Как да се справим с липсата на енергия

Как да се справим с липсата на енергия

Липсата на енергия кара ли ви да не правите нищо? Възможно е да е точно обратното. Чувствате се мобилизирани, когато умът или тялото ви са стимулирани да предприемат действия.

Усещането за липса на енергия може да бъде често срещана битка за много хора, оказвайки влияние върху тяхната продуктивност, благосъстояние и цялостно качество на живот.

Независимо дали е причинено от взискателен начин на живот, лоши навици за сън, стрес или други фактори, справянето с ниските нива на енергия изисква внимание и проактивни мерки.

реклама

За щастие има ефективни стратегии и промени в начина на живот, които могат да помогнат в борбата с този проблем.

В тази статия ще проучим практически начини за справяне с липсата на енергия и възстановяване на жизнеността, позволявайки ви да подходите към живота с нова сила и ентусиазъм.

Вижте още: Признаци, че сте изтощени (не просто уморени): 6 сигнала на тялото за които да внимавате

Умора…?

Какво ви хрумва, когато чуете тази дума? Много хора смятат, че човек може да се измори предимно физически. Това се случва например, когато се върнем от честна тренировка във фитнеса.

Или пренасяме дивана на четвъртия етаж. Мускулите в крайна сметка се провалят поради „липса на гориво“ и тъканна хипоксия.

След това лягаме на дивана, който току-що донесохме, даваме си време за почивка, пиене, ядене и може би дори да заспим и по този начин да се регенерираме.

Когато определени енергийни ресурси са изразходвани от нас в определен момент, тялото ни насърчава да си поемем въздух.

По време на почивка след тренировка също има процес, наречен адаптация. Ето защо след десетина бегови тренировки започваме да набираме кондиция и лесно издържаме на трудни климатични условия.

Ставаме по-силни и издръжливи, когато редовно извършваме дейности, които причиняват умора.

Съществува и когнитивна умора, когато например след интензивна работа на компютъра имаме ограничени възможности за обработка на информация. Тогава мотивацията ни за действие, ефективността и качеството на извършваните дейности намаляват.

Освен това се увеличава склонността ни да променяме настроението си и да се чувстваме уморени. Освен това правим повече грешки и вземаме по-лоши решения.

Когато силата на волята не е достатъчна

Интересното е, че всички автоматизирани дейности, като навиците, не натоварват ума ни. Правейки ги, ние сме почти имунизирани срещу когнитивна умора. Социалният психолог Рой Баумайстър стига и до други интересни изводи – изследването му показва, че ако се ангажираме силно с една дейност, това ще бъде за сметка на следващата дейност, която ще изпълняваме по-зле от първата.

Така че, ако искаме да се мотивираме към действие, което не е непременно автоматичен процес, това ни принуждава да положим допълнителни усилия.

Следователно самоконтролът изисква „специална жертва“ и наистина може да ограничи нашата продуктивност. И тук засягаме темата за тайната сила, т.е. „ силата на волята “, която ни подтиква да действаме дори когато абсолютно не го искаме или дори нямаме сили за това.

Ежедневно обаче дали сме достатъчно физически или психически уморени, за да прекараме деня например продуктивно?

Точно така – много хора имат енергиен проблем, когато имат енергия! Освен няколко психични разстройства (напр. епизод на депресия) и заболявания на мускулите или нервната система (напр. дефицит на определени невротрансмитери), ние обикновено имаме достъп до енергия и следователно до умствени ресурси.

От еволюционна гледна точка човешкото тяло е много пестелива система, която „фабрично“ не натоварва силите ви, когато не е необходимо.

Разбира се, правилното хранене, сънят, индивидуалните особености и много други фактори също имат значение.

Да кажем обаче, че има дни, в които не искаме нищо, но когато сме до стената, пластовете мотивация за действие изведнъж се пробуждат в нас. Тук говорим за „спящите“ възможности на тялото, които не се използват.

Защо се случва това? Какво можете да направите по въпроса? За да отговорим на тези въпроси, нека да разгледаме феномена на отлагането.

Вижте още: Как да се лекуваме с мисли? Разгръщане на лечебния потенциал на ума

Отлагането не означава липса на енергия за действие

Когато наистина се изморим, тялото ни ще ни накара да се отдадем на заслужена почивка. И така, как да обясним склонността да отлагаме, когато искаме да си починем, въпреки че не сме пролели нито една капка пот?

Тогава почивката не изпълнява функцията си, не служи за възстановяване на силите. Вместо това предизвиква чувство на неудовлетвореност и угризения на съвестта, защото в състояние на бездействие не само нашата производителност, но и всякаква готовност да положим каквито и да било усилия изчезва.

Опитът ми потвърждава убеждението ми, че си струва да предприемете действия, дори и да не искате наистина. Всякакъв вид физическа активност може да бъде ефективен начин да „влезете в люлка“ .

Ако се принудите да се качите на велоергометър, въпреки лошото настроение и обезсърчението. Първите 5 минути ще са непосилни усилия за вас.

По-късно тялото започна да се мобилизира, повишавайки нивото на адреналин и серотонин в мозъка ви. Изведнъж ще придобиете желание да направите по-дълга тренировка от обикновено!

Имайки предвид факта, че този ден сте започнали да карате колелото с такава непреодолима демотивация, това може да се смята за малко чудо.

Изводът е, че стагнацията и липсата на енергия може да са резултат от „прекаляване“.

Така че най-ефективният начин да се почувствате по-добре и да намерите мотивация е да преодолеете временния дискомфорт, свързан с действието, и просто да започнете да правите нещо.

Да – по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, особено когато не ви се прави нищо. Проблемът е, че често това е единственият начин да започнете.

Вижте още: Повишете вътрешното си излъчване: Отприщване на силата за повишаване на самочувствието ви

Как да се справим с липсата на енергия – Обобщение

В заключение, липсата на енергия може да бъде предизвикателство за преодоляване, но с правилния подход и ангажимент за грижа за себе си е възможно да съживите жизнеността си.

Можете постепенно да възстановите енергийните си нива, като включите:

  • поддържане на балансирана диета;
  • редовни упражнения;
  • практикуване на техники за управление на стреса;
  • осигуряване на адекватен сън;
  • търсене на подкрепа, когато е необходимо.

Не забравяйте, че е важно да слушате тялото си, да бъдете търпеливи със себе си и да правите устойчиви промени в начина си на живот.

Като предприемете проактивни стъпки за справяне с основните причини за ниска енергия, можете да възвърнете жаждата си за живот и да прегърнете всеки ден с нова сила и ентусиазъм.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: