Какво означава да си интроверт?

Какво-означава-да-си-интроверт

Да си интроверт е личностна черта, която включва по-голям интерес към вътрешния свят на собствените мисли и емоции, отколкото към външния свят на хора, места и неща.

Въведени за първи път от швейцарския психиатър и психоаналитик Карл Юнг, концепциите за интровертност и екстровертност са възприети от няколко популярни теории за личността. ( 1 )

За разлика от екстровертите, които са склонни да бъдат по-общителни и изразителни, интровертите обикновено са по-сдържани и интроспективни. ( 2 )

реклама

Ето всичко, което трябва да знаете за интровертността, включително видовете интроверти, предимствата и недостатъците на интровертността и как да си интроверт се различава от това да си срамежлив.

Видове интроверти

Интровертността може да се прояви по много различни начини, в зависимост от вашата индивидуална личност и мотивация.

Според проучвания има четири типа интроверти:

Социални: Социалните интроверти предпочитат взаимодействието в малки групи или да бъдат самостоятелни пред това да бъдат част от екип. Те често предпочитат да бъдат сами или да се слеят с тълпата и обикновено не се радват на големи събирания.
Мислещи: Мислещите интроверти са погълнати от собствените си мисли и фантазии. Те могат да прекарват часове в четене на книги или в дълбоки размишления за „големи идеи“ и измислени светове.
Тревожни: Тревожните интроверти често се тревожат и може да се страхуват да изразят мнението си в групова обстановка. Тяхното безпокойство може да затрудни оставането на земята в настоящето, вместо да се тревожи за миналото или бъдещето.
Сдържани: Сдържаните интроверти са резервирани, предпазливи и бавни в действията. Те не скачат в нищо веднага, предпочитат да проучат нещата преди да действат. ( 3 )

Предимствата да си интроверт

Противно на общоприетото схващане, има редица предимства, свързани с интровертността.

Ето някои от положителните черти, свързани с интровертността:

1. Самодостатъчност

Да бъдеш силно независим и самодостатъчен може да помогне на интровертите да бъдат по-устойчиви, особено по време на криза.

2. Висококачествени взаимоотношения

Интровертите може да им отнеме повече време, за да се отворят към другите. Въпреки това, когато го правят, те са склонни да имат висококачествени отношения с няколко доверени хора.

Интровертността може да ви помогне да бъдете по-търпелив слушател, да започнете по-задълбочени разговори и да имате по-голяма съпричастност към хората, на които държите. ( 4 )

3. Самоосъзнаване

Интровертите често са дълбоко потопени в собствения си вътрешен „свят“ на сетивни преживявания, мисли и чувства. Това може да им помогне да развият по-голямо самосъзнание, позволявайки на интровертите да обмислят как могат да растат и да се подобряват в бъдеще.

4. По-ниска импулсивност

Някои проучвания показват, че интровертите са склонни да бъдат по-малко импулсивни от екстровертите. На свой ред това може да ви направи по-малко склонни към безразсъдно поведение и пристрастяване. ( 5 )

Например екстровертите са по-склонни да бъдат пристрастени към хазарта и социалните медии. ( 6 )

5. По-остър фокус

Интровертите често са по-способни да съсредоточат всичките си усилия върху поставената задача, без да се разсейват. Това може да се дължи на факта, че те са склонни да мислят по-задълбочено, преди да действат или говорят.

Недостатъци на това да бъдеш интроверт

Да бъдеш интровертен също идва с някои уникални борби.

Ето някои от предизвикателствата, с които може да се сблъска един интроверт:

1. Самота

Изследванията показват, че интровертите изпитват значително повече самота от екстровертите. Самотата може да има редица негативни ефекти както върху психическото, така и върху физическото ви здраве.

Въпреки че е добре да се насладите на времето си сам, опитайте се да не се изолирате от външния свят. Не забравяйте редовно да прекарвате качествено време със семейството и приятелите си. ( 6 )

2. Отрицателни емоции

Проучванията са установили, че интровертността е свързана с повече негативни емоции като цяло, включително тъга, песимизъм и по-слаб емоционален контрол.

Обърнете се към доставчик на здравни услуги, ако вашата тъга или тревоги не изчезват. Може да имате депресия или тревожност – и е налично ефективно лечение.

3. Липса на увереност

Някои интроверти не се чувстват комфортно да бъдат уверени. Това може да ги накара да се чувстват използвани или подценени. Не забравяйте, че имате право да отстоявате себе си, когато е необходимо.

4. Погрешни схващания

Интровертите често се чувстват неразбрани от другите, както на работа, така и в социални ситуации. Някои хора бъркат интровертността с недружелюбие, снобизъм, по-нисък интелект или по-малко компетентност.

Не можете изцяло да контролирате погрешните схващания на другите. Въпреки това можете да положите усилия да излезете от зоната си на комфорт и да се обръщате към другите по-често, за да им покажете кои сте всъщност.

5. По-малко поемане на риск

В сравнение с екстровертите, интровертите често са по-предпазливи и поемат по-малко рискове. Да останеш на сигурно място е добра идея в определени ситуации. В други може да ви накара да пропуснете ценни възможности.

Опитайте се да предизвикате себе си да поемате пресметнати рискове, за да можете да реализирате истинския си потенциал.

Разликата между интровертност и срамежливост

Много хора бъркат интровертността с това, че са срамежливи или социално тревожни. Докато интровертността и срамежливостта имат някои прилики, те също имат няколко различни разлики. Може да сте срамежливи, без да сте интровертни и обратното. ( 7 )

Както срамежливите хора, така и интровертите често са сравнително тихи и резервирани. И двамата типа са склонни да се изразяват по-малко открито, особено в социални ситуации. И често прекарват много време сами.

Въпреки това, интровертите и хората, които са срамежливи, могат да имат различни мотивации за подобно поведение.

Много интроверти са много уверени и независими. Те може просто да предпочетат да работят самостоятелно, отколкото в групи. Някои интроверти обичат да прекарват време в самота, но са способни да общуват добре с другите, когато поводът го изисква. Интровертите може да искат да запишат идеите си или да помислят, преди да говорят, но не е задължително да се страхуват да споделят мислите си. ( 8 )

За разлика от това, срамежливостта включва избягване на социални среди поради страх, самосъзнание и социална тревожност. Срамежливите хора може да искат да изразят себе си и да взаимодействат с другите повече, но се страхуват да го направят. Срамежливостта също често се свързва с плахост и липса на самочувствие.

Какво означава да си интроверт – Обобщение

Интровертността се отнася до тенденцията да се фокусирате повече върху вътрешните преживявания – като собствените си чувства и мисли – отколкото върху външните. Интровертите обикновено са по-вътрешно мотивирани, разчитащи на себе си, предпазливи и интроспективни от екстровертите. Някои може да са срамежливи и социално тревожни. Други просто предпочитат да прекарват времето си сами.

Някои от предимствата на интровертността включват по-голяма самодостатъчност, самосъзнание и фокус, както и по-ниска импулсивност и склонност към изграждане на висококачествени отношения на доверие.

Недостатъците на интровертността могат да включват самота , стигма, по-малко емоционална стабилност, трудност да отстояваш себе си и избягване на риска.

Вижте още: Овладяване На Самочувствието: Как Да Спрем Да Се Интересуваме Какво Мислят Другите За Мен?

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: