Какво причинява бели петна по лицето ми и как се лекуват?

бели петна по лицето

Кожните заболявания могат да доведат до появата на бели петна по лицето ви. Ако смятате обезцветяването за тревожно, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист.

Има ли причина за безпокойство?

Петната по кожата са доста често срещани, особено на лицето. Някои хора получават червени петна от акне, а други развиват тъмни петна. Има обаче специфично обезцветяване на кожата, което може да ви озадачи.

Може да забележите бели петна, разпръснати по бузите ви или другаде по лицето ви. Понякога могат да се разпространят бели петна по кожата в други части на тялото ви.

реклама

Различни състояния могат да доведат до образуването на бели петна по лицето ви и те обикновено не са сериозен проблем. Нека разгледаме най-честите причини и как да се справим с тях.

1. Милиум (бели точки)

Милиум се появява, когато кератинът се задържа под кожата, образувайки малки бели кисти. Кератинът е протеин, намиращ се във външния слой на кожата. Тези малки кисти, често наблюдавани при деца и възрастни, могат да засегнат и новородени бебета.

Първичен милиум е терминът, използван, когато белите петна са резултат от уловен кератин. Освен това изгаряния, увреждане от слънцето или отровен бръшлян могат да доведат до образуването на тези малки бели петна. Процедурите за възстановяване на повърхността на кожата или използването на локални стероидни кремове също могат да причинят петна.

Белите точки обикновено се появяват по бузите, носа, челото, около очите и понякога дори в устата. Въпреки че тези подутини обикновено не са нито болезнени, нито сърбящи, състоянието обикновено преминава от само себе си в рамките на няколко седмици.

Ако след няколко месеца не настъпи подобрение, лекарят може да предпише локален ретиноиден крем или да предложи лечение като микродермабразио или киселинен пилинг за възстановяване на увредената кожа. В някои случаи лекарят може да използва специален инструмент за извличане на кисти.

2. Питириазис алба (сухи бели петна)

Pityriasis alba, форма на екзема, се проявява като лющещо се бяло петно ​​с овална форма по кожата. Това кожно заболяване засяга приблизително 5% от децата по света, главно на възраст между 3 и 16 години.

Точната причина за pityriasis alba остава неизвестна, но често се наблюдава заедно с атопичен дерматит. Възможните причини включват излагане на слънце или гъбична инфекция, водещи до хипопигментация.

Обикновено pityriasis alba изчезва от само себе си в рамките на няколко месеца, въпреки че обезцветяването може да продължи до три години.

За тези, които изпитват симптоми, нанасянето на овлажняващ крем върху сухи зони и използването на локален стероид без рецепта като хидрокортизон може да помогне за облекчаване на сърбеж или зачервяване.

3. Витилиго

Витилигото е кожно заболяване в резултат на загуба на пигментация, което води до образуването на бели петна върху различни части на тялото като лицето, ръцете, краката, стъпалата и гениталиите. Първоначално малки, тези петна могат постепенно да покрият значителна част от тялото.

Въпреки че витилигото може да се развие на всяка възраст, симптомите обикновено се проявяват на 20 години, с по-висок риск, ако има фамилна анамнеза за заболяването.

Лечението варира в зависимост от тежестта. Опциите включват локални кремове, терапия с ултравиолетова светлина или перорални лекарства за възстановяване на цвета на кожата и предотвратяване на разпространението на петна.

Кожни присадки, включващи отстраняване и прикрепване на кожата от една част на тялото към друга, могат ефективно да премахнат малки бели петна.

4. Разноцветен лишей

Разноцветен лишей (Tinea versicolor или pityriasis versicolor) е кожно заболяване в резултат на излишък от често срещана гъбичка по кожата, която може да доведе до обрив.

Петната, свързани с разноцветен лишей, могат да изглеждат люспести или сухи и в различни цветове.

Тези петна могат да бъдат розови, червени, кафяви или бели, като последните са по-срещани при хора с по-светла кожа след излагане на слънце.

Въпреки че това състояние може да засегне хора от всички възрасти, то е по-често при тези, живеещи във влажен климат, с мазна кожа или отслабена имунна система.

За справяне с разноцветен лишей, противогъбичните лекарства са основното лечение.

Противогъбичните продукти без рецепта или с рецепта, включително шампоани, сапуни и кремове, могат да се прилагат според указанията, докато белите петна се подобрят.

Перорални противогъбични лекарства, като флуконазол, също могат да бъдат предписани за контрол и предотвратяване на свръхрастеж на гъбички.

Последователното лечение е от съществено значение за премахване на белите петна и може да отнеме седмици или месеци, докато кожата се върне към нормалния си цвят. Без редовно локално лечение рецидивът е често срещан.

5. Идиопатична гутатна хипомеланоза (слънчеви петна)

Слънчевите петна, научно известни като идиопатична гутатна хипомеланоза, са бели петна, които се появяват по кожата поради продължително излагане на UV лъчи.

Обикновено кръгли, плоски и с размер от 2 до 5 милиметра, тези петна могат да се появят на различни части на тялото като лицето, ръцете, гърба и краката.

Хората със светла кожа са по-склонни към това състояние и вероятността от слънчеви петна се увеличава с възрастта, като при жените се появяват често по-рано от мъжете.

За да предотвратите влошаването на слънчевите петна, е изключително важно да използвате слънцезащита, която също може да помогне за предотвратяване на образуването на нови петна.

Предлагат се различни лечения за намаляване на появата на бели петна по лицето и кожата на тялото и възстановяване на цвета на кожата, включително локални стероиди за намаляване на възпалението и ретиноиди за стимулиране на клетъчния растеж и противодействие на хиперпигментацията.

Кога да посетите лекар

Докато повечето бели петна по лицето и кожата на тялото обикновено не са сериозна причина за тревога, търсенето на диагноза от лекар или дерматолог е от решаващо значение, особено ако белите петна се разширят или не показват подобрение с домашно лечение в продължение на няколко седмици.

Дори ако бялото петно ​​не е придружено от сърбеж или болка, важно е да останете бдителни и да наблюдавате кожата си. Ранната намеса от медицински специалист може да помогне за възстановяване на пигментацията.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: