Какво може да направи витамин С за вашата кожа?

Какво-може-да-направи-витамин-С-за-вашата-кожа

Витамин C отдавна е популярен като, добър витамин, рекламиран във всичко – от имуностимуланти до сутрешната ви чаша портокалов сок. Съвсем наскоро обаче се популяризираха и ползите на витамин С за вашата кожа.

Рекламира се със своите свойства против стареене, стягащи и изсветляващи.

И така, какво наистина може да направи за вашата кожа?

реклама

Какво прави витамин С за вашата кожа?

Витамин С е чудесен за вашето тяло, но когато го консумирате (чрез храна, напитки и добавки), той не достига толкова до вашата кожата. Най-добрият начин да се възползвате от дерматологичните предимства на витамин С е чрез прилагане на продукти за грижа за кожата, които го съдържат.

В наши дни витамин С – известен също като аскорбинова киселина или L-аскорбинова киселина. Често се предлага под формата на серум, въпреки че може да се намери и в кремове и лосиони, всички от които помагат на кожата ви да го абсорбира лесно.

Това е много добра съставка, която да включите в режима си за кожа. Тя ви превежда през ползите от използването на серум с витамин С.

1. Предпазва кожата от увреждане

Кожата ни е под постоянна атака от външни врагове като замърсяването на въздуха и излагането на слънце, заедно със стандартното стареене.

Всички тези неща могат да лишат кожата ви от нейния блясък, като създават свободни радикали, нестабилни молекули, които крадат електрони от вашите клетки и причиняват щети.

Често срещаните източници на свободни радикали включват:

 • Замърсяване на въздуха
 • Алкохол, захар и неправилно хранене
 • Цигарен дим
 • Ултравиолетова (UV) радиация, като от слънцето и солариумите
 • Пестициди

Но антиоксидантите могат да защитят кожата ви от свободните радикали, като им предоставят електрони, за да се свържат.

Има добри научни доказателства, които показват, че витамин С има антиоксидантни ефекти. Използването на локален витамин С може да доведе до по-малко увреждане на клетките и по-добре изглеждаща кожа.

2. Има ефект против стареене

Свободните радикали могат да ускорят стареенето на кожата ви, така че на този фронт витамин С вече води добра битка. Освен това е доказано, че предпазва и увеличава производството на колаген в кожата ви, протеин, който държи тъканите на тялото ви заедно.

С напредването на възрастта кожата ви произвежда по-малко колаген. Това води до бръчки, увисвания и торбички, така че защитата и заместването на колагена може да предпази кожата ви от признаците на стареене.

3. Работи ръка за ръка със слънцезащитен крем

Когато се опитвате да защитите кожата си от слънцето, вие искате цялата защита, която можете да получите – и витамин С ви дава малко повече.

Проучванията показват, че когато комбинирате витамин С със слънцезащитен крем, получавате още по-добра слънцезащита и защита срещу стареене, защото те работят заедно. Ако част от слънцето премине през този слънцезащитен крем, витамин С е там, за да се погрижи за него.

Използването на витамин С с витамин Е и няколко други локални средства като алое вера, може да намали болката и възпалението, причинени от слънчеви изгаряния.

4. Намалява хиперпигментацията

Витамин С има репутацията, че помага за изравняване на тена на кожата чрез избледняване на слънчеви петна и други тъмни петна по кожата.

В едно проучване 73% от участниците виждат подобрение в хиперпигментацията си, докато използват локален витамин С, въпреки че ефектите изглеждат временни. След като спрете да прилагате съставката, ефектите ще започнат да избледняват.

5. Намалява тъмните кръгове под очите

Кажете сбогом на коментари от рода „Изглеждаш уморена“! Проучване с 14 души показа, че витамин С помага за подобряване на тъмните кръгове под очите, причинени от натрупана кръв.

Проучването също така показа, че способността на витамин С да стимулира колагена може да помогне за удебеляване на кожата под окото, което прави по-трудно да се видят тъмни кръгове.

Странични ефекти и предпазни мерки при използване на серум с витамин С

Повечето хора не изпитват никакви отрицателни странични ефекти от използването на серум с витамин С, но в редки случаи може да имате:

 • Сухота
 • Сърбеж
 • Зачервяване

Ако имате чувствителна кожа, започнете с ниска концентрация на L-аскорбинова киселина, само за по-сигурно.

Как да изберем серум с витамин С

На пазара има много продукти с витамин С на различни ценови точки. Ето някои неща, които трябва да търсите:

 • Правилните съставки: Серумът с витамин С не винаги пише „серум с витамин С“ на опаковката. Потърсете продукт, който казва „аскорбинова киселина“ или „L-аскорбинова киселина“, което е витамин С, който е специално формулиран за вашата кожа.
 • 10%–20% концентрация: Потърсете серум, който не е твърде слаб или твърде силен. Под 10% аскорбинова киселина няма да донесе ползите, които търсите, но всичко по-високо от 20% рискува сериозно да раздразни кожата ви.
 • Без прозрачни бутилки: блясъкът на серума с витамин С може да бъде красив, но ако е опакован добре. Тази съставка е чувствителна към слънце, топлина и светлина, така че изберете продукт, който е защитен в тъмно или тонирано стъкло.

Как да използвате серум с витамин С

Нанесете серум с витамин С след почистване (и след нанасяне на тоник, ако използвате такъв). И въпреки че е безопасно да се използва през нощта, препоръчително е нанасянето му сутрин поради начина, по който служи като резервно копие на слънцезащитния крем. Те работят в синергия.

И въпреки че можете да използвате витамин С върху кожата си всеки ден, не очаквайте да видите резултати веднага.

Отнема около три месеца, за да се видят наистина ефектите, така че бъдете търпеливи.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: