Как да почистим ютия? 10 начина да имате чиста ютия

Как-да-почистим-ютия-10-начина-да-имате-чиста-ютия

Ако долната част на вашата ютия започва да изглежда по-малко свежа – или напълно изгоряла – вероятно се чудите как да почистим ютия, без да изгорите пръстите си в процеса.

Това е напълно изпълнимо. С правилния подход можете да възстановите дъното на вашата ютия и от своя страна да я поддържате толкова ефективна, колкото и първия ден, когато я закупихте. Прочетете, за да откриете 10 съвета за това как да почистим ютия – не са необходими луксозни почистващи продукти.

1. Разтворете таблетка ацетаминофен в гореща гладеща плоча

Един от най-добрите трикове за почистване на ютия с изгорели остатъци е доста неочакван. Всяка таблетка ацетаминофен ще свърши работа.

реклама

Включете ютията на най-високата степен. След като е гореща, натиснете хапчето директно върху изгореното място. Хапчето ще се стопи и ще се превърне в гел, който разтваря изгореното по вашата ютия.

Използвайте влажна кърпа или хартиена кърпа, за да почистите гладещата плоча и повторете, ако е необходимо, докато изгорялото се отстрани напълно.

Важно е да защитите пръстите си, разбира се, така че носете ръкавица за готвене или топлозащитни ръкавици, когато използвате този метод.

Не се опитвайте обаче да държите хапчето с клещи или пинсети – едно приплъзване и в крайна сметка ще надраскате ютията и това няма да се поправи. Просто сложете нещо, което да предпази ръцете ви и трябва да сте готови.

2. Създайте паста за почистване на ютия със сода за хляб

Содата за хляб е чудотворец, който почиства всичко – от фурни до съдомиялни машини. Може също така да почисти вашата ютия.

Създайте паста за борба с петна само с две супени лъжици сода за хляб и една супена лъжица вода.

Внимателно го разтрийте върху ютията, но се опитайте да не попадне сода за хляб в отворите за пара.

Ако пастата попадне в дупките за пара, не забравяйте да ги почистите.

3. Използвайте памучен тампон, за да почистите дупките за пара

Памучните тампони са идеалният инструмент, за да влезете наистина в дупките за пара и да ги почистите. Потопете ги в дестилиран бял оцет, преди да ги поставите, за да увеличите силата за борба с мръсотията.

4. Накиснете кърпа в оцет

Друг начин да използвате оцет за почистване на желязната плоча е да накиснете кърпа в оцет и след това да поставите ютията върху кърпата с желязната плоча надолу.

Оставете го да престои 30 минути и го избършете. Този метод е особено полезен, ако ютията ви има корозия.

5. Добавете оцет към водния резервоар

Ако имате парна ютия, друг начин да почистите отворите за пара на ютията е да напълните резервоара за вода със смес от половината дестилиран бял оцет и половината вода.

След това вземете стара кърпа или кърпа и я изгладете и изпарете. Докато гладите на пара, остатъците ще излязат от вентилационните отвори заедно с оцета.

6. Направете магия с магическа гума за почистване

Вълшебната гумичка за почистване на маратонки, може да направи чудеса с ютията, особено ако ютията ви е на петна от твърда вода.

Намокрете вълшебната си гумичка и след това разтрийте хладната ютия по гъбата, докато петната изчезнат. Намокрете отново гъбата, ако е необходимо.

7. Гладете върху вестник и сол

Вярвате или не, солта и вестникът също могат да свършат работата. Поставете ютията си на най-горещата степен и поставете вестник върху дъската си за гладене.

Поръсете добро количество сол върху вестника и гладете соления вестник на кръгове, докато стане чист.

Ако нямате вестник под ръка, можете да използвате кафява хартиена торбичка – тя работи също толкова добре.

8. Използвайте кубчета лед и пластмасов нож, за да премахнете разтопената пластмаса

Ако ютията ви влезе в контакт с нещо пластмасово, ще имате малка бъркотия, с която да се справите, но е достатъчно лесно да го отстраните.

Веднага щом ютията ви влезе в контакт с пластмаса, изключете я от контакта и я оставете да изстине.

Напълнете метална купа или тиган с кубчета лед и поставете желязната плоча върху леда, за да се втвърди пластмасата бързо (можете да пропуснете тази стъпка, ако пластмасата вече е втвърдена върху студена ютия).

Сега вземете пластмасов нож и изстържете пластмасата, след което избършете повърхността със спрей с оцет или влажен парцал.

Изключително важно е да свалите всяка пластмаса, преди да използвате отново ютията – в противен случай пластмасата ще се разтопи в дрехите ви.

9. Включете ютията на слаб огън и изтъркайте с кърпички против оцветяване

Това е възможно най-просто. Натъркайте гладещата плоча с кърпички против оцветяване, докато ютията е на най-ниската си настройка.

Веднага щом кърпичката стане прекалено горещ, хвърлете я и посегнете към друга.

Повторете, докато ютията е чиста.

10. Използвайте препарат за лакочистител, за да разградите остатъците

Един последен съвет как да почистите ютия. Използвайте лакочистител! Вземете памучна топка и я потопете в лакочистител с ацетон.

С помощта на ръкавица за фурна или топлозащитна ръкавица плъзнете памучната топка по повърхността на горещата ютия.

Ацетонът ще разтвори остатъците за нула време. Ако ще използвате този метод за почистване на ютия, трябва да го направите навън, така че вие ​​(или вашето семейство или домашни любимци) да не вдишвате химическите изпарения.

Вижте още: Почистване на пералнята: 7 стъпки за ефективно почистване и отстраняване на лошата миризма

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: