Какво е себум и защо се натрупва върху кожата и косата?

Какво е себум и защо се натрупва върху кожата и косата

Кожата ви произвежда себум, който може да бъде доста мазен. Производството на себум може да допринесе за акне, но също така овлажнява и предлага защита за вашата кожа.

Себумът, произхождащ от мастните жлези на тялото ви, е мазна субстанция с множество функции, включително покриване на кожата, овлажняване и защита.

По същество себумът може да се разглежда като естествените масла на вашето тяло, включващи сложна смес от мастни киселини, захари, липиди и други естествени съединения, които заедно образуват защитна бариера срещу загуба на влага.

реклама

За да навлезем в подробности, себумът се състои от триглицериди и мастни киселини (57%), восъчни естери (26%), сквален (12%) и холестерол (4,5%). ( 1 )

В случаи на прекомерно мазна кожа, производството на тази липидна смес, която представлява себум, може да бъде повишено от тялото ви.

Важно е да се отбележи, че веществото, което обикновено наричаме „кожно масло“, обхваща повече от себум. Той също така съдържа смес от пот, мъртви кожни клетки и малки частици от околната среда.

Къде се намират мастните жлези?

Мастните жлези са широко разпространени в тялото ви, като много от тях се намират самостоятелно, а не изключително около космените фоликули.

Регионите с най-висока концентрация на тези жлези са лицето и скалпа, където можете да намерите значителна плътност до 900 мастни жлези на квадратен сантиметър кожа.

За разлика от тях области като пищялите и други гладки повърхности обикновено притежават по-малко мастни жлези. Забележително е, че дланите на ръцете ви и стъпалата на краката ви са единствените области на кожата ви, които са напълно лишени от тези жлези.

Всяка мастна жлеза е отговорна за отделянето на себум. За да предложите по-ясен ментален образ на този процес, можете да направите паралел с това как вашите слъзни канали освобождават естествената влага в очите ви.

Докато мастните жлези са значително по-малки от слъзните канали, тяхната функция работи по подобен начин.

Каква е целта на себума?

Производството на себум остава сложен процес, който не е напълно разбран от учените.

Въпреки това, изследователите са установили, че основната му цел е да предпази кожата и косата ви от загуба на влага.

Някои учени изложиха теории, че себумът потенциално може да служи като антимикробен или антиоксидантен агент. Освен това може да играе роля в освобождаването на феромони. В момента се провеждат проучвания на тези потенциални функции.

Себум и вашите хормони

Вашето производство на себум се регулира от вашите андрогени.

Андрогените, като тестостерон, са силно активни хормони, произвеждани от надбъбречните жлези и яйчниците или тестисите.

Тези жлези от своя страна са под контрола на хипофизната жлеза на мозъка ви, която управлява цялата ви хормонална система.

Колкото по-активни стават вашите андрогени, особено тестостеронът, толкова по-голямо количество себум може да генерира тялото ви.

Въпреки че прогестеронът, специфичен за жените полов хормон, не е класифициран като андроген, той изглежда влияе върху производството на себум.

Прогестеронът намалява въздействието на ензима 5 алфа-редуктаза, който е отговорен за задействането на производството на себум.

На теория по-високите нива на прогестерон трябва да доведат до намалено производство. Това обаче обикновено не е така. Изследователите са открили, че повишените нива на прогестерон често водят до повишено производство на себум. Необходими са допълнителни изследвания, за да се разкрият причините зад това явление.

Себум и възраст

Може да е изненада, но вашите мастни жлези започват да работят още преди да се родите.

Докато сте в утробата, тези жлези създават vernix caseosa, бяло, подобно на паста вещество, което действа като защитен и овлажняващ слой за кожата ви, докато не се родите.

След раждането вашите мастни жлези започват да произвеждат себум.

През първите три до шест месеца от живота ви тези жлези произвеждат количество, сравнимо с това на възрастен. Впоследствие производството на себум се забавя до достигане на пубертета.

При достигане на пубертета производството на може да се увеличи с до 500 процента. Подрастващите момчета обикновено генерират повече себум от  жените, което често води до мазна кожа, склонна към акне.

Какво друго влияе върху производството на себум?

Множество фактори, включително лекарства, основни здравословни състояния и външни влияния, могат да повлияят на активността на вашите мастни жлези, като впоследствие повлияят на количеството себум, което генерират.

1. Увеличено производство

Хормонални лекарства като тестостерон, специфични прогестерони и фенотиазин често повишават производството на себум.

Болестта на Паркинсон е свързана с повишено производство на себум.

Различни състояния, засягащи хипофизната жлеза, надбъбречните жлези, яйчниците и тестисите, могат да доведат до колебания в производството на себум.

2. Намалено производство

Някои лекарства, като специфични противозачатъчни хапчета, антиандрогени и изотретиноин, имат тенденция да намаляват производството на себум.

Производството на себум може да намалее поради гладуване и продължително недохранване.

Състояния, свързани с хипофизната жлеза, надбъбречните жлези, яйчниците и тестисите, могат да доведат до повишено или намалено производство на себум.

Как да балансираме производството на себум

За да управлявате симптомите, свързани с прекомерно или недостатъчно производство на себум, често можете да прилагате кремове, сапуни и други локални лечения.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, има някои признаци, че вашата диета може да повлияе на производството на себум. Ако ви е трудно да идентифицирате конкретни причини, може да помислите да експериментирате с елиминираща диета.

При тежки случаи медицинският специалист може да препоръча хормонални лекарства или добавки за вътрешно регулиране на производството на себум.

Как да намалите производството на себум, ако имате мазна кожа или коса

Обсъждането на комбинирани противозачатъчни хапчета с вашия доставчик на здравни услуги е опция, която си струва да обмислите. Тези хапчета, които съдържат както естроген, така и прогестин, биха могли потенциално да намалят производството на себум.

Ако в момента използвате хапче, съдържащо само прогестин, или комбинирано противозачатъчно хапче, но имате проблеми, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар относно преминаването към по-подходяща алтернатива.

За хора, които се занимават с тежко акне, изотретиноин, перорално лекарство, може да бъде предписано от вашия медицински специалист. ( 2 )

Изотретиноинът има потенциала да намали производството на себум с до 90 процента.

В допълнение, специфичните диетични избори са свързани с повишено производство на мазнини и акне.

Може да намерите за полезно да избягвате храни, които нарушават нивата на кръвната ви захар или са с високо съдържание на наситени мазнини, тъй като те могат да помогнат за регулиране на вътрешното ви производство на мазнини.

Как да увеличите производството на себум, ако имате суха кожа и коса

Когато се справяте с притесненията за сухота, важно е да прецените продуктите, които нанасяте върху кожата и косата си, включително шампоани, почистващи препарати, грим и дори препарат за пране – по същество всичко, което влиза в контакт с тялото ви.

Имайте предвид, че алкохолът, киселините и ароматите са често срещани съставки, които могат да доведат до дразнене. Ако е възможно, помислете за преминаване към продукти, специално предназначени за чувствителна кожа или такива, обозначени като без аромати.

Друга полезна стъпка е преминаването от горещ душ към хладък. Продължителното излагане на гореща вода може да премахне естествените мазнини както от косата, така и от кожата ви.

Ако все още не сте включили овлажнител за лицето си и лосион за тяло в рутината си, добър момент е да започнете да го правите.

Повишаването на нивата на хидратация и увеличаването на консумацията на здравословни мазнини, като омега-3, също може да бъде от полза.

Ако подозирате, че намаленото ви производство на себум е свързано с хормонален дисбаланс, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист. Те могат да оценят вашата ситуация и, ако е необходимо, да препоръчат тестостеронова терапия за стимулиране на производството.

Заключение

Себумът играе решаваща роля в поддържането на здравето на кожата, като осигурява влага и защита на почти всички части на тялото ви.

Въпреки това е важно да се отбележи, че правилното количество себум може да варира от човек на човек и наличието на излишък или дефицит може да доведе до кожни проблеми.

Ако имате проблеми като напукана или суха кожа, прекомерно омазняване или тежко акне, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист или лекар.

Те могат да предложат насоки за домашни средства за ребалансиране на производството на себум и, ако е необходимо, да осигурят клинично лечение за справяне с вашите специфични проблеми.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: