10 Начина как да спрем изпотяването

как да спрем изпотяването

Изпотяването е начин, по който тялото ви се охлажда, но може да бъде и неудобен в дадени ситуации. Ако търсите отговор на въпроса как да спрем изпотяването, лекар може да даде различни решения. Антиперспирантите, диетичните промени и съветите за начина на живот, като носенето на широки дрехи, могат да помогнат за намаляване на изпотяването. Предлагат се също лекарства без рецепта и лекарства с рецепта. В някои случаи човек може да се нуждае от лечение за основно здравословно състояние.

Изпотяването на тялото е механизъм за регулиране на температурата и това е естествен процес, който протича, когато ни е горещо.

Когато телесната температура се повиши, потните жлези освобождават предимно течност на водна основа. Тъй като тази течност се изпарява от кожата, тя охлажда тялото, като намалява температурата на кожата и кръвта.

реклама

Въпреки това, някои хора може да се чувстват неудобно или да се притесняват от изпотяването, особено ако то води до видими мокри петна. Прекомерното изпотяване обикновено се наблюдава в области като подмишниците, лицето, дланите и стъпалата. Може да бъде досадно и неудобно.

В такива случаи има налични стратегии, които да помогнат за минимизиране на прекомерното изпотяване.

Използвайте антиперспирант преди лягане

Антиперспирантите действат, като запушват потните канали, предотвратявайки достигането на потта до повърхността на кожата. Докато потта все още се произвежда от жлезите, тя не може да достигне повърхността.

Дезодорантите, от друга страна, не спират изпотяването, а по-скоро имат за цел да прикрият миризмата, причинена от бактерии, когато се потим. Някои антиперспиранти също имат дезодориращи свойства. Повечето антиперспиранти, налични в аптеките, съдържат алуминиев хлорид, който е вид метална сол.

За оптимални резултати с вашия антиперспирант се препоръчва да се уверите, че подмишниците ви са чисти и сухи преди нанасяне, за предпочитане вечер преди лягане. Това позволява на съставките да образуват бариера над потните канали и тъй като повечето хора се потят по-малко или изобщо през нощта, това позволява по-добра ефикасност.

Незабавните резултати може да не са забележими, но като следвате тази рутина за няколко нощи (3 или 4 нощи), желаните резултати могат да бъдат постигнати. След като антиперспиранта започне да действа, може да се използва при необходимост.

Носете дрехи от дишащи материи

За да сведете до минимум изпотяването чрез избор на дрехи, препоръчително е да изберете леки и дишащи материи, които предлагат добър въздушен поток. По-светлите цветове, особено бялото, са за предпочитане, тъй като те отразяват слънчевата светлина, вместо да я абсорбират, помагайки ви да се охладите и да намалите изпотяването.

Когато светлите дрехи не са осъществими, изборът на тъмни дрехи или шарки, които маскират петна от пот, могат да бъдат полезни. Облеклото на слоеве също може да бъде ефективно за прикриване на потта, тъй като външният слой може да скрие всички следи от изпотяване.

Ето някои допълнителни съвети за обличане, когато се справяте с прекомерно изпотяване.

Избягвайте някои храни

Ако искате да предотвратите изпотяването по време на бизнес обяд или социално събитие, препоръчително е да избягвате избора на определени храни. Пикантната храна трябва да се избягва, тъй като тя може да накара тялото ни да реагира, опитвайки се да се охлади, което води до изпотяване.

По същия начин е най-добре да се въздържате от консумация на кофеин, тъй като той стимулира надбъбречните жлези и може да предизвика изпотяване в области като дланите, краката и подмишниците.

Запази самообладание

За да намалите изпотяването, е полезно да поддържате тялото си охладено. При горещо време можете да създадете охлаждащ ефект, като поставите купа с лед пред вентилатора, за да циркулира студен въздух в стаята. Пускането на завеси и щори през деня може да попречи на слънцето да нагорещи стаите и стоите на сянка, когато сте на открито.

Яденето на по-малки, по-чести хранения може да ви помогне да се охладите, тъй като процесът на смилане на храната генерира метаболитна топлина. Важно е да сте добре хидратирани, за да регулирате телесната си температура.

Полезно е да държите главата си непокрита и да носите отворени обувки, за да запазите главата и краката си хладни, когато времето позволява.

Съвети за намаляване на изпотяването на краката

 • Носете сандали, когато е възможно
 • Носете обувки от дишащи материали
 • Свалете обувките, когато е възможно
 • Използвайте влагоотвеждащи чорапи и ги сменяйте по-често, ако се овлажнят
 • Нанесете антиперспирант върху краката преди лягане и го измийте сутрин

Медицински лечения

Ако откриете, че се потите прекомерно, може да е полезно да се консултирате с лекар, за да научите дали имате хиперхидроза. Ако се диагностицира, има различни възможности за лечение, които могат да бъдат разгледани:

 • Перорални лекарства: Някои лекарства могат да блокират химикалите, отговорни за нервната комуникация, което води до намаляване на изпотяването. Въпреки това е важно да обсъдите с лекар потенциални странични ефекти, като проблеми с пикочния мехур, сухота в устата и замъглено зрение.
 • Антиперспирант с рецепта: Вашият лекар може да предпише мощен антиперспирант, който се изписва с рецепта. В някои случаи може да се препоръчат и кремове за лице с рецепта.
 • Антидепресанти: Ако тревожността допринася за прекомерното изпотяване, лекар може да ви предпише антидепресанти за справяне с основната причина.
 • Йонофореза: Ако първоначалното лечение се окаже неефективно, може да се препоръча йонофореза. Това включва потапяне на ръцете или краката в плитки тави с вода и преминаване на малък електрически ток през тях.
 • Инжекции с ботокс: Тези инжекции временно блокират нервите, свързани с изпотяването. Ефектите обикновено продължават от 6 до 12 месеца, което налага повторно лечение. Лека болка и временна мускулна слабост в третираната област могат да възникнат като потенциални странични ефекти.
 • Хирургия: В тежки случаи може да се обмислят хирургични възможности. Те могат да включват микровълнова терапия, отстраняване на потни жлези или операция на нерв. Въпреки това, операцията обикновено е за хора с диагностицирано сериозно състояние, причиняващо необичайно прекомерно изпотяване.

Важно е да се отбележи, че хиперхидрозата може да се появи отново след операция и текущите изследвания изследват използването на йонофореза за лечение на прекомерно изпотяване в области извън ръцете и краката.

Кога да посетите лекар

Ако имате прекомерно изпотяване, препоръчително е да си уговорите среща с лекар. Те може да ви насочат към дерматолог, който може да проведе диагностични тестове, за да идентифицира основната причина за прекомерното изпотяване.

Някои хора могат да изпитат прекомерно изпотяване като страничен ефект от лечение. В такива случаи е препоръчително да се консултирате с лекар, за да обсъдите потенциални алтернативи, като промяна на лекарството или коригиране на дозата.

Често задавани въпроси

Какво причинява хиперхидрозата?
Хиперхидрозата може да бъде причинена от различни здравословни фактори, включително менопауза, определени лекарства, хипертиреоидизъм, болест на Паркинсон и диабет.

Ако хората имат притеснения или изпитват други обезпокоителни симптоми, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Има ли връзка между хиперхидрозата и психичното здраве?
Има връзка между хиперхидрозата и психичното здраве. Проучванията показват, че тревожността и депресията могат да бъдат свързани с хиперхидроза, като проучване от 2016 г. показва, че значителен процент от участниците с първична хиперхидроза също са имали тревожност и депресия.

Прекомерното изпотяване е признат симптом на социално тревожно разстройство. Понякога обаче не е ясно дали симптомите на психичното здраве са причина или резултат от прекомерно изпотяване.

Могат ли сърдечните проблеми да причинят прекомерно изпотяване?
Прекомерното изпотяване също може да е признак на сърдечно заболяване. Важно е обаче да се отбележи, че тази връзка не винаги може да бъде разпозната от лекарите. Ако някой изпита внезапна поява на прекомерно изпотяване, се препоръчва да потърси медицинска помощ.

Заключение

Изпотяването е нормална телесна функция, която има за цел да регулира телесната температура. Въпреки това, ако чувствате нужда да сведете до минимум или да прикриете изпотяването, има налични стратегии.

Хиперхидрозата се отнася до прекомерно изпотяване. Предлагат се различни лечения на хиперхидроза, включително използването на антиперспиранти, кремове с алуминиев хлорид и антихолинергични лекарства.

В случаи на тежка или неповлияваща се хиперхидроза може да са необходими алтернативни интервенции като йонофореза, инжекции с ботокс или хирургични процедури.

Ако смятате, че се изпотявате прекомерно, препоръчително е да потърсите насоки от медицински специалист. Консултацията с лекар може да осигури експертни съвети, които да довдат до справяне със ситуацията.

Освен това е важно е да потърсите медицинска помощ, ако някой изпита внезапна поява на прекомерно изпотяване, тъй като това може да е индикация за основно сърдечно заболяване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: