Какво Представлява Ледената Диета (Ice Hack) за Отслабване?

Ледената Диета (Ice Hack) за Отслабване

Ледената диета е стратегия за отслабване, основана на предположението, че излагането на студ може да ускори метаболизма и да помогне за изгарянето на калории.

Вашият метаболизъм е скоростта, с която тялото ви консумира и съхранява енергия както на клетъчно, така и на системно ниво (на цялото тяло).

Подобряването на вашия метаболизъм често е свързано със загуба на тегло, тъй като изгарянето на повече енергия, отколкото консумирате, е основен принцип на повечето програми за управление на теглото.

реклама

Проучванията показват, че излагането на студ, както се използва в някои варианти на ледената диета, може наистина да е ефективно.

Какво представлява ледената диета?

Ледената диета или „леден хак“ е стратегия за отслабване, която се фокусира върху понижаване на телесната ви температура, за да изгорите повече калории.

Най-простият начин за това включва добавяне на лед към вашата диета. Пиенето на студени течности като смутита и ядене само на студени храни.

За тези, които искат да увеличат максимално ефекта, тази диета може да бъде съчетана с техники за излагане на студ, като ледени бани, студени душове и използване на компреси с лед през целия ден.

Основната цел на ледената диета е да охладите тялото си – вътрешно чрез студена храна и напитки, или външно чрез излагане на студ.

Това охлаждане задейства индуцирана от студ термогенеза, физиологично състояние, при което вашият метаболизъм естествено се увеличава, за да поддържа телесната топлина.

Привържениците на ледената диета вярват, че този метаболитен тласък, съчетан със стандартен калориен дефицит, може да ускори отслабването.

Може ли да ви помогне да отслабнете?

Като сравнително нова диета, няма убедителни проучвания, доказващи, че диетата с леден специално насърчава загубата на тегло.

Като всяка диета, диетата „леден хак“ може да доведе до загуба на тегло, ако поддържате калориен дефицит, което означава, че приемате по-малко калории, отколкото изгаряте.

Един аспект на диетата включва консумация на лед, което увеличава дневния ви прием на вода. Пиенето на повече вода, особено преди хранене, може да помогне за поддържане на чувството за ситост, като потенциално намалява апетита и преяждането.

Малко проучване от 2022 г. предполага, че студените храни е по-малко вероятно да причинят високи нива на инсулин в сравнение с горещите храни. С течение на времето повишените нива на инсулин могат да доведат до инсулинова резистентност, състояние, свързано със затлъстяването и диабет тип 2.

Въпреки това, температурата на вашата храна е малко вероятно да бъде основен фактор за отслабване.

Въпреки че тялото ви увеличава метаболизма, за да поддържа топлината, студените храни сами по себе си не са достатъчни, за да окажат значително въздействие върху телесното тегло.

По-стари изследвания показват, че температурата на студените въглехидратни и електролитни напитки започва да се повишава до телесната температура в рамките на пет минути след консумация.

Увеличава ли метаболизма ви „леденият хак“?

Докато консумацията на студени храни сама по себе си може да не е достатъчна за значителни метаболитни ползи, включването на излагане на студ, както се предлага в напредналите версии на ледения хак, може да бъде по-ефективно.

Вземане на студен душ, седене в ледени бани и прекарване на време навън на студен въздух може да предложи метаболитни предимства.

Теорията е, че редовното излагане на студена среда може да засили метаболизма ви, насърчавайки отслабването с течение на времето. За разлика от студените храни, излагането на студ в околната среда засяга цялото тяло, което води до цялостно физиологично активиране.

Според преглед от 2022 г. редовното излагане на студени условия може да увеличи разхода на енергия чрез активиране и насърчаване на производството на кафява мастна тъкан (BAT) в тялото.

Кафявата мастна тъкан играе решаваща роля в термогенезата, процеса на производство на топлина и е известен с високата си скорост на консумация на хранителни вещества и разход на енергия.

Изследванията показват, че хората с наднормено тегло или затлъстяване са склонни да имат по-ниски нива на кафява мастна тъкан.

Повишаването на активирането и присъствието на кафява мастна тъкан чрез излагане на студ може потенциално да подпомогне усилията за отслабване.

Освен това ползите от излагането на студ могат да надхвърлят метаболизма.

Преглед от 2022 г. предполага, че излагането на студ чрез потапянето в студена вода може да намали инсулиновата резистентност, състояние, свързано със затлъстяването.

Освен това потапянето в студена вода може да осигури допълнителни ползи за здравето, като например подобрена устойчивост на стрес и намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това е важно да се отбележи, че повечето прегледани проучвания са малки и фокусирани върху здрави хора.

Следователно са необходими по-задълбочени изследвания, за да се определи пълният потенциал и ползите от потапянето в студена вода и излагането на студ в околната среда за загуба на тегло.

Безопасна ли е ледената диета?

Въпреки че консумацията на студена храна не е вредна по своята същност, разчитането само на студени храни може да представлява предизвикателство за тези с определени храносмилателни проблеми.

Редовното ядене на студени храни може да забави изпразването на стомаха, процесът, при който храната преминава през храносмилателната система.

При хора със състояния като гастропареза, при които способността на стомаха да изпразва съдържанието си вече е компрометирана, това може да влоши симптомите чрез намаляване на стомашните контракции.

Рискове от внезапно излагане на студ

Препоръчва се да не се потапяте внезапно в студена вода без подходяща аклиматизация поради риск от студен шок.

Студеният шок е реакция на оцеляване, която може да причини учестено дишане, ускорен сърдечен ритъм и повишено кръвно налягане.

Тази неволна реакция може да бъде опасна и потенциално животозастрашаваща, особено за хора с предшестващи сърдечно-съдови заболявания. Може да предизвика неволен рефлекс на дишане, увеличавайки риска от удавяне.

Безопасни практики при излагане на студ

За да включите безопасно излагането на студ в рутината си, вземете под внимание тези съвети:

  1. Използвайте „бариера“ с пакети с лед: Винаги увивайте пакетите с лед в кърпа, преди да ги поставите върху кожата си, за да предотвратите измръзване.
  2. Започнете бавно: Започнете с кратки времена на експозиция и постепенно увеличавайте, докато толерантността ви се изгражда.
  3. Контролирайте температурите на душа: Започнете студено излагане под душа, където можете лесно да регулирате температурата на водата.
  4. Защитете уязвимите зони: В ледени бани носете защитни слоеве на крайниците като ръцете и краката си, за да предотвратите измръзване.
  5. Научете предупредителните знаци: Запознайте се със симптомите на хипотермия и измръзване, за да предприемете незабавни действия, ако е необходимо.

Въпреки че ледената диета и методите на излагане на студ потенциално могат да засилят метаболизма и да подпомогнат загубата на тегло, от решаващо значение е да подхождате към тези практики с повишено внимание.

Разбирането на потенциалните рискове и прилагането на безопасни практики ще ви помогне да увеличите максимално ползите, като същевременно минимизирате вредите.

Заключение

Ледената диета насърчава яденето на студени храни, ледени напитки и dobawqneto na лед към напитките. Тя черпи вдъхновение от индуцираната от студ термогенеза, физиологичен процес, въпреки че самото консумиране на студени храни е малко вероятно да повлияе съществено на метаболизма.

Включването на излагане на студ в диетата „леден хак“ може да предложи допълнителни предимства. Редовното излагане на студ може да увеличи разхода на енергия чрез стимулиране на активирането на кафявата мастна тъкан.

Като се имат предвид потенциалните опасности за здравето, свързани с екстремния студ, изключително важно е да потърсите съвет от лекар, преди да започнете някакъв режим на излагане на студ.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: