Цялата информация е във вашите ръце!

Коя е най-добрата диета за отслабване?

Вижте 3-те начина за сваляне на килограми подкрепени от науката

Искате да свалите няколко килограма – и търсите най-ефективната диета за отслабване?

Е, на този въпрос няма един верен отговор, освен израза „Най-добрата диета е тази, която ще спазвате“.

И все пак, големият брой диетични планове може да ви затруднят, тъй като не сте сигурни кой е най-подходящ, устойчив и ефективен.

Реклама

Някои диети за отслабване имат за цел да ограничат апетита ви, за да намалите приема на големи количества храна, докато други ограничават приема на калории, въглехидрати или мазнини.

Нещо повече, много от тях предлагат огромни ползи за здравето на тялото ви, които надхвърлят загубата на тегло.

Вижте 3-те най-добри диети за отслабване, които ще ви помогнат да свалите килограми и да подобрите цялостното си здраве.

1. Средиземноморската диета

Технически, средиземноморската диета не е просто диета за отслабване, по-скоро тя е начин на живот.

Освен, че доказано понижава риска от сърдечни заболявания, многобройни проучвания показват, че може да помогне и за отслабване. ( 1 )

Основите: Яденето предимно на плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, морски дарове и екстра върджин зехтин е в основата на средиземноморската диета.

Храни като домашни птици, яйца и млечни продукти трябва да се консумират умерено, а червените меса ограничено.

Избягвайте преработените храни, трансмазнините и рафинираните масла.

Отслабване: Въпреки че не е конкретно диета за отслабване, много проучвания показват, че приемането на диета в средиземноморски стил може да помогне за отслабване. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

Анализ на 19 проучвания установява, че хората, които са комбинирали средиземноморската диета с упражнения и ограничаване на калориите, губят средно с (4 кг) повече от тези на контролна диета.

Други предимства: Проучванията показват, че средиземноморската диета намалява риска от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 )

ОБОБЩЕНИЕ

При средиземноморската диета се набляга на яденето на много плодове, зеленчуци, риба и здравословни масла, като същевременно ограничава рафинираните и силно преработени храни. Въпреки че не е точно диета за отслабване, проучванията показват, че тя може да насърчи загубата на тегло и цялостното здраве.

2. Диета за отслабване с ниско съдържание на въглехидрати

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са сред най-популярните диети за отслабване. Примерите включват диетата на Аткинс, кетогенната (кето) диета и диетата с ниско съдържание на въглехидрати (LCHF).

Основите: Нисковъглехидратните диети ограничават приема на въглехидрати в полза на протеини и мазнини.

Най-хубавото при тях е, че обикновено няма нужда да броите калории или да използвате специални продукти. Всичко, което трябва да направите, е да ядете храни, които дават възможност за питателна и пълноценна диета.

При диети с много ниско съдържание на въглехидрати, като кето диетата, тялото ви започва да използва мастни киселини за енергия, а не въглехидрати, като ги превръща в кетони. ( 7 )

Отслабване: Проучванията показват, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати водят до загуба на тегло и подобряване на здравето. ( 8 ) ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

Например, в 53 проучвания, включващи 68 128 участници, се установи, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати водят до значително по-голяма загуба на тегло в сравнение с диети с ниско съдържание на мазнини.

Други предимства: Отслабването, изгарянето на мазнини, по-ниската кръвна
захар, подобрената умствена яснота и по-добрата работа на храносмилателната система са най-често цитираните ползи от храненето с ниско съдържание на въглехидрати.

Изследванията показват, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да намалят рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително високи нива на холестерол и кръвно налягане. Те могат също да подобрят нивата на кръвната захар и инсулин при хора с диабет тип 2. ( 12 ) ( 13 )

Недостатъци: Когато започнете строга диета за отслабване с ниско съдържание на въглехидрати, могат да се появят странични ефекти като „кето грип“ (главоболие, усещане за умора, липса на мотивация, гадене и раздразнителност). Добрата новина е, че тези симптоми често изчезват спонтанно в рамките на няколко дни.

В някои случаи диета с ниско съдържание на въглехидрати може да повиши нивата на LDL (лошия) холестерол.

ОБОБЩЕНИЕ

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати ограничават приема на въглехидрати, което насърчава тялото ви да използва повече мазнини като гориво за енергия. Те могат да ви помогнат да отслабнете и да подобрят здравето ви.

3. Периодично гладуване

Периодичното гладуване е диетична стратегия за отслабване в която се редуват периоди на гладуване и хранене.

То всъщност може да бъде наречено „древна тайна на здравето“. Древна е, защото се е практикувала през цялата човешка история. ( 14 )

Периодичното гладуване може да доведе до огромни ползи, ако се прави правилно, включително загуба на излишно тегло, подобряване на състоянието при диабет тип 2 и много други. Освен това ще ви спести време и пари.

Основите: Периодичното гладуване се характеризира с това, че ограничава времето в което ви е позволено да ядете, което е прост начин да намалите приема на калории. Това може да доведе до загуба на тегло – освен ако не компенсирате, като ядете твърде много храна по време на разрешените периоди за хранене.

Отслабване: По своята същност периодичното гладуване просто позволява на тялото да използва съхраняваната си енергия. Например, чрез изгаряне на излишните телесни мазнини. ( 15 ) ( 16 )

След преглед на проучвания виждаме, че периодичното гладуване води до 3–8% загуба на тегло за 3–24 седмици, което е значително по-голям процент от другите диети за отслабване. Този начин на хранене може да намали обиколката на талията с 4–7%, което намалява вредните мазнини на корема.

Освен това, този начин на хранене може да увеличи изгарянето на мазнини при запазване на мускулната маса, което ще подобри метаболизма. ( 17 ) ( 18 )

Други предимства: Периодите на гладуване често са били наричани „прочистване“ и „детоксикация“. Свързано с анти-стареене, повишена чувствителност към инсулин, подобрено здраве на мозъка, намалено възпаление и много други ползи. ( 19 ) ( 20 )

Недостатъци: Като цяло периодичното гладуване е безопасно за повечето здрави възрастни. Въпреки това, хората чувствителните към спад в нивата на кръвната захар, бременни или кърмещи жени, трябва да говорят със лекар, преди да започнат тази диета за отслабване.

ОБОБЩЕНИЕ

Доказано е, че периодичните цикли на гладуване и хранене помагат за загубата на тегло и е свързано с много други ползи за здравето.

Много диети могат да ви помогнат да отслабнете и да водите здравословен начин на живот.

Въпреки че всички горепосочени диети са показали, че са ефективни за отслабване, избраната от вас диета трябва да зависи от вашия начин на живот и хранителни предпочитания.

Това гарантира, че е по-вероятно да се придържате към него в дългосрочен план.

Често задавани въпроси

Коя е най добрата диета за отслабване?

Истината е, че никоя диета не е най-подходяща за всички – и това, което работи за вас, може да не работи за някой друг. При едни ще свърши работа някоя от нисковъглехидратните диети, а при други ще работи по-добре средиземноморската диета.

Каква диета да спазвам за отслабване?

Ако искате да се храните с по-малко въглехидрати, може да спазвате кето диета, диетата на Аткинс или нисковъглехидратна диета. Средиземноморската диета е друг вариант, който ограничава дадени храни. Също така за отслабване, добре повлияват различните методи на периодично гладуване.

Коя диета е за отслабване с 10кг?

1. Дайте приоритет на висококачествения прием на протеини от месо, риба и яйца.
2. Ограничите приема на алкохол.
3. Дехидратацията лесно може да бъде объркана с глада, така че ако не пиете достатъчно вода, което би могло да доведе до прием на повече ядене, отколкото е необходимо.
4. Изберете дни в които да пропускате едно от храненията – закуска, обяд или вечеря.
5. Яжте бавно.
6. Спете достатъчно, поне 7ч. на нощ.

Реклама

Хората четат още:

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече