Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Акне: Причини и Симптоми

Акнето е кожно заболяване, една от основните причини за което е отделянето на твърде много себум, което се причинява от хормонални промени.

Акне е състояние на кожата, което се появява, когато космените фоликули се запушат със себум и мъртви кожни клетки. ( 1 )

Това неприятно кожно заболяване се свързва предимно с юношеството и пубертета, но може да се появи на всяка възраст и да накара кожата ни да не изглежда толкова добре, колкото ни се иска.

Акнето е съпроводено от появата на бели точки, черни точки, пъпки и мазна кожа. Ключов аспект при лечението на това кожно заболяване е правилната му диагностика, тъй като методът на лечение ще зависи от вида на акнето, с което ще се сблъскате.

Има ефективни лечения на акне, но трябва да знаете, че то е много упорито и трябва да сте търпеливи и постоянни.

Акнето може да причини емоционален стрес и да остави видими белези по кожата. Колкото по-рано започнете лечението, толкова по-малък е рискът от подобни проблеми.

Акне

момиче-с-акне

Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания. Може да протича по различен начин, понякога леко под формата на черни точки и малко възпалителни промени, а понякога има формата например на флегмонозно акне.

В зависимост от вида му са необходими подходящи грижи и лечение. Акнето е кожно заболяване, една от основните причини за което е отделянето на твърде много себум, което се причинява от хормонални промени.

Себумът излиза на повърхността на кожата чрез мастните жлези. Каналите, водещи до жлезите, могат да се запушат с излишен себум и втвърден епидермис, което от своя страна води до образуването на така наречените черни точки, т.е. невъзпалителни лезии от акне.

Черните точки създава перфектни условия за развитие на бактерии, чийто излишък води до възпаление в тази област. Най-честият виновник за това състояние са бактериите от вида Propionibacterium acnes. ( 2 ) Смята се, че те са отговорни за около 80% от акнето сред пациентите на възраст между 11 и 30 години.

Вижте още: Лечение на акне при възрастни – Разберете защо се появява и как да се избавите от него

Причини за появата на акне

Най-честата причина за появата на акне е излишъкът от себум, изброен в предходния параграф. Многото лица с това заболяване обаче правят невъзможно да се посочи една конкретна причина за неговото формиране.

Излишният себум, който запушва мастните жлези, се дължи до голяма степен на хормонални промени, оттук и по-честата му поява по време на пубертета. Въпреки това, не е казано, че вашите хормони ще останат на правилните нива през целия ни живот. Точното им количество зависи, наред с други неща, от стреса, на който сте изложени всеки ден, така че пристъп на акне може да се случи по всяко време.

Основни фактори за появата на акне:

 • излишно производство на себум;
 • запушени пори от себум и мъртви кожни клетки;
 • бактерии;
 • възпаление;
 • замърсяване на околната среда;
 • неправилна грижа за кожата.

Акнето обикновено се появява на лицето, челото, гърдите, горната част на гърба и раменете, тъй като тези участъци от кожата имат най-много мастни жлези.

Черните точки всъщност са, запушени пори пълни с бактерии и себум, те  придобиват кафяв цвят когато са изложени на въздух.

Пъпките са надигнати червени петна с бял център, които се развиват, когато блокираните космени фоликули се възпалят или заразят с бактерии.

Възпалението дълбоко в космените фоликули създава възли под повърхността на кожата ви. Отворите на потните жлези, обикновено не участват в акнето.

Някои неща могат да предизвикат или влошат акнето:

 • Хормонални промени. Андрогените са хормони, които се увеличават при момчетата и момичетата по време на пубертета и причиняват увеличаване на мастните жлези и образуване на повече себум. Хормоналните промени по време на средната възраст, особено при жените, също могат да доведат до появата на акне.
 • Някои лекарства. Лекарства, съдържащи кортикостероиди, тестостерон или литий.
 • Хранене. Проучванията показват, че консумацията на определени храни – включително храни, богати на въглехидрати, като хляб, гевреци и чипс – може да влоши акнето. Необходимо е допълнително проучване, за да се определи дали хората с акне биха имали полза от спазването на специфични диетични ограничения.
 • Стрес. Стресът не причинява акне, но ако вече имате акне, стресът може да го влоши.

Симптоми

видове-акне

Признаците на акне варират в зависимост от вида на Вашето състояние.

 • черни точки – малки черни точки или жълтеникави подутини, които се образуват по кожата. Те се появяват когато порите се запушат със себум и мъртви кожни клетки.

         >>>Виж Още: 11 начина за премахване на черни точки в домашни условия

 • бели точки – имат подобен външен вид на черните точки, но може да са по-твърди и няма да изчезнат при изстискване.
 • папули – малки червени подутини, които могат да бъдат чувствителни или да се възпалят.
 • пустули – подобни на папулите, но имат бял връх в центъра, причинен от натрупване на гной.
 • възли – големи твърди бучки, които се натрупват под повърхността на кожата и могат да бъдат болезнени.
 • кисти (нодули) – най-тежкият тип пъпки, причинени от акне. Те са големи бучки, пълни с гной, които приличат на циреи и носят най-голям риск от трайни белези.

 Видове акне

При диагностицирането на вида акне от основно значение е холистичният подход към лечението. Често появяващите се несъвършенства по кожата са отражение на протичащо възпаление в тялото. Ако комбинирате съзнателна грижа с подходяща диагностика от специалисти, можем да постигнете страхотни резултати.

Акнето е по-сложно заболяване, отколкото може да изглежда първоначално, защото се среща в много различни видове, които от своя страна обуславят целия процес на лечение. Зависи от вида на акнето, което се появява на вашата кожа, какви стъпки ще бъдат необходими, за да се отървете от него.

Независимо от диагнозата, с какъв тип акне се борите, важно е да помните за правилната хигиена на кожата, засегната от това заболяване. Основата е цялостно почистване от себум и замърсявания с помощта на деликатен гел или пяна с вода.

Следващата стъпка е тонизирането, което се състои във възстановяване на физиологичното pH на кожата. Това намалява растежа на бактериите, които са отговорни за възпалителните промени по кожата и оптимизира ефекта от продуктите за грижа за кожата, използвани по-късно за борба с акнето.

И така, ето какви са различните видове акне и какви са техните симптоми.

1. Акне вулгарис

Както подсказва името, акне вулгарис е най-често срещаният вариант на това състояние. ( 3 )Понякога се нарича ювенилно акне поради периода от живота, когато се появява най-често. Хормоните са отговорни за това, по-специално андрогените, т.е. тези, които са отговорни за развитието на мъжките характеристики. През пубертета нивото им е по-високо и при двата пола, така че лезиите от акне не са само при мъжете.

Появява се около пубертета и обикновено изчезва от само себе си. Ключов аспект тук е правилната грижа и лечение, тъй като белезите от акне могат да ви съпътстват дълги години. Затова си струва да помислите как да се предпазите от подобен сценарий, като използвате подходяща козметика и продукти за грижа, а в случай на по-напреднали промени използвайте лекарства.

1.1 Акне вулгарис- видове

Акне вулгарис също подлежи на разделения, предназначени да характеризират по-добре симптомите и хода на заболяването. Поради кожни промени можем да изброим следните видове акне вулгарис:

 • комедонно акне – характеризиращо се с наличие само на черни точки, без възпалителни промени в мастните жлези и космените фоликули. Това е един от най-леките видове акне, от който може да се отървете сравнително лесно.
 • нодуларно кистозно акне – кожни лезии са под формата на пълни с гной кисти;
 • папулопустулозно акне – най-лесният за разпознаване вид на акне вулгарис, папулите и пустулите, произтичащи от него, обикновено се наричат ​​пъпки;
 • фулминантно акне – най-тежката и най-трудна за лечение форма на акне вулгарис. В допълнение към кожните лезии има и други симптоми.

2. Гнойно акне

За щастие, флегмонозното акне се появява по-рядко от обикновеното акне, но е много по-тежко в хода и лечението. Характеризира се с появата на червени, гнойни лезии по кожата, обикновено в най-откритите части на тялото, т.е. по лицето, гърдите и ръцете. Лезиите, възникващи при флегмонозно акне, обикновено са болезнени и могат да оставят постоянни и неправилни белези.

Струва си да се помни, че флегмонозното акне е хронично заболяване и трябва да имаме предвид, че няма да го излекувате сами. За съжаление, при този тип акне е най-добре да използвате услугите на дерматолог – той трябва да ускори процеса на оздравяване и да намали риска от белези.

3. Бебешко акне ( неонатално акне)

Тези видове акне се среща при деца – кърмачета и новородени. По принцип това е най-вече разновидност на акне вулгарис, която се отличава с периода, в който се появява.

Най-вероятно бебешкото акне може да бъде причинено от нестабилния хормонален баланс на новороденото през първите дни от живота чрез хормоните на майката, прехвърлени на детето по време на бременността (през плацентата на майката), или също хормоните на майката, попаднали в детето, чрез кърменето. Обикновено не изисква специално лечение, тъй като симптомите изчезват спонтанно.

4. Професионално акне

Това е един от най-често срещаните типове акне, когато става дума за видове акне при възрастни. Причината за него най-често са условията на работното място, откъдето идва и името му. Замърсяването или химикалите, използвани на работното място, засягат кожата, което дава подобни симптоми на акне вулгарис.

Митове за акнето

жена-яде-шоколад

Тези фактори имат малък ефект върху акнето:

 • Шоколад и мазни храни. Яденето на шоколад или мазна храна няма почти никакъв ефект върху акнето.
 • Хигиена. Акнето не се причинява от мръсна кожа. Всъщност пречистването на кожата твърде силно или почистването със силни сапуни или химикали дразни кожата и може да влоши акнето.
 • Козметика. Козметиката не е задължително да влоши акнето, особено ако използвате грим който не запушва порите (некомедогенни средства) и редовно премахвате грима.

Кой е засегнат?

Акнето е много често при тийнейджъри и по-млади хора. Около 95% от хората на възраст от 11 до 30 години са засегнати от акне до известна степен.

Акнето е най-често срещано при момичета на възраст от 14 до 17 години и при момчета от 16 до 19 години.

Повечето хора имат акне в продължение на няколко години, преди симптомите им да започнат да се подобряват с напредването на възрастта.

Акнето често изчезва, когато човек е в средата на 20-те години.

В някои случаи акнето може да продължи и в живота на възрастните. Около 3% от възрастните имат акне на възраст над 35 години.

Неща, които можете да опитате, ако имате акне

Тези техники за самопомощ могат да бъдат полезни в борбата с акнето:

 • Не мийте засегнатите участъци от кожата повече от два пъти на ден. Честото измиване може да раздразни кожата и да влоши симптомите.
 • Измийте засегнатата област с нежен сапун или почистващ препарат и хладка вода. Много топлата или студената вода може да влоши акнето.
 • Не се опитвайте да изстисквате черните точки или пъпките си. Това може да ги влоши и да причини трайни белези.
 • Избягвайте да използвате твърде много грим и козметика. Използвайте некомедогенни продукти, те не запушват порите.
 • Напълно премахнете грима преди лягане.
 • Ако сухата кожа е проблем, използвайте лек крем без аромат.
 • Редовните упражнение не може да подобрят акнето ви, но може да повишат настроението ви и да подобрят самочувствието ви. Вземете душ възможно най-скоро, след като приключите с упражненията, тъй като потта може да раздразни акнето ви.

Акнето е сериозно и трябва да му обърнете внимание незабавно. Бъдете постоянни и упорити в борбата срещу акнето и скоро ще получите желания резултат.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")