Какво ни пречи да бъдем здрави

Какво ни пречи да бъдем здрави

Има такава загадка: „Какво човек не забелязва, докато не го изгуби?“ Отговорът е ЗДРАВЕ!

Какво ни пречи да бъдем здрави и щастливи? Рано или късно всеки човек си задава този въпрос. Здравето е основната ценност в живота на човек; не можете да го купите за никакви пари. Има много определения на понятието „здраве“. На ниво домакинство това е отсъствието на болести и способността на всички органи да изпълняват ефективно своите функции. И, разбира се, спокойствие и добро настроение.

За много хора терминът здравословен начин на живот е свързан с ограничения, спазване на балансирана диета, прекомерно физическо натоварване, отказ от празници и срещи с приятели (може да има алкохол), отказ да посещават кина и концертни зали (може да има инфекция) и т.н.

реклама

Всъщност здравословният начин на живот може да бъде много приятен. Ако се ръководите от определени правила, принципи, основи, слушате съветите на професионалисти, разработвате правила и норми на поведение за себе си, отървете се от някои пороци – животът ще стане по-интересен, а вие ще бъдете по-щастливи.

Какво ни пречи да бъдем здрави

Повечето хора имат някакви пороци. Перфектните хора просто не съществуват. Въпреки това, всеки, който уважава себе си и обича живота, трябва да знае своите слабости и да се бори с тях.

Ако всички знаят за опасностите от алкохола или тютюнопушенето, проблемите с наднорменото тегло, то редица лоши навици или пороци често изглеждат като незначителни проблеми и не получават дължимото внимание от обществото. Нека да поговорим за някои от пороците, от които трябва да се отървете, за да подобрите качеството си на живот.

Редица широко разпространени в момента заболявания могат да бъдат избегнати чрез спазване на режим на работа и почивка, нормализиране на съня и научаване как правилно да се реагира на стресови ситуации.

1. Защо сънят е важен?

Сънят заема важно място в живота на всеки човек; в съня си той прекарва почти една трета от живота си. Трудности при заспиване, неспокоен сън, ранно събуждане не са необичайни в наши дни. Грешките при формирането на заспиването често се формират от детството. Дългите приказки на детето преди лягане често формират грешен рефлекс на заспиване, който остава с човека за цял живот. Още по-голяма вреда за здравето нанасят младите хора, които често посещават нощни клубове и барове. След една забавна нощ, безгрижно забавление, те спят до обяд. В същото време в организма се нарушават всички физиологични норми, което в крайна сметка ще повлияе на здравословното им  състояние в зряла възраст. Възрастният трябва да спи поне 7-8 часа на ден, за да бъде здрав.

2. Начин на живот

Заседналият начин на живот често изглежда като малък проблем. В днешно време, когато съвременните изобретения значително опростяват живота на човека, освобождавайки го от физически натоварвания, хората прекарват все повече и повече време пред компютъра, гледат телевизия, лежат на дивана.

Това явление се нарича заседнал начин на живот или физическо бездействие. Промяна на начина на живот, ходене до работа, изкачване на стълби, правене на упражнения сутрин, мързелът пречи на човек. И в резултат на това все по-рядко срещаме хора, които тичат на улицата. И все по-често виждаме затлъстели фигури, вяло движение, наведени силуети.

Всички знаем, че най-добрата почивка е промяна в дейността. Ако сте прекарали осем часа на компютъра, тогава у дома не трябва да седите пред монитора или телевизора. По-добре отидете на разходка направете тренировка или свършете малко домакинска работа. Усиленото движение изобщо не е необходимо. За здраве е достатъчно да ходите половин час. Постепенно можете да започнете да се отказвате от асансьорите, да вървите две или три спирки преди работа.

3. Стрес

Съвременният живот се състои от поредица от събития, много от които са стресиращи. Това е комуникация с неприятни хора, проблеми в семейния живот, упорита работа, неуспех в творчеството.

Често основата за здравословно разстройство е неспособността да се справим със стреса. Можем да кажем, че стресът е неразделна част от човешкия живот. Ако по някаква причина човек няма проблеми, той си ги създава и след това героично преодолява тези проблеми.

Например: не бързаме да завършим някакъв проект и след това работим в авариен режим. Съвременният човек живее в постоянна тревога: за живота си, за семейството си, за бъдещето си. Но все още не е ясно защо някои хора реагират на стрес с болезнени разстройства, докато други остават устойчиви на него.

Вижте още:17 Страхотни храни против стрес и безпокойство

Как да бъдем здрави?

За решаване на проблемите със съня, физическото бездействие и реакциите на стрес съществуват редица симулатори и устройства. За подобряване на съня се използват различни устройства, джаджи с лека музика и звуци на природата, маски, очила, слушалки. По-добре е да прекарате една трета от живота си на удобно легло с ортопедичен матрак, удобна възглавница и одеяло.

За предотвратяване на хиподинамия има огромен брой различни симулатори, спортно оборудване. Освен това има редица приспособления, които помагат да се поддържа форма и стимулират физическата активност на човек. Това са различни интелигентни часовници, фитнес тракери, които проследяват показателите за физическа активност, показателите за здравето на тялото и т.н.

За облекчаване на стреса са разработени и електронни устройства, подобни на гривна, с различни сесии за медитация, които ви помагат да се съсредоточите или да се успокоите. Освен това има различни масажори, програмирани възглавници за релаксация, очила, слушалки, уреди за ароматерапия и много други.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: