Какво е инфлуенсър?

Инфлуенсър

Какво е инфлуенсър?

Инфлуенсър е някой, който има възможността да влияе върху решенията на група хора за закупуване или извършване на действие поради неговия авторитет, знания или позиция.

Инфлуенсърите имат специализирани знания, авторитет или прозрение по конкретна тема.

реклама

Тяхното предварително присъствие в ниша ги прави полезна стартова площадка за търговски марки в търсене на признание от аудитирията.

Инфлуенсърът помага на компаниите в „ инфлуенсър маркетинга “, форма на реклама, която изгражда авторитет на марката на гърба на репутацията на друг човек.

Инфлуенсърите имат дълга история в маркетинга. Първоначално компаниите използваха убедителни фигури като знаменитости и спортисти, за да продават своите продукти чрез телевизионни и радио реклами.

Възходът на социалните медии направи други видове инфлуенсъри по-популярни.

Днес влиятелните хора наречени – инфлуенсър се вписват в следните категории:

  • Художници, спортисти и звезди от поп културата
  • Експерти в индустрията и лидери със силни мисли
  • Лица с влияние в социалните медии
  • Блогъри и създатели на съдържание

Основната част от маркетинга на влиянието днес се случва в социалните медии. Микроинфлуенсърите и блогърите са по-рентабилен начин за достъп до незабавно доверие върху дадена марка.

[ez-toc]

Инфлуенсър в социалните медии

Какво е инфлуенсър

През последното десетилетие видяхме как социалните медии бързо нарастват.

Според доклада We We Social от януари 2019г. 3,484 милиарда души активно използват социалните медии – това е 45% от населението на света.

При провеждане на същото проучване, към януари 2020г. те вече са 3,80 милиарда, като този брой се е увеличил с повече от 9 процента от това време на миналата година.

Инфлуенсърите в социалните медии са хора, които са изградили репутация със своите знания и опит по определена тема.

Те редовно публикуват по тази тема в предпочитаните от тях социални медийни канали и генерират големи последователи на ентусиазирани, ангажирани хора, които обръщат голямо внимание на техните възгледи.

Бизнесът обича влиятелните лица в социалните медии, защото могат да създават тенденции и да насърчават своите последователи да купуват продуктите или да използват услугите им, които инфлуенсърите популяризират.

Как се става инфлуенсър?

Какво е инфлуенсър

Професия инфлуенсър, как?

Изберете ниша, която ви интересува и имате знания, след това продължете, като създавате съдържание за тази ниша.

След като сте избрали ниша, следващото нещо, което трябва да направите, е да изберете предпочитаната от вас платформа и след това да създадете или оптимизирате профила си.

Създайте бизнес акаунт –  За да бъдете влиятелен в социалните медии, ще трябва да преминете към бизнес акаунт. Ще ви отвори много опции. Почти всички платформи имат възможност за превключване към бизнес акаунт в настройките на профила си.

Измислете ангажираща биография –  Първото  нещо, което някой забелязва за вас, е вашата биография. Тя трябва да е достатъчно силна, за да разкрие вашата история най-ангажиращо. Освен това той трябва дори да предоставя подходящи подробности за вас, като вашето име, данни за контакт, местоположение и вашето умение или област на опит.

Качете снимка на корицата и снимка на потребителския профил –  Вашата снимка на профила и снимката на корицата са два важни елемента от идентичността ви.

Разберете аудиторията си – Преди да започнете да публикувате съдържание в социалните си медии, трябва да отделите малко време, за да разберете по-добре вашата целева аудитория. За да бъдете успешен инфлуенсър, трябва да знаете към кого се насочвате.

Създайте подходящо съдържание – След като сет наясно с типа съдържание, което ще публикувате, трябва да изготвите график и честота на публикуването си.

Бъдете последователни и редовни – Като инфлуенсър на социалните медии трябва да публикувате редовно.

Брой на последователите

Мега-инфлуенсъри

Мега-инфлуенсъри са хората с огромен брой последователи в техните социални мрежи.

Въпреки че няма фиксирани правила за границите между различните типове последователи, често срещано мнение е, че мегаинфлуенсърите имат повече от 1 милион последователи на поне една социална платформа.

Макро-инфлуенсъри

Макро-инфлуенсърите са една стъпка надолу от мега-инфлуенсърите и по-принцип са по-достъпни като инфлуенсър маркетинг.

Хората с последователи в диапазона между 40 000 и 1 милион последователи в социалната мрежа се считат за макро-инфлуенсъри.

Микро-инфлуенсъри

Микроинфлуенсърите са обикновени хора, които са станали известни със знанията си за някаква специализирана ниша.

Въпреки че има различни мнения, бихте могли да считате, че микроинфлуенсърите имат между 1000 и 40 000 последователи на една социална платформа.

Нано-инфлуенсъри

Най-новият тип инфлуенсър, който получава признание, е нано-инфлуенсъра. Тези хора имат сравнително малък брой последователи, но те са склонни да бъдат експерти в неясна или тясно специализирана област.

Известни личности

В продължение на много години бизнесът е установил, че продажбите им обикновено се увеличават, когато известна личност популяризира или одобрява техния продукт.

Един от проблемите при използването на известни личности като влиятелни е, че може да им липсва достоверност при целевата аудитория на продукта.

Джъстин Бийбър може да има голямо влияние, ако препоръча вид крем против акне, но би имал малък шанс да повлияе на онези, които търсят селска къщичка след пенсионирането.

Знаменитостите може да имат много фенове и гигантски последователи в социалните медии. Спорно е обаче колко точно влияние те оказват върху онези, които ги следват.

Въпреки това, всеизвестен факт е, че Кристиано Роналдо печели повече пари като инфлуенсер, отколкото като футболист. Той е човека с най-много последователи в инстаграм.

Известни инфлуенсъри в България

Както в целия свят и тук манията по тази професия расте. Вижте някои от най-известните инфлуенсъри в България:

Лазар Ангелов е фитнес-модел и фитнес-инструктор и един от най-влиятелните хора в областта на физическата активност.

Александра Петканова и Даниел Петканов „Лудия репортер“ станаха популярни инфлуенсъри след като се ожениха.

Слави от The Clashers е един от най-популярните българи в youtube.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: