки?!

Препоръчително е да обсъдите включването на продукти от червена боровинка във вашата диета с вашия зъболекар.

Лабораторни изследвания показват, че полифенолите, открити в червените боровинки, могат ефективно да инхибират две видни бактерии в устата, свързани с кариеси: Streptococcus mutans и Streptococcus sobrinus.

Въпреки това е изключително важно да се признае, че тези констатации са получени от лабораторни експерименти.

Директното въздействие на червените боровинки върху плаката в човешката уста все още не е окончателно потвърдено.

Следователно, въпреки че резултатите са обещаващи, са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди тяхната ефикасност в реална орална среда.

Перспективи

Плаката се натрупва в устата ви както през нощта по време на сън, така и през целия ден, докато консумирате храна и напитки.

Въпреки това, като поддържате внимателни практики за хигиена на устната кухина, умерения прием на захарни вещества и посещавате прегледи при зъболекар на два пъти годишно за цялостно отстраняване на плаката, вие можете ефективно да контролирате нейния растеж.

Неуспехът да се обърне внимание на натрупването на плака чрез редовно почистване може да доведе до нейното втвърдяване в зъбен камък.

Това води до потенциални последици като кариес, кариес и заболяване на венците.

Освен това, възпалението в устната кухина може да предизвика по-широки здравословни проблеми.

Следователно даването на приоритет на добрите зъбни навици и последователните посещения при зъболекар е от съществено значение за управлението на плаката и запазването на цялостното орално и системно здраве.

Колко често трябва да посещавам своя зъболекар?

Важно е да посещавате зъболекаря си на редовни интервали за почистване на зъбите.

За някои хора това може да бъде на всеки шест месеца, докато за други може да е необходимо по-често. Вашият зъболекар ще ви предложи подходящ график за почистване, който отговаря на вашите индивидуални нужди.

Ако имате нови притеснения между визитите за почистване на зъбите, не се колебайте да се свържете със зъболекаря си, за да насрочите преглед. Те ще извършат преглед на вашите зъби, за да установят дали има промени или проблеми.

Заключение

Плаката, лепкав филм, се образува върху зъбите ви по време на сън и през целия ден, включвайки различни бактериални щамове и адхезивен слой.

Бактериите в плаката метаболизират въглехидрати и захари, генерирайки киселини, които могат да разрушат емайла и корените на зъбите, насърчавайки заболяване на венците и кариес.

За щастие последователните практики за грижа за устната кухина, включително щателно четкане, почистване с конец, изплакване с вода за уста и посещения при зъболекар на два пъти годишно, могат да помогнат за ограничаване на растежа на плаката и запазване на оралното здраве.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: