Как да забременея? 9 съвета за лесно забременяване

Как да забременея 9 съвета за лесно забременяване

Може да имате много въпроси за това как да забременеете, особено ако имате поликистозни яйчници или ендометриоза. Грижата за тялото ви е добра първа стъпка за оптимизиране на плодовитостта. Но какво друго можете да направите, за да подобрите шансовете си да имате бебе?

Най-важният съвет за жена, която иска да забременее, е да опознае тялото си, по-специално менструалния си цикъл, казва д-р Мери Елън Павоне, репродуктивен ендокринолог и специалист по безплодие и медицински директор на програмата за инвитро оплождане в Отделът за репродуктивна ендокринология и безплодие на Северозападната медицина в Чикаго.

„Важно е да се знае точните интервали между менструацията, за да може по-точно да се определи времето за зачеване“, казва д-р Павоне.

Нека видим  10-те най-добри съвета, които могат да помогнат да увеличите шансовете си да забременеете. Както винаги при този тип информация, не забравяйте да говорите с медицински специалист, ако след няколко месеца все още нямате успех в начинанието.

реклама

Как да забременея?

9 съвета за лесно забременяване

1. Разберете точният интервал между менструациите ви

Жена, която иска да има бебе, трябва да следи дали има редовна менструация. Ако интервалите между циклите са различни всеки месец, означава, че продължителността на цикъла ви варира от месец на месец. Проследявайки тази информация в календара, може по-добре да предвидите кога може да имате овулация, което е времето всеки месец, когато яйчниците освобождават яйцеклетка. Съществуват и тестове за овулация, с тяхна помощ също може да следите вашата овулация.

Яйцеклетката на жената е плодородна само 12 до 24 часа след пускането й, твърди се обаче сперматозоидите на мъжа обаче може да оцелее в тялото на жената до пет дни.

2. Наблюдавайте овулацята си

Жените с редовни цикли овулират около две седмици преди датата на менструацията. По-трудно е да се предскаже овулация при жени с нередовен цикъл, но обикновено това се случва 12 до 16 дни преди началото на следващата ви менструация.

3. Правете опити да забременеете през ден, по време на овулацията си

Според Американското общество за репродуктивна медицина „плодородният прозорец“ обхваща шестдневен интервал – петте дни преди овулацията и денят на менструалния цикъл. Всеки месец жената е най-плодородна в тези дни.

Много жени се обръщат към нови технологични инструменти, като приложения и уебсайтове за проследяване на плодовитостта, за да им помогнат да следят кога е по-вероятно да забременеят, но преглед от 2020 г. в списанието BMJ Sexual & Reproductive Health предполага, че има ограничени независими изследвания за тяхната точност. В проучване, публикувано през 2016 г. в списанието Obstetrics & Gynecology , учени са анализирали 50 популярни уебсайта и приложения за проследяване на плодовитостта с хипотетична жена и са установили, че резултатите са много различни и неточни .

Има много митове за бременността и разкази на възрастни жени за зачеването. Например няма доказателства, че половата позиция ще повлияе на шансовете на двойката да има бебе, нито жената, лежаща по гръб за известно време след полов акт, увеличава шансовете за зачеване.

4. Здравословно тегло

Теглото на жената също може да повлияе на шансовете за зачеване. Наднорменото или поднорменото тегло може да намали тези шансове. Изследванията показват, че на жена с наднормено тегло може да и отнеме два пъти повече време, за да забременее, отколкото на жена, чийто индекс на телесна маса ( ИТМ ) се счита за нормално тегло. Същото важи и за жените с поднормено тегло при тях пък времето за зачеване може да се удължи четири пъти повече.

Жените, които са с поднормено тегло, с ИТМ по-малко от 18, може да не получават редовни менструации или да нямат овулацията, което също пречи на способността им да забременеят.

Вижте още: Колко трябва да тежим според ръста и пола?

5. Хранете се здравословно

Въпреки че може да няма конкретна диета за бременност, консумирането на разнообразни здравословни храни богати на калций, протеини и желязо, може да помогне да подготвите тялото си за бременност, като му  се осигурите достатъчно запаси от полезни хранителни вещества.

Поради тази причина е добре да хапвате разнообразни плодове и зеленчуци, постни протеини, пълнозърнести храни, млечни продукти и здравословни източници на мазнини. Изберете здравословно хранене, избягвайте полуфабрикати и преработени храни.

Когато се опитвате да забременеете, яжте по-малки количества риби с високо съдържание на живак , като риба меч, акула и скумрия. Живакът може да се натрупва в кръвта на бременната жена, което влияе върху развитието на бебето.

6. Намалете интензивните тренировки

Да бъдете физически активни през повечето дни от седмицата може да помогне на женското тяло да се подготви за нуждите на бременността и раждането и е свързано с намален риск от проблеми с плодовитостта. Но твърде много упражнения или чести интензивни тренировки могат да попречат на овулацията ви.

Лекарите виждат много нарушения на менструалния цикъл при жени, които упражняват тежко физическо натоварване и много пъти тези жени трябва да намалят тренировките си, ако искат да забременеят.

7. Възрастта има значение за забременяването

С напредването на възрастта плодовитостта на жените намалява. Това се дължи на свързаните с възрастта промени в яйчниците, които причиняват спад в количеството и качеството на нейните яйцеклетки. С напредването на възрастта също има повишен риск от някои здравословни проблеми, като миома на матката, ендометриоза и запушване на фалопиевите тръби, което може да допринесе за загуба на плодовитост.

Наблюдава се постепенно намаляване на плодовитостта при жените, започващо през 30-те години, по-рязък спад след 37-годишна възраст и рязък спад на плодовитостта след 40-годишна възраст. Тези спадове означават, че може да ви отнеме повече време, за да забременеете.

8. Откажете цигарите и алкохола

Пушенето може да доведе до проблеми с плодовитостта както при жените, така и при мъжете. Тютюнопушенето състарява яйчниците на жената и преждевременно изчерпва запасите от яйцеклетки.

Най-безопасно е да избягвате алкохола, ако правите опити да забременеете. Пиенето на алкохол на умерени (една до две напитки на ден) или големи (повече от две напитки на ден) количества може да повлияе на вашето забременяване.

9. Кога да се консултирате със специалист

И жената, и мъжът трябва да се обърнат към специалист, ако жената е на 35 или повече години и не е забременяла след шест месеца редовни опити.

Вижте още: Бременност по гестационни седмици

Забременяване с поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ), хормонално разстройство, е една от най-честите причини за женско безплодие.

Ето някои симптоми които биха могли да са свързани с поликистозни яйчници:

  • Нередовни менструални цикли или липса на такива, причинени от липса на овулация.
  • По-високи от нормалните нива на мъжките хормони, които могат да доведат до излишни косми по лицето и тялото, акне или изтъняване на косата
  • Множество малки кисти на яйчниците

Не е ясно защо някои жени развиват този синдром, въпреки че често се диагностицира, в периода когато опитвате да забременеете.

Съществува силна връзка между свързаното с поликистозни яйчници безплодие и теглото. Около 40% до 60% от жените с СПКЯ са с наднормено тегло или затлъстяване и е доказано, че здравословното хранене и упражненията подобряват репродуктивните проблеми при жените с СПКЯ. Редица предписани лекарства могат също да предизвикат овулация и да регулират нивата на инсулин. Високите нива на инсулин тласкат хипофизната жлеза да отделя големи количества хормони, които нарушават овулацията .

Друга намеса е лапароскопското сондиране на яйчниците, при което хирург прави малки дупки в яйчниците на жената, за да помогне за намаляване на количеството мъжки хормони, които те произвеждат. Тази процедура, която се прави под обща анестезия, не е без риск и може също да повлияе отрицателно върху плодовитостта, ако има твърде много увреждания на яйчниците.

Лекарите препоръчват оплождане инвитро, ако други интервенции не са дали резултат.

Как да забременеете ако имате ендометриоза

Ендометриозата е друго често срещано репродуктивно състояние, което засяга голяма част от жените. Това се случва, когато тъканите, намерени в матката, растат в други части на тялото, като яйчниците или фалопиевите тръби.

Дори лека ендометриоза може да намали плодовитостта, докато тежката ендометриоза може да предизвика тазова анатомия и да блокира фалопиевите тръби.

Все още е възможно една жена с ендометриоза да забременее и след забременяване се очаква бременността да не се различава от тази на жена без ендометриоза.

Медицинското лечение чрез лекарства не подобрява плодовитостта. Тези лекарства включват регулиране на хормоните и могат да забавят растежа на ендометриалната тъкан. Но тъй като тези лекарства се основават на хормони (като терапии за контрол на раждаемостта и лекарства, които блокират овулацията или намаляват количеството естроген), те активно блокират вашето желание да забременеете.

Важното е да бъдете спокойни! Дори и с ендометриоза вие маже да забременеете. При подходящо лечение опитите ви няма да останат без резултат. Не забрявайте да следите за симтомите на ранна бременност.

Тази статия е само с информативна цел, ако желаете да забременеете задължително се консултирайте със специалист! 

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: