Всичко, което искате да знаете за акнето

акне

Акне може да се появи навсякъде по кожата ви. Най-често срещаните места включват лицето и шията, раменете, гърба и гърдите.

Акнето е състояние на кожата, което се появява, когато космените фоликули се запушат със себум и мъртви кожни клетки. ( 1 )

Това неприятно кожно заболяване се свързва предимно с юношеството и пубертета, но може да се появи на всяка възраст и да накара кожата ни да не изглежда толкова добре, колкото ни се иска.

реклама

Акнето е съпроводено от появата на бели точки, черни точки, пъпки и мазна кожа. Ключов аспект при лечението на това кожно заболяване е правилната му диагностика, тъй като методът на лечение ще зависи от вида на акнето, с което ще се сблъскате.

Има ефективни лечения на акне, но трябва да знаете, че то е много упорито и трябва да сте търпеливи и постоянни.

Акнето може да причини емоционален стрес и да остави видими белези по кожата. Колкото по-рано започнете лечението, толкова по-малък е рискът от подобни проблеми.

Какво е акне?

момиче-с-акне

Кожата ви съдържа малки отвори, наречени пори, които могат да се запушат с масло, бактерии, мъртви кожни клетки и отломки, което води до образуването на пъпка. С прости думи акнето се отнася до състоянието на кожата, което причинява развитието на пъпки.

Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания. Може да протича по различен начин, понякога леко под формата на черни точки и малко възпалителни промени, а понякога има формата например на флегмонозно акне.

В зависимост от вида му са необходими подходящи грижи и лечение. Акнето е кожно заболяване, една от основните причини за което е отделянето на твърде много себум, което се причинява от хормонални промени.

Себумът излиза на повърхността на кожата чрез мастните жлези. Каналите, водещи до жлезите, могат да се запушат с излишен себум и втвърден епидермис, което от своя страна води до образуването на така наречените черни точки, т.е. невъзпалителни лезии от акне.

Черните точки създава перфектни условия за развитие на бактерии, чийто излишък води до възпаление в тази област. Най-честият виновник за това състояние са бактериите от вида Propionibacterium acnes. ( 2 ) Смята се, че те са отговорни за около 80% от акнето сред пациентите на възраст между 11 и 30 години.

Наличието на акне и белези от акне по видимите области на лицето и тялото може да повлияе на самочувствието, самочувствието и дори да допринесе за чувство на тревожност или депресия.

Ако се сблъсквате с акне, важно е да запомните, че това е често срещано състояние.

Освен това си струва да се отбележи, че акнето е лечимо. Съществуват множество ефективни възможности за лечение, които помагат за намаляване на появата на пъпки и минимизиране на риска от белези.

Вижте още: Лечение на акне при възрастни – Разберете защо се появява и как да се избавите от него

Какви са различните видове акне?

видове-акне

Акнето е по-сложно заболяване, отколкото може да изглежда първоначално, защото се среща в много различни видове, които от своя страна обуславят целия процес на лечение. Зависи от вида на акнето, което се появява на вашата кожа, какви стъпки ще бъдат необходими, за да се отървете от него.

Ако имате акне, може да забележите различни видове пъпки:

Бели точки и черни точки (комедони): Това са най-честите лезии от акне.

 • Черни точки (отворени комедони): Появяват се на повърхността на кожата и придобиват тъмен цвят от излагане на кислород, а не на мръсотия.
 • Бели точки (затворени комедони): Това са повдигнати подутини под повърхността на кожата и остават с телесен цвят.

Възпалителни лезии: Те са по-склонни да доведат до белези по кожата и включват:

 • Папули: Малки, червени, повдигнати подутини в резултат на възпалени или инфектирани космени фоликули.
 • Пустули: малки червени пъпки с гной по върховете им.
 • Възли: твърди, често болезнени бучки, които се развиват под повърхността на кожата.
 • Кисти (нодули): Големи, пълни с гной бучки под кожата, обикновено причиняващи болка.

При диагностицирането на вида акне от основно значение е холистичният подход към лечението. Често появяващите се несъвършенства по кожата са отражение на протичащо възпаление в тялото. Ако комбинирате съзнателна грижа с подходяща диагностика от специалисти, можем да постигнете страхотни резултати.

Независимо от диагнозата, с какъв тип акне се борите, важно е да помните за правилната хигиена на кожата, засегната от това заболяване. Основата е цялостно почистване от себум и замърсявания с помощта на деликатен гел или пяна с вода.

Следващата стъпка е тонизирането, което се състои във възстановяване на физиологичното pH на кожата. Това намалява растежа на бактериите, които са отговорни за възпалителните промени по кожата и оптимизира ефекта от продуктите за грижа за кожата, използвани по-късно за борба с акнето.

И така, ето по-задълбочен поглед върху различните видове акне и какви са техните симптоми.

1. Акне вулгарис

Както подсказва името, акне вулгарис е най-често срещаният вариант на това състояние. ( 3 )Понякога се нарича ювенилно акне поради периода от живота, когато се появява най-често. Хормоните са отговорни за това, по-специално андрогените, т.е. тези, които са отговорни за развитието на мъжките характеристики. През пубертета нивото им е по-високо и при двата пола, така че лезиите от акне не са само при мъжете.

Появява се около пубертета и обикновено изчезва от само себе си. Ключов аспект тук е правилната грижа и лечение, тъй като белезите от акне могат да ви съпътстват дълги години. Затова си струва да помислите как да се предпазите от подобен сценарий, като използвате подходяща козметика и продукти за грижа, а в случай на по-напреднали промени използвайте лекарства.

1.1 Акне вулгарис- видове

Акне вулгарис също подлежи на разделения, предназначени да характеризират по-добре симптомите и хода на заболяването. Поради кожни промени можем да изброим следните видове акне вулгарис:

 • комедонно акне – характеризиращо се с наличие само на черни точки, без възпалителни промени в мастните жлези и космените фоликули. Това е един от най-леките видове акне, от който може да се отървете сравнително лесно.
 • нодуларно кистозно акне – кожни лезии са под формата на пълни с гной кисти;
 • папулопустулозно акне – най-лесният за разпознаване вид на акне вулгарис, папулите и пустулите, произтичащи от него, обикновено се наричат ​​пъпки;
 • фулминантно акне – най-тежката и най-трудна за лечение форма на акне вулгарис. В допълнение към кожните лезии има и други симптоми.

2. Гнойно акне

За щастие, флегмонозното акне се появява по-рядко от обикновеното акне, но е много по-тежко в хода и лечението. Характеризира се с появата на червени, гнойни лезии по кожата, обикновено в най-откритите части на тялото, т.е. по лицето, гърдите и ръцете. Лезиите, възникващи при флегмонозно акне, обикновено са болезнени и могат да оставят постоянни и неправилни белези.

Струва си да се помни, че флегмонозното акне е хронично заболяване и трябва да имаме предвид, че няма да го излекувате сами. За съжаление, при този тип акне е най-добре да използвате услугите на дерматолог – той трябва да ускори процеса на оздравяване и да намали риска от белези.

3. Бебешко акне ( неонатално акне)

Тези видове акне се среща при деца – кърмачета и новородени. По принцип това е най-вече разновидност на акне вулгарис, която се отличава с периода, в който се появява.

Най-вероятно бебешкото акне може да бъде причинено от нестабилния хормонален баланс на новороденото през първите дни от живота чрез хормоните на майката, прехвърлени на детето по време на бременността (през плацентата на майката), или също хормоните на майката, попаднали в детето, чрез кърменето. Обикновено не изисква специално лечение, тъй като симптомите изчезват спонтанно.

4. Професионално акне

Това е един от най-често срещаните типове акне, когато става дума за видове акне при възрастни. Причината за него най-често са условията на работното място, откъдето идва и името му. Замърсяването или химикалите, използвани на работното място, засягат кожата, което дава подобни симптоми на акне вулгарис.

Симптоми

Акнето може да се прояви в различни области на тялото ви, но най-често се наблюдава на:

 • Лице и шия
 • обратно
 • Рамене
 • Гръден кош

Признаците на акне варират в зависимост от вида на вашето състояние.

Пъпките могат да създадат неравна, груба текстура на кожата ви. Когато се справяте с акне, може също да срещнете:

 • Обезцветяване на кожата, което включва тъмни петна или (хиперпигментация) и зачервяване
 • Подуване и възпаление
 • Болка и чувствителност, независимо дали са докоснати или не

Освен това появата на акне има потенциал да доведе до белези или обезцветяване на кожата. Препоръчително е да се въздържате от пукане на пъпки, дори ако желанието да ги премахнете незабавно е силно. 

 

         >>>Виж Още: 11 начина за премахване на черни точки в домашни условия

Причини за появата на акне

Точните причини за акнето остават неясни, като опитът на отделните хора е различен. Въпреки това се признава, че няколко рискови фактора допринасят за или обострят акнето, включително:

 • Хормонални промени, свързани с пубертета или бременността.
 • Състояния като синдром на поликистозни яйчници (PCOS) и други ендокринни нарушения.
 • Пушенето на цигари.
 • Лоши модели на сън.
 • Повишени нива на стрес.
 • Козметични продукти като почистващи препарати, кремове, овлажнители с високо съдържание на масла.
 • Някои лекарства като литий, специфични хормонални методи за контрол на раждаемостта, антиконвулсанти и стероиди.
 • Фамилна анамнеза за акне.

Също така най-честата причина за появата на акне е излишъкът от себум, изброен в предходния параграф. Многото лица с това заболяване обаче правят невъзможно да се посочи една конкретна причина за неговото формиране.

Излишният себум, който запушва мастните жлези, се дължи до голяма степен на хормонални промени, оттук и по-честата му поява по време на пубертета.

Въпреки това, не е казано, че вашите хормони ще останат на правилните нива през целия ни живот. Точното им количество зависи, наред с други неща, от стреса, на който сте изложени всеки ден, така че пристъп на акне може да се случи по всяко време.

Основни фактори за появата на акне

 • излишно производство на себум
 • запушени пори от себум и мъртви кожни клетки
 • бактерии
 • възпаление
 • замърсяване на околната среда
 • неправилна грижа за кожата

Акнето обикновено се появява на лицето, челото, гърдите, горната част на гърба и раменете, тъй като тези участъци от кожата имат най-много мастни жлези.

Черните точки всъщност са, запушени пори пълни с бактерии и себум, те  придобиват кафяв цвят когато са изложени на въздух.

Пъпките са надигнати червени петна с бял център, които се развиват, когато блокираните космени фоликули се възпалят или заразят с бактерии.

Възпалението дълбоко в космените фоликули създава възли под повърхността на кожата ви. Отворите на потните жлези, обикновено не участват в акнето.

Някои неща могат да предизвикат или влошат акнето

 • Хормонални промени. Андрогените са хормони, които се увеличават при момчетата и момичетата по време на пубертета и причиняват увеличаване на мастните жлези и образуване на повече себум. Хормоналните промени по време на средната възраст, особено при жените, също могат да доведат до появата на акне.
 • Някои лекарства. Лекарства, съдържащи кортикостероиди, тестостерон или литий.
 • Хранене. Проучванията показват, че консумацията на определени храни – включително храни, богати на въглехидрати, като хляб, гевреци и чипс – може да влоши акнето. Необходимо е допълнително проучване, за да се определи дали хората с акне биха имали полза от спазването на специфични диетични ограничения.
 • Стрес. Стресът не причинява акне, но ако вече имате акне, стресът може да го влоши.

Какви са рисковите фактори за развитие на акне?

Експертите все още не са сигурни относно точните причини, поради които акнето засяга някои хора, а не други.

Въпреки това, те са идентифицирали няколко рискови фактора, които могат да допринесат за или да влошат акнето, включително:

 • Хормонални промени по време на пубертета или бременност
 • Ендокринни състояния като синдром на поликистозни яйчници (PCOS)
 • Пушенето на цигари
 • Лош сън
 • стрес
 • Козметични продукти като почистващи препарати, кремове и овлажнители с високо съдържание на мазнини
 • Някои лекарства, включително литий, някои хормонални контрацептиви, антиконвулсанти и стероиди
 • Фамилна анамнеза за акне

Най-високият риск от развитие на акне е по време на пубертета, когато тялото преживява значителни хормонални промени. Тези хормонални промени могат да стимулират увеличеното производство на мазнини, което води до по-голяма чувствителност към акне. Хормоналното акне, свързано с пубертета, обикновено се подобрява с напредване на възрастта и в крайна сметка обривите могат да спрат.

Според преглед от 2021 година определени храни или диетичен избор могат да повлияят на акнето: ( 4 )

 • Диета с нисък гликемичен индекс: Намаляването на консумацията на храни с висок гликемичен индекс като рафинирани въглехидрати и добавени захари може потенциално да помогне за намаляване на лезиите от акне.
 • Млечни продукти: Някои хора може да открият, че консумацията на определени млечни продукти, като мляко и сладолед, влошава тяхното акне. Въпреки това, няма доказателства, които да предполагат, че сиренето или немлечните млечни продукти имат същия ефект.
 • Мазнини и мастни киселини: Омега-3 и омега-6 мастни киселини могат да имат положително въздействие върху намаляването на появата на акне.
 • Вегански и вегетариански диети: Въпреки че тези диети предлагат различни ползи за здравето, има ограничени конкретни доказателства в подкрепа на тяхната ефективност при лечение на акне.
 • Пробиотици: Докато пробиотиците, открити в киселото мляко, ферментиралите храни и добавките, могат потенциално да подобрят акнето, все още липсва убедителна научна подкрепа за пробиотиците като лечение на акне.

Лечение на акне

Лечението на акне варира в зависимост от неговата тежест.

Леко

За леко акне можете да използвате лечебни кремове без рецепта, почистващи препарати и точкови лечения, за да се справите с отделните пъпки, когато се появят.

Тези продукти често съдържат съставки като бензоил пероксид, който помага за изсушаване на съществуващи пъпки, предотвратява появата на нови и елиминира бактериите, причиняващи акне, или салицилова киселина, която помага за ексфолирането на кожата, за да се предотвратят запушени пори.

Умерено

Ако симптомите на акне продължават след използване на лекарства без рецепта в продължение на няколко седмици, може да е от полза да потърсите професионално лечение.

Дерматолог или здравен специалист може да предпише лекарства за намаляване на симптомите и предотвратяване на белези.

Обичайните рецепти за умерено тежко акне включват бензоил пероксид с рецепта, антибиотици като еритромицин или клиндамицин и ретиноиди като ретинол.

В някои случаи може да се препоръчат перорални антибиотици или хормонален контрол на раждаемостта.

Тежко

При тежко акне дерматологът може да препоръча комбинация от лечения, като перорални антибиотици, бензоил пероксид, локални антибиотици и локални ретиноиди.

Може също да се предложи хормонален контрол на раждаемостта или перорален изотретиноин (Accutane). Accutane е мощно лекарство, получено от витамин А и е запазено за тежки случаи на нодуларно акне, когато други лечения са били неефективни. Той е свързан със сериозни странични ефекти и се предписва предпазливо.

Важно е да се консултирате със здравен специалист, за да определите най-подходящия план за лечение въз основа на тежестта и индивидуалните характеристики на вашето акне.

В случаи на тежко акне, вашият дерматолог може да предложи медицински процедури за справяне със състоянието и предотвратяване на белези. Тези процедури имат за цел да премахнат увредената кожа и да намалят производството на мазнина. Те включват:

 • Фотодинамична терапия (PDT): Тази процедура включва използването на медикаменти и специализирана светлина или лазер за намаляване на производството на масло и бактерии. Други лазерни лечения също могат да бъдат ефективни за подобряване на акнето и намаляване на белезите.
 • Дермабразио: Тази техника използва въртяща се четка за ексфолиране на горните слоеве на кожата, насочена предимно към белези от акне, а не към самото акне. За по-мек подход може да се използва микродермабразио за отстраняване на мъртвите кожни клетки.
 • Химически пилинг: Това лечение включва прилагането на химически разтвор за отстраняване на външните слоеве на кожата, разкривайки по-здрава кожа отдолу. Химическият пилинг е особено полезен при леки белези от акне.
 • Инжекции с кортизон: Тези инжекции помагат за намаляване на възпалението и ускоряват заздравяването. Кортизонът обикновено се използва заедно с други лечения за акне, особено за акне, което включва големи кисти.

Тези медицински процедури трябва да се извършват под ръководството и наблюдението на дерматолог, който ще определи най-подходящия подход въз основа на вашето конкретно състояние и нужди.

Домашни средства за лечение на акне

Въпреки че има многобройни домашни средства за акне, които може да сте срещали, важно е да се отбележи, че не всички от тях са ефективни, а някои дори могат да влошат състоянието.

Вместо да разчитате на неефективни средства, опитайте тези съвети у дома, за да изчистите акнето и да предотвратите бъдещи пробиви:

 1. Нанесете масло от чаено дърво: Известно със своите антибактериални свойства, маслото от чаено дърво може да помогне за намаляване на бактериите, причиняващи акне. Разредете го с носещо масло и го нанесете върху засегнатите области.
 2. Нанесете алое вера: Алое вера има успокояващи и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на раздразнената кожа. Нанесете чист гел от алое вера върху предразположените към акне зони.
 3. Използвайте маска с мед: медът притежава антимикробни свойства и може да помогне за намаляване на възпалението. Нанесете тънък слой суров мед върху лицето си и го оставете да действа около 10-15 минути, преди да изплакнете.
 4. Освежете лицето си със зелен чай: Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които могат да бъдат полезни за кожата. Сварете малко зелен чай, оставете го да изстине и го използвайте за изплакване на лицето или го нанесете върху кожата си с памучен тампон.
 5. Избягвайте да докосвате лицето си: докосването на лицето ви пренася мръсотия, бактерии и масла върху кожата ви, което потенциално влошава акнето. Бъдете внимателни и избягвайте да докосвате лицето си ненужно.
 6. Никога не стискайте или чоплете пъпките: Въпреки че може да е изкушаващо, стискането или чопленето на пъпки може да доведе до белези и по-нататъшно разпространение на бактерии и масло. Позволете на пъпките да заздравеят естествено и се съпротивлявайте на желанието да ги чоплете.

Не забравяйте, че въпреки че тези съвети у дома могат да бъдат полезни, те може да не работят за всички и е важно да се консултирате с дерматолог за персонализиран съвет и подходящи възможности за лечение.

Още неща, които можете да опитате, ако имате акне

Тези техники за самопомощ могат да бъдат полезни в борбата с акнето:

 • Не мийте засегнатите участъци от кожата повече от два пъти на ден. Честото измиване може да раздразни кожата и да влоши симптомите.
 • Измийте засегнатата област с нежен сапун или почистващ препарат и хладка вода. Много топлата или студената вода може да влоши акнето.
 • Не се опитвайте да изстисквате черните точки или пъпките си. Това може да ги влоши и да причини трайни белези.
 • Избягвайте да използвате твърде много грим и козметика. Използвайте некомедогенни продукти, те не запушват порите.
 • Напълно премахнете грима преди лягане.
 • Ако сухата кожа е проблем, използвайте лек крем без аромат.
 • Редовните упражнение не може да подобрят акнето ви, но може да повишат настроението ви и да подобрят самочувствието ви. Вземете душ възможно най-скоро, след като приключите с упражненията, тъй като потта може да раздразни акнето ви.

Акнето е сериозно и трябва да му обърнете внимание незабавно. Бъдете постоянни и упорити в борбата срещу акнето и скоро ще получите желания резултат.

Предотвратяване на появата на акне

Пълното предотвратяване на акнето може не винаги да е постижимо, но има няколко домашни мерки, които можете да предприемете, за да намалите вероятността от появата на пъпки или появата на акне. Обмислете тези препоръки:

 1. Почиствайте лицето си ежедневно, като използвате почистващ препарат, който не съдържа масла.
 2. Експериментирайте с почистващ препарат за акне без рецепта, за да помогнете за премахване на излишната мазнина.
 3. Изберете продукти за грим на водна основа или такива, обозначени като „некомедогенни“, което показва, че е по-малко вероятно да запушат порите ви.
 4. Избягвайте продуктите за грижа за кожата и грима, съдържащи мазни съставки.
 5. Дайте приоритет на премахването на грима и цялостното почистване на кожата преди лягане.
 6. Вземете душ или почистете лицето си след физически упражнения.
 7. Закрепете дългата коса, за да не падне върху лицето ви.
 8. Избягвайте плътно прилепнали шапки, ленти за глава или дрехи, които покриват зони, склонни към обриви.
 9. Поддържайте добре балансирана диета и се уверете, че сте достатъчно хидратирани.
 10. Приложете стратегии за управление и намаляване на нивата на стрес.

За допълнителни съвети и насоки относно превенцията и управлението на акне е препоръчително да се консултирате с дерматолог.

Кой е засегнат?

Акнето е много често при тийнейджъри и по-млади хора. Около 95% от хората на възраст от 11 до 30 години са засегнати от акне до известна степен.

Акнето е най-често срещано при момичета на възраст от 14 до 17 години и при момчета от 16 до 19 години.

Повечето хора имат акне в продължение на няколко години, преди симптомите им да започнат да се подобряват с напредването на възрастта.

Акнето често изчезва, когато човек е в средата на 20-те години.

В някои случаи акнето може да продължи и в живота на възрастните. Около 3% от възрастните имат акне на възраст над 35 години.

Митове за акнето

жена-яде-шоколад

Тези фактори имат малък ефект върху акнето:

 • Шоколад и мазни храни. Яденето на шоколад или мазна храна няма почти никакъв ефект върху акнето.
 • Хигиена. Акнето не се причинява от мръсна кожа. Всъщност пречистването на кожата твърде силно или почистването със силни сапуни или химикали дразни кожата и може да влоши акнето.
 • Козметика. Козметиката не е задължително да влоши акнето, особено ако използвате грим който не запушва порите (некомедогенни средства) и редовно премахвате грима.

Заключение

Справянето с акнето може да бъде предизвикателство, но има множество ефективни лечения за облекчаване на обриви и насърчаване на заздравяването на кожата.

Ако установите, че вашите пъпки са болезнени или упорити, препоръчително е да потърсите помощта на дерматолог. Те могат да осигурят ценна подкрепа при изготвянето на персонализиран план за лечение, съобразен с нуждите на вашата кожа, с цел намаляване на обривите и минимизиране на появата на белези.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: