Как да бъдем позитивни – 5 стъпки към повече щастие

Как да бъдем позитивни - 5 стъпки към повече щастие

Положителността включва поддържане на оптимистичен възглед за живота. Това означава да бъдете весели и изпълнени с надежда, дори когато сте изправени пред предизвикателства. Да сте позитивни означава да търсите доброто във всяка ситуация и да сте благодарни за това, което имате. Тези хора са склонни да виждат чашата като наполовина пълна, вместо наполовина празна.

Това, че сте позитивни, не означава, че никога не изпитвате отрицателни емоции или никога не се борите с песимистични мисли. Всеки има дни, в които се чувства отпаднал или обезкуражен. Разликата е, че позитивно мислещите не позволяват на негативните си емоции да ги контролират.

Те не се спират върху проблемите си, а вместо това се фокусират върху намирането на решения. Те не се хващат на негативни мисли и винаги се опитват да гледат от светлата страна на живота.

реклама

Вижте още: Вземе щастието във ваши ръце! 23 съвета за щастлив живот

Как да бъдем позитивни

За щастие има стратегии, които можете да направите, за да се насочите внимателно към това да станете позитивни в ежедневието си. Ако искате да сте по-позитивни, можете да направите няколко неща.

1. Практикувайте благодарност

Направете списък с неща, за които сте благодарни. Напишете в дневник на благодарността и запишете няколко неща, които са ви накарали да се почувствате щастливи или благодарни. Не е задължително това да са оригинални или потресаващи наблюдения – може да е нещо толкова просто като красив, слънчев ден или котката ви да се сгуши в ръката ви, докато се опитвате да работите.

Като се съсредоточите върху добрите неща в живота си, естествено ще започнете да преминавате към по-позитивна нагласа.

2. Насладете се на очакването

Намерете нещо, което да очаквате с нетърпение всеки ден. Изследванията са установили, че наличието на нещо положително за очакване помага за подобряване на настроението и намаляване на стреса. ( 1 )

Независимо дали посещавате любимата си книжарница, наслаждавате се на чаша кафе с приятелите си, правите вечерна разходка в парка или четете любимата си книга, не забравяйте да намерите нещо, което да очаквате с нетърпение всеки ден. Това ще ви помогне да останете позитивни дори когато нещата не вървят както искате.

3. Практикувайте осъзнаване

Съзнателността е практика, която включва пълно фокусиране върху настоящия момент, включително вашите мисли, усещания и среда. Може да има различни предимства, включително подобряване на осъзнаването на вашите мисли и настроения. ( 2 )

Когато се чувствате стресирани или претоварени, поемете няколко дълбоки вдишвания и се съсредоточете върху настоящия момент. Забележете как се чувства тялото ви и какви звуци можете да чуете. След като се научите да идентифицирате мислите си, тогава можете да работите за активното заместване на негативните мисли с по-положителни.

4. Усмивка

Дори и да не се чувствате щастливи, насилването да се усмихнете всъщност може да ви накара да се почувствате по-добре. Усмивката помага за освобождаването на химикали в мозъка ви, които ви карат да се чувствате щастливи и спокойни.

Изследователите са открили, че усмивката не само помага за предизвикване на положителни чувства, но също така помага на хората да гледат на света от по-положителна гледна точка. ( 3 ) Така че следващия път, когато се чувствате потиснати, опитайте да се усмихнете за няколко минути и вижте как това може да ви помогне да се почувствате по-оптимистично.

5. Използвайте положителен саморазговор

Нещата, които си казвате, влияят върху начина, по който мислите за себе си и за света, а самокритиката непременно ще подкопае способността ви да гледате от добрата страна. Изследователите са открили, че преминаването от негативен към положителен говор може да помогне за подобряване на емоциите и намаляване на стреса. ( 4 )

Характеристики на позитивните хора

Да бъдеш позитивен не означава само да мислиш щастливи мисли през цялото време. Дори най-оптимистичните хора изпитват тъга, обезсърчение и гняв. Позитивните хора обаче обикновено имат следните характеристики: ( 5 )

  • Оптимистичен
  • Благодарен
  • Намира решения
  • Състрадателен
  • Щастлив
  • Хумористичен

Предимства да си позитивен

Има много предимства да си позитивен, както психически, така и физически.

Някои от най-забележителните предимства включват: ( 6 )

По-добро психическо благополучие : Позитивните хора са склонни да имат по-добро цялостно психично здраве. Те са по-малко склонни да изпитват тревожност или депресия. Освен това са по-издръжливи пред предизвикателствата на живота. По време на трудни времена по-позитивното отношение може да помогне за създаването на буфер срещу негативните ефекти на стреса. ( 7 )
Повишено щастие : Позитивността също е свързана с по-голямо щастие и субективно благополучие. ( 8 ) Позитивните хора могат да намерят радост в ежедневието си и не се влияят толкова лесно от стрес или отрицателни емоции.
По-добро физическо здраве : Изследванията показват, че по-позитивното отношение е свързано с по-добро физическо здраве. Позитивните хора са по-малко склонни да умрат от сърдечно-съдови проблеми и живеят по-дълго от своите песимистични колеги.
По-силни взаимоотношения : Позитивните хора са по-малко склонни да имат конфликти с другите и имат по-здрави, по-пълноценни междуличностни отношения.

Потенциални капани да бъдеш по-малко позитивен

Въпреки че има много предимства да бъдеш позитивен, има и няколко потенциални клопки, които трябва да вземете предвид. Преживяването на негативни мисли може да допринесе за чувство на депресия и тревожност.

Също така е много по-трудно да се грижите за себе си физически, когато имате по-песимистична гледна точка. В допълнение към чувството за стрес като цяло, негативността често означава пренебрегване на здравословно поведение, което играе важна роля за цялостното здраве, включително хранене с питателни храни и редовни упражнения.

Тъй като с негативните хора е по-трудно да се прекарва време, това, че сте по-малко позитивни, също може да повлияе негативно на взаимоотношенията. Това може да доведе до самота и изолация, допринасяйки за още повече негативизъм.

Ако сте по-малко позитивни, може също да ви е трудно да се чувствате мотивирани да постигнете целите си. Негативността, особено когато е насочена към вас самите, влошава способността ви да си поставяте цели и да намирате стимул да ги преследвате. Това може да подкопае чувството ви за самоефективност и да ви остави да се чувствате така, сякаш нищо, което правите, няма да промени нещата.

Също така е важно да се отбележи, че подобно на позитивността, негативността също може да бъде заразна. Вашите мисли и настроения може да последват примера ви, когато сте около някой негативен. Това може да доведе до цикъл на негативизъм, от който е трудно да се освободите.

Можете ли да бъдете твърде позитивни?

Ако нуждата да бъдете позитивни през цялото време ви кара да пренебрегвате или отричате съществуването на отрицателни емоции, това може да означава, че сте твърде позитивни. Известна като токсична позитивност, тази тенденция кара хората да се чувстват засрамени и неподкрепени, когато се борят с по-мрачни емоции или трудни преживявания.

Как да бъдем позитивни – Резюме

Позитивността носи много предимства, като например повишено щастие, по-здрави връзки и по-голям успех в живота. Съществуват обаче и няколко потенциални клопки, като депресия и тревожност, отрицателни ефекти върху физическото здраве и трудности при поддържането на здрави взаимоотношения. За да бъдете по-позитивни, прекарвайте време с позитивни хора, правете неща, които ви правят щастливи, избягвайте негативните мисли и емоции, бъдете благодарни за това, което имате, и се фокусирайте върху доброто във всяка ситуация.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: