Какво е пандемия?

какво е пандемия

Настоящото огнище на COVID-19 в световен мащаб предизвика хаос и притеснения в хората по целия свят. Сред тези проблеми възникна и един много важен въпрос – Какво всъщност представлява пандемия?

Разпространението на новия коронавирус, SARS-CoV-2, беше официално определено като пандемия от Световната Здравна Организация (СЗО) на 11 март 2020г., след внезапното му разпространение по света.

В тази статия ще разгледаме какво определя пандемията и колко пандемии са ни засегнали в близката история.

реклама

Какво е пандемия?

Според СЗО, пандемията се определя като „разпространение на ново заболяване в световен мащаб“.

Когато се появи ново заболяване, повечето от нас нямат естествен имунитет, за да се преборят с него. Това може да предизвика внезапно, понякога бързо разпространение на болестта между хората, между общностите и по целия свят.

Без естествен имунитет за борба с болестта, много хора могат да се разболеят, докато вируса се разпространява.

Фазите на пандемията на СЗО са разработени през 1999г. и доразвити през 2005г. Фазите са приложими и осигуряват глобална рамка за целия свят.

СЗО е отговорна за обявяването на нова пандемия въз основа на това как разпространението на болестта се вписва в следните 6 фази:

  • Фаза 1. В природата грипните вируси циркулират непрекъснато сред животните, особено птиците. Въпреки че теоретично такива вируси могат да се превърнат в пандемични вируси, във фаза 1 не се съобщава за вируси, циркулиращи сред животните, които да причиняват инфекции при хората.
  • Фаза 2. Тук вече се знае, че вирусът, циркулиращ сред опитомени или диви животни, е причинил инфекция при хората и поради това се счита за потенциална пандемична заплаха. Този нов вирус се счита за заплаха и сигнализира за потенциалния риск от пандемия.
  • Фаза 3. Животинският вирус е причинил заболяване в малък кръг от хора чрез предаване от животни на човек. Предаването от човек на човек обаче е твърде ниско, за да предизвика огнища в общността. Въпреки това, ограниченото предаване при такива ограничени обстоятелства не показва, че вирусът е достигнал нивото на предаваемост сред хората, необходимо за причиняване на пандемия.
  • Фаза 4. Налице е преносът на новия вирус от човек на човек в достатъчно голям брой, за да доведе до огнища в общността. Този вид предаване сред хората сигнализира за висок риск от развитие на пандемия.
  • Фаза 5. Характеризира с разпространение на вируса от човек на човек в поне две страни в един Регион на СЗО. Въпреки че, повечето държави няма да бъдат засегнати на този етап, глобалната пандемия е неизбежна.
  • Фаза 6. Предаден е новият вирус в поне една допълнителна страна в региона на СЗО. Това е известно като фаза на пандемия и сигнализира, че в момента настъпва глобална пандемия.

Прочети Още: Трябва ли да се притеснявате от грипната епидемия?

Както можете да видите по-горе, пандемиите не се определят непременно от техния темп на растеж, а от разпространението на болестта. Разбирането на темповете на растеж на пандемия обаче може да помогне на здравните служители да се подготвят за епидемия.

Когато служителите в общественото здравеопазване знаят колко бързо се разпространява дадена болест, това може да им помогне да определят как да забавят разпространението.

Пандемии през миналия век

От 1918г. сме преживели седем епидемии. Някои от тези епидемии са класифицирани като пандемии и всички те са имали сериозен ефект върху човешката популация по някакъв начин.

Пандемия от грип през 1918г. (вирус H1N1): 1918–1920

Грипната пандемия от 1918г. отне живота на около 50 до 100 милиона души по целия свят.

Така нареченият „испански грип“ е причинен от Вирус H1N1 който се разпространява от птиците върху хората. Хората на възраст 5 и по-млади, от 20 до 40 и 65 и повече години са имали високи нива на смъртност.

Смята се, че пренаселеността в лечебните заведения, лошите санитарни практики и хранителните дефицити са допринесли за високата смъртност.

Пандемия от грип през 1957г. (вирус H2N2): 1957–1958

Грипната пандемия от 1957г. отне живота на грубо 1,1 милиона души в световен мащаб.

„Азиатският грип“ е причинен от вирус H2N2, който също се разпространява от птиците върху хората. Този щам на грипа засяга хора предимно на възраст между 5 и 39 години, като по-голямата част от случаите се срещат при по-малки деца и тийнейджъри.

1968 пандемия от грип (вирус H3N2): 1968–1969

През 1968г. вирусът H3N2, понякога наричан „Хонконгски грип“, е друга грипна пандемия, отнела живота на 1 милион души по света.

Този грип е причинен от вирус H3N2, който е мутирал от вируса H2N2 от 1957г. За разлика от предишните грипни пандемии, тази пандемия засяга предимно възрастни хора, при които имат най-висока смъртност.

ТОРС-CoV: 2002–2003

Избухването на коронавирус SARS ( ТОРС – тежък остър респираторен синдром) през 2002г. е епидемия от вирусна пневмония, която отне живота на над 770 души по целия свят.

Избухването на ТОРС е причинено от нов коронавирус с неизвестен източник на предаване. Повечето инфекции по време на огнището започнаха в Китай, но в крайна сметка се разпространиха в Хонконг и други страни по света.

Свински грип (вирус H1N1pdm09): 2009

Избухването на свински грип през 2009г. е следващата грипна пандемия, която е причинила смъртта на някъде между 151 700 и 575 400 хора по света.

Свинският грип е причинен от друг Вирус H1N1 вариант, който произхожда от прасета и в крайна сметка се разпространява и чрез контакт между хора.

Установено е, че част от хората на 60 и повече години вече са имали антитела срещу този вирус от предишни огнища на грип. Това доведе до по-висок процент на инфекция при деца и млади хора.

MERS-CoV: 2012–2013

Коронавирусът от 2012г. MERS причини заболяване, характеризиращо се с тежко респираторно заболяване, което имаше 34 процента смъртност и отне живота на 858 души, предимно на Арабския полуостров.

Избухването на MERS е причинено от коронавирус, който се е разпространил от неизвестен животински източник върху хората. Огнището произхожда от Саудитска Арабия и се разпространи предимно на Арабския полуостров.

Огнището на MERS е имало много по-висока смъртност от предишното огнище на коронавирус.

Ебола: 2014–2016

Епидемията от ебола през 2014г. включва епидемия от хеморагична треска, която отне живота на 11 300 хора, предимно в Западна Африка.

Епидемията от ебола е причинена от вирус Ебола, за който се смята, че първоначално е бил предаден от прилепи на хората. Въпреки че огнището започна в Западна Африка, то се разпространи общо в осем държави.

COVID-19 (SARS-CoV-2): 2019г. – в ход

Избухването на COVID-19 през 2019г. е вирусна пандемия, която и в момента продължава. Това е ново заболяване, причинено от неизвестен досега коронавирус, SARS-CoV-2. Процентът на инфекциите, смъртността и други статистически данни все още се изчисляват.

Подготовката за пандемия е усилие на общността, в което всички ние можем да участваме, за да намалим въздействието на болестта по света.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: