Как да спрем да губим време

Как да спрем да губим време

Губенето на време в непродуктивни дейности може да ви отдалечи от постигането на житейските цели и по този начин да събуди неприятни емоции като чувство на неудовлетвореност, вина, срам и страх. За да оползотворите времето си по-добре, трябва да си отговорите на въпроса „как да спрем да губим време“.

Не мисля, че ще сгреша, ако кажа, че в момента имаме особен проблем с конструктивното използване на времето.

В ерата на интернет е лесно да се изгубим в дебрите на социалните медии, компютърните игри или телевизионните сериали за много часове. И дори да не забележим колко продуктивни неща бихме могли да направим вместо това.

реклама

Вижте още: 7 лесни стъпки към увереност

Как да спрем да губим време

Така че, ако чувствате, че „времето се изплъзва между пръстите ви“, основните ви инструменти за промяна ще бъдат самонаблюдението, планирането и изкуството на уверената комуникация.

1. Бъдете наясно за какво прекарвате времето си

В началото си струва да осъзнаете как управлявате времето си в момента. За да направим това, ще вземем предвид колко часа всъщност отделяте за определени дейности в рамките на вашия типичен ден.

Ще се съсредоточим върху четири основни области на работа:

  • Мечта;
  • Работа/учене;
  • Домакински задължения (почистване, готвене, хранене, разходка на кучето и др.);
  • Свободно време (почивка, непродуктивни дейности).

Вземете лист хартия и химикал. Начертайте голям кръг в центъра на хартията. Сега си представете, че това е торта, която ще разделите/разрежете на няколко части. Цялата „торта“ е 24 часа.

За по-лесно първо разделете колелото на 4 равни части (по 6 часа). Сега отговорете на въпросите: „Колко часа в един типичен ден прекарвам в сън, домакинска работа и свободно време?“, „Колко време прекарвам в работа или учене?“.

Ако ви е трудно да прецените как управлявате времето си, можете да отделите следващите няколко дни за самонаблюдение.

Можете също да използвате обикновен часовник или хронометър, за да измерите времето, прекарано във всички видове домакински задължения.

Благодарение на това упражнение ще разберете кои области от вашето функциониране изискват повече/по-малко внимание.

След това можете да начертаете нова кръгова диаграма, която показва вашето ново желано времево разделение.

2. Създавайте списъци със задачи всеки ден и определяйте приоритети

Започнете деня си, като напишете буквално всички задачи и отговорности, които искате или трябва да изпълните (направете план ). Записвайте и най-дребните задачки, като например „обадете се на фризьор“.

След това измислете до три от най-важните задачи за деня и ги подчертайте. Тази практика може да ви отнеме няколко минути, но определено ще ви се отплати.

Когато сутрин решавате какво трябва да направите и кои неща са най-важни за деня, умът ви някак си е „програмиран“ да се фокусира върху тях .

Много по-лесно е да започнете проект за работа, ако сте приоритизирали тази задача като приоритетна. Тогава има много по-голям шанс склонността ви да отлагате да загуби пред осъзнаването на най-важните неща в момента.

3. Изключете разсейващите фактори

Всеки ден хиляди разсейващи фактори се борят за вашето внимание – стимули, които могат много ефективно да ви отвлекат от конструктивни дейности.

Средата, в която възнамерявате да работите продуктивно, е много важна. Ред на бюрото, отделни работни материали, спокойствие и тишина – това често е основата за намаляване на потенциалното разсейване.

Също така препоръчително е да заглушите известията на вашия смартфон и дори да блокирате всички приложения. Това важи и за уеб браузъри на други устройства.

Когато нищо не ви разсейва, драстично намалявате риска да прекъснете продуктивната си работа и по този начин да се почувствате така, сякаш си губите времето в безсмислени дейности.

4. Научете се да казвате „не“.

Повечето хора вероятно не осъзнават колко минути прекарват в контакт с други хора през деня. Ако искате да „изстискате времето като лимон“, трябва да ограничите чатовете, дългите разговори по месинджър и телефонните разговори с приятели.

Разбира се, не става въпрос да се затворите в пещера и никога повече да не общувате с никого. Изграждането и поддържането на междуличностни отношения са много важни елементи от функционирането в социалния живот.

Вижте още; Вземе щастието във ваши ръце! 23 съвета за щастлив живот

Как да спрем да губим време – Обобщение

Накратко, можем да прекараме много време в непродуктивно взаимодействие с другите. И понякога трябва да се защитите от него.

Важно е да разберете, че това е въпрос на вашите нужди и ценности. Ако смятате, че прекарвате твърде много време в разговори или задоволяване на нуждите на другите, спрете и поставете разумни граници. Понякога трябва да кажете „не“.

Избягвайте излишното размотаване, структурирайте деня си и следвайте плана си.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: