Как да се предпазите от кърлежи

Как да се предпазите от кърлежи

Кърлежи – една от най-големите заплахи, които ни очакват по време на пролетните и летните разходки из поляни, гори и паркове. Ухапванията от кърлежи са много опасни, могат да доведат до менингит и борелиоза (лаймска болест). Ето защо си струва да се погрижите да сведете до минимум риска от инфекции, които причиняват ухапванията им. В тази публикация ще научите как можете да го направите, като посегнете към естествените методи и продукти.

За риска от ухапване от кърлежи е известно от много години. И въпреки че сме изложени на атаки от кърлежи през цялата година, именно през пролетта и лятото рискът от ухапване е най-висок и сега е важно да сведем до минимум риска от контакт с кърлежи.

Можем да направим това, като избягваме да ходим в гората, да седим на тревата или да се разхождаме в парка. Това обаче е един наистина краен метод, защото е трудно да си останеш цяло лято вкъщи и да се откажеш от удоволствието да бъдеш близо до природата и да си на открито. Така че решението е да осигурите на себе си, своите близки и домашни любимци адекватна защита и да спазвате няколко доста важни правила.

реклама

Защо трябва да се предпазвате от кърлежи?

В България има около 6 рода кърлежи, всеки от тях има специфики, според вида, семейството към което принадлежи. Най-популярните са Ixodes, Hyalomma, Dermacentor, Haemophysalis, Rhepicephalus, Boophilus. Обикновените и ливадни кърлежи, срещащи се предимно в гори, поляни, паркове и градини, проявяват най-голяма активност около 8 часа сутринта и след 15 часа (те остават активни до вечерта).
Ухапването от кърлеж е безболезнено и незабележимо. Кърлежът може да броди из тялото ви до час, а след като се забие в него, може да остане незабелязан дори няколко дни. Кожата зад ушите, в свивките на коленете и в слабините са най-често избираните зони на атака. Но кърлежите се забиват и в корема, краката, гърба, ръцете. За това наистина няма правило, така че всеки път, когато се прибирате от гора, поляна или парк, трябва внимателно да огледате цялото си тяло.

Последици от ухапване от кърлеж

Най-опасните последици от ухапване от кърлеж са споменатите по-горе заболявания – вирусен менингит и лаймска болест. Заразените кърлежи действат много бързо – вирусите навлизат в кръвта веднага след ухапване, а спирохетите – до 24 часа след атаката на кърлежа. Кърлежовият енцефалит и лаймската болест са много опасни животозастрашаващи заболявания, изискващи продължително лечение.

Специално лаймската болест напоследък е много нашумяла, тъй като това е заболяване, което все още е трудно за диагностициране и симптомите му лесно могат да бъдат объркани с други заболявания.

Как по естествен начин да се предпазите от кърлежи?

За съжаление, кърлежите са толкова бързи и хитри същества, че няма начин, който да осигури 100% защита срещу тяхната атака.

Въпреки това можем да минимизираме малко този риск и за да го направите, трябва:

  • Използвайте препарати, предпазващи от нападение от кърлежи (т.нар. репеленти) с натурален състав;
  • Използвайте етерични масла, чиято миризма отблъсква кърлежите. Масла, които действат най-добре в защита срещу кърлежи: мента, лимонова трева, мащерка, розмарин;
  • Използвайте инфузии и мъгли от билки;
  • Погрижете се за подходящо облекло – преди да излезете в гората, струва си да носите панталони с дълги крачоли и тениска с дълги ръкави. Затворените обувки също са необходими, а една шапка също е добра идея;
  • Поради факта, че кърлежите са най-активни сутрин и следобед, най-добре е да се разхождате на обяд;
  • Вървейки по затревените пътеки, струва си да се разхождате по средата им;
  • След като се върнете у дома от гората, трябва незабавно да смените дрехите си и да изперете дрехите, които сте носили навън;
  • Правете щателен преглед на тялото след всяка разходка – особено важно е да проверите местата, които кърлежите най-често избират за място на атака – свивки под коленете и лактите, слабините, кожата зад ушите, пъпа.

Какво още можем да направим, за да се предпазим от атаките на кърлежите?

Когато използвате препарати за защита срещу ухапвания от кърлежи, си струва да помните за честото им приложение. Ако избягвате този тип продукти, можете да използвате етеричните масла, посочени по-горе. След като ги разредите в растително масло, ги втрийте в китките, кожата зад ушите и други чувствителни зони. Можете също така да си приготвите домашна смес от етерични масла, която ще бъде вашето оръжие срещу кърлежите. В допълнение към маслата, можете да добавите инфузия на мащерка или лавандула.

Ако имате домашен любимец у дома, предпазете го от ухапвания от кърлежи, като му сложите например специален нашийник. След всяка разходка проверявайте дали кучето не носи кърлежи, които не само могат да го наранят, но и да се разпространят из апартамента.

Резюме

Не забравяйте, че нищо няма да ви осигури толкова ефективна защита срещу кърлежи, както вашата предпазливост и използването на всички налични и препоръчани методи за минимизиране на риска от нападение от кърлежи. И въпреки че никога няма да бъде 100% защита, си струва да се полагат грижи, а опасностите от ухапвания от кърлежи не бива да се подценяват.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: