5 начина как да спрем побеляването на косата

5 начина как да спрем побеляването на косата

Въпреки, че много жени изглеждат страхотно с побеляла коса, има и такива за които това е огромен стрес. За щастие има няколко неща които може да направите, за да спрете побеляването на косата.

Според някои изследвания, е възможно да се предотврати побеляването на косата чрез навици за здравословен начин на живот.

5 начина за предотвратяване на сивата коса

Въпреки че генетичният аспект на нашия процес на побеляване на косата е извън нашия контрол, няколко прости промени в начина на живот могат да ви помогнат да задържите цвета на косата си по-дълго.

реклама

Здравословната диета и начин на живот са полезни не само за цялостното ви благополучие, но и за здравето на кожата и косата ви.

1. Избягвайте стреса

Нови изследвания показват, че депигментацията или побеляването на косата се предизвиква от стрес.

Проучване от 2020 г. установи, че оксидативният стрес (дисбаланс на антиоксиданти и свободни радикали в тялото, който може да предизвика увреждане на клетките и тъканите и ускорено стареене) е свързан с преждевременното побеляване.

Пушенето е ключов фактор в уравнението на оксидативния стрес и е свързано с преждевременното побеляване във всички възрастови групи.

С течение на времето хроничният стрес от всякакъв вид може да доведе до хронично възпаление, което може да прекъсне тези клетки, произвеждащи меланин, като същевременно скъси цикъла на растеж на косата, според проучване на Annals of Dermatology от 2018 г.

2. Коригирайте диетата си

В тази връзка това, което ядете, може да бъде провъзпалително или противовъзпалително.

Хранителният режим, който може да помогне за намаляване на възпалението, може да помогне за защита на клетките, отговорни за пигмента на косата ви. Известно е, че диета, която е богата на добавени захари, преработени храни и наситени мазнини, е провъзпалителна. Хранителният режим на растителна основа, който е с ниско съдържание на добавена захар и животински протеини с високо съдържание на мазнини, се счита за противовъзпалителна.

Някои от най-добрите опции включват:

  • Горски плодове
  • Тъмни, листни зеленчуци
  • Червено грозде или червено вино (в умерени количества)
  • Пресни билки и подправки

Ако е възможно, ограничете тези провъзпалителни храни и напитки:

  • Сода и други подсладени със захар напитки
  • Бонбони
  • Преработени меса с високо съдържание на мазнини като бекон, колбаси и салам

3. Приемайте достатъчно от тези витамини и минерали

Недостигът на някои витамини и минерали също могат да допринесат за побеляването на косата. Уверете се, че приемате достатъчно витамин D3 и витамин B12, тъй като дефицитът на някой от тях може да ускори побеляването.

Други важни микроелементи за здрава коса включват витамин Е, витамин А, цинк, желязо, мед, селен и магнезий.

Докато добавките могат да запълнят пропуските, храната може да бъде най-добрият прием.

Най-добрите източници на тези здравословни хранителни вещества за коса включват:

4. Защитете косата си

Опитайте се да избягвате честа употреба на топлинни и химически обработки, които могат да увредят косата и пигментните клетки.

Избягвайте изрусяването, използвайте гребен с широки зъби (вместо четка, особено на мокра коса), ограничете инструментите за оформяне с висока температура и по-рядкото миене може да помогне на косата ви да остане по-силна по-дълго време.

5. Следете здравословното си състояние

Някои автоимунни и свързани с щитовидната жлеза нарушения могат да бъдат свързани с преждевременно побеляване, потвърждава проучване на International Journal of Trichology от 2018 г.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: