Как да отслабнем при хипотиреоидизъм?

как да отслабнем при хипофункция на щитовидната жлеза

Един доста често задаван въпрос при хората с хипотиреоидизъм е – как да отслабнем при хипофункция на щитовидната жлеза?

Необяснимото наддаване на тегло е често срещан признак при хипофункция на щитовидната жлеза, особено ако започнете да наддавате на тегло, без да правите големи промени в диетата или нивото на активност.

Наддаването на тегло увеличава риска от широк спектър от сериозни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания.

реклама

Ако сте диагностицирани с хипотиреоидизъм, управлението на вашето състояние и загубата на наднормено тегло е от съществено значение за намаляване на риска от свързани усложнения и здравословни проблеми.

Продължете да четете, за да научите повече за това защо хипофункцията на щитовидната жлеза може да причини наддаване на тегло и как да отслабнете при проблеми с щитовидната жлеза.

Какво е хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизъм е състояние, в което щитовидната жлеза не може да произвежда нивата на хормоните, от които тялото ви се нуждае, за да регулира ефективно важни метаболитни процеси.

Щитовидната жлеза е жлеза с форма на пеперуда, разположена в предната част на шията ви точно под ларинкса. Развитието на мозъка, сърдечната функция и храносмилането са някои от многото метаболитни процеси, повлияни от хипотиреоидизма.

Една от най-честата причина за хипотиреоидизъм е автоимунният тиреоидит (Хашимото).

Хипотиреоидизмът е сравнително често срещан, особено при жени и възрастни хора. Лесно се лекува с лекарства, обикновено веднъж диагностициран.

Въпреки това, поради естеството на неясни неспецифични симптоми, които може да причини, това състояние лесно може да остане недиагностицирано, ако човек не се тества.

Симптомите на хипотиреоидизъм са склонни да се развиват бавно с течение на времето и включват умора, запек, висок холестерол и наддаване на тегло.

Хипотиреоидизмът често може да бъде ефективно лекуван и управляван с лекарства, които балансират нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

Лекарят може да работи в тясно сътрудничество с вас в продължение на месеци или години, за да гарантира, че нивата на хормоните на щитовидната жлеза остават в балансирани нива.

Защо хипофункцията на щитовидната жлеза причинява наддаване на тегло?

Хормоните на щитовидната жлеза регулират метаболизма ви и начина, по който тялото ви изгаря калории. Ако имате хипотиреоидизъм, тялото ви ще произвежда по-ниски нива на хормони на щитовидната жлеза, което ще забави метаболизма ви и ще ви накара да горите калории с по-бавна скорост.

Комбинацията от тези фактори причинява наддаване на тегло при хипотиреоидизъм и често е по-забележимо при тези с тежки симптоми.

Повечето симптоми при хипотиреоидизъм са много неясни и лесно се обвиняват в нещо друго, като стрес например.

Въпреки това, един често срещан симптом, който ме кара да мисля за възможен хипотиреоидизъм, е ако пациентите се оплакват от наддаване на тегло, което е необяснимо. Ако човек натрупа килограми от нищото, без да е променил нещо с диетата или физическите си навици, това определено може да се дължи на хипотиреоидизъм и си струва да се провери.

Други симптоми включват прекомерна умора, въпреки че получава достатъчно сън редовно 7-8 часа или повече през нощта, мозъчна мъгла, косопад и чувствителност към студ. Е

дин от най-големите рискови фактори е, ако човек има фамилна анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза, рак на щитовидната жлеза или автоимунни заболявания, като Хашимото. Хашимото е, когато тялото ви атакува собствената си щитовидна жлеза, мислейки, че е чужд нашественик. Това води до възпалена, понякога увеличена щитовидна жлеза.

Колко наддаване на тегло причинява хипотиреоидизмът?

„Хормоните на щитовидната жлеза регулират метаболизма ни. Недостатъчното количество хормони на щитовидната жлеза забавя метаболизма ни и води до наддаване на тегло“, казва Монтгомъри.

Хората, диагностицирани с хипотиреоидизъм, могат да качат между 2 и 4,5 килограма или повече, в зависимост от тежестта на техните симптоми.

Според Американската асоциация за щитовидната жлеза, по-голямата част от допълнителното тегло, натрупано поради хипотиреоидизъм, се дължи на излишното натрупване на сол и вода. Въпреки това пациентите обикновено започват да губят това наднормено тегло след като започнат лечението.

При всеки с хипотиреоидизъм ли се покачват килограми?

Наддаването на тегло е един от многото симптоми на хипотиреоидизъм, което означава, че не всеки с това заболяване на щитовидната жлеза ще наддаде на тегло.

Хипотиреоидизмът може да причини голямо разнообразие от неспецифични симптоми с различна степен на тежест.

Въпреки това, много други симптоми на хипотиреоидизъм могат да допринесат за наддаване на тегло, включително запек, умора, мускулна слабост и тежки менструални периоди (които могат да причинят подуване на корема). Например, умората и мускулната слабост могат да ви накарат да се чувствате твърде уморени и изтощени, за да упражнявате и да извършвате други дейности, които насърчават загубата на тегло и изгарянето на калории.

Може ли лекарствата за хипотиреоидизъм да причинят наддаване на тегло?

Стандартното лечение на хипотиреоидизъм е ежедневната употреба на лекарство, наречено левотироксин (известен също като L-тироксин). Левотироксинът е синтетичен хормон за щитовидната жлеза, който може да повиши нивата на този хормон, за да намали симптомите на хипотиреоидизъм, включително наддаване на тегло.

Ако дозата левотироксин е ниска, това може да доведе до наддаване на тегло, поради което е важно да правите редовни проследявания с кръвни изследвания при вашия лекар. В идеалния случай левотироксинът се приема на празен стомах (не с други лекарства) сутрин 1 час преди хранене, за да се уверите, че се абсорбира правилно. Различни храни и лекарства/добавки могат да взаимодействат с него и да го накарат да не се усвоява правилно.

Някои храни, добавки и лекарства могат да попречат на левотироксина, което също може да допринесе за наддаване на тегло.

Добавките с желязо, калциевите добавки и храните с високо съдържание на фибри или соя могат да повлияят на левотироксин. Посъветвайте се с вашия лекар за храни и добавки, които могат да попречат на левотироксин да действа както трябва, за да избегнете потенциално наддаване на тегло.

Можете ли да отслабнете, ако имате хипофункция на щитовидната жлеза?

Напълно възможно е да отслабнете, ако имате хипотиреоидизъм, особено ако се придържате към режима на лечение, както е указано, също така, трябва да се консултирате редовно с вашия лекар относно всякакви странични ефекти или продължаващи симптоми на хипотиреоидизъм.

Ако хипотиреоидизмът е единствената основна причина за наддаване на тегло, вие ще започнете да губите наднормено тегло веднага щом нивата на щитовидната жлеза се балансират правилно.

Как да отслабнем при хипофункция на щитовидната жлеза?

Можете да предприемете няколко стъпки, за да отслабнете при хипофункция на щитовидната жлеза.

Ключовата част е хората с хипотиреоидизъм да поддържат заболяването си на щитовидната жлеза стабилно.

Това означава редовно да се консултирате с лекаря си, да си правите кръвни изследвания и да приемате лекарства, както е предписано. След това те трябва да оценят начина си на живот и да се уверят, че се хранят здравословно и редовно правят упражнения.

Ако хипотиреоидизмът е неконтролиран, това може да доведе до по-трудно свалянето на килограми въпреки правилната диета за отслабване и тренировки.

Преценете внимателно диетата си и направете здравословни промени, които могат да ви помогнат да отслабнете. Намалете приема на алкохол, сладкиши и храни с високо съдържание на натрий, тъй като те могат да допринесат за наддаване на тегло.

Редовните упражнения помагат за повишаване на метаболизма и енергийните нива. Ако вече тренирате, увеличете интензивността на тренировките си или попитайте фитнес специалист за различни упражнения и дейности, които можете да правите, за да отслабнете.

Как да отслабна при хипофункция на щитовидната жлеза и менопауза?

Хипотиреоидизмът често може да влоши симптомите на менопаузата, а хормоналните колебания, наблюдавани по време на менопаузата, могат да допринесат или да влошат хипотиреоидизма.

Консултирайте се незабавно с вашия лекар, ако преминавате през менопауза и смятате, че може да имате проблеми с щитовидната жлеза или ако имате хипотиреоидизъм и започвате да преминавате през менопауза.

Вашият лекар може да ви насочи към ендокринолог, който е специализиран в хормонални нарушения и може да ви помогне да управлявате и двете състояния с по-нисък риск от усложнения.

Кои са най-добрите тренировки при хипотиреоидизъм?

Всеки вид упражнение или физическа активност може да помогне със симптомите на хипофункция на щитовидната жлеза, стига да ускори сърдечната ви честота до такава степен, че засилва метаболизма ви и ви помага да изгаряте калории.

Честно казано не се различава от това, което се препоръчва за пациенти без хипотиреоидизъм – кардио, комбинирано със силови тренировки.

Много лекари препоръчват рутинна тренировка, която включва аеробика с ниско въздействие и силови тренировки. Бягане, туризъм, плуване, лицеви опори и клекове са някои от многото упражнения, които могат да ви помогнат да останете във форма и да отслабнете.

Какви храни са полезни за хипотиреоидизъм?

Някои хранителни вещества са от съществено значение за оптималното здраве на щитовидната жлеза и могат естествено да балансират нивата на хормоните на щитовидната жлеза, за да намалят симптомите на хипотиреоидизъм.

Доказано е, че храните, които съдържат йод, селен и цинк, са полезни при пациенти с хипотиреоидизъм за насърчаване на здрава щитовидна жлеза.

Яйцата, морските дарове, плодовете, зеленчуците, семената и непреработените меса съдържат големи количества йод, цинк и селен.

Стойте далеч от храни на базата на соя, тъй като соята съдържа съединения, наречени goitrogens (гойтроген), които могат да попречат на функцията на щитовидната жлеза и нивата на хормоните.

Също така избягвайте да ядете силно преработени храни, включително колбаси, хот-дог, бисквитки, сладкиши и замразени ястия, тъй като е известно, че тези храни причиняват наддаване на тегло и няма да ви помогнат да загубите наднормено тегло, свързано с хипотиреоидизъм.

таг: как да отслабнем при хипофункция на щитовидната жлеза

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: