13 начина как да спрем хълцането

как да спрем хълцането

„Как да спрем хълцането“, е въпрос който често хората си задават. Хълцането е повтарящи се спазми на диафрагмата ви, съчетани със звук от свиване на гласните ви струни. Диафрагмата ви е мускул под гръдния кош, разделящ областта на гърдите и стомаха. Този мускул е важна част от дихателния процес. Той се движи надолу, когато вдишвате и нагоре, когато издишвате.

Две неща се случват, когато хълцате:

 • Диафрагмата ви се дърпа надолу между вдишванията, което ви кара да всмуквате въздух.
 • Глотисът (пространството между гласните струни) се затваря, за да спре навлизането на повече въздух.

Тези действия издават звука на хълцането. Процесът на хълцане се случва много бързо и обикновено ще се върнете към нормалното за минути до няколко часа без лечение.

реклама

Вижте още: Човешкото тяло

Как да спрем хълцането?

Не винаги е възможно да се изчака хълцането да спре от само себе си. Затова бяха измислени десетки различни трикове, които ви позволяват бързо да се отървете от това неприятно явление, от силна уплаха и стойка на главата до дишане през хартиен плик.

Въпреки че няма убедителни научни доказателства, че тези техники наистина работят, според физиолозите те помагат:

 • първо, изкуствено да повишат нивото на въглероден диоксид в кръвта – това нормализира работата на дихателния център в мозъка;
 • второ, за стимулиране на блуждаещия нерв: той свързва мозъка и коремната кухина и регулира процесите на дишане и преглъщане.

Когато започнете да хълцате, можете да опитате някой от следните методи. Ако едното не работи, преминете към друго. Тези техники се считат за прости и безопасни, но не и за деца.

1. Задръжте дъха си

Най-лесният начин, който може да се използва навсякъде и по всяко време. Вдишайте повече въздух и се опитайте да не дишате колкото е възможно повече. В идеалния случай около 10-20 секунди. След това издишайте бавно. Повторете, докато хълцането изчезне.

2. Вдишайте в хартиен плик

Този метод работи на същия принцип като задържането на дъха. Това ви позволява да увеличите концентрацията на въглероден диоксид в кръвта. И най-важното е, че помага за възстановяване на ритъма на дишане.

Важно: Никога не използвайте найлонов плик вместо хартиен плик – може да се задушите поради липса на въздух.

3. Заемете поза на ембрион

За да успокоите диафрагмата по време на хълцане, седнете на пода или друга равна повърхност и издърпайте коленете си до гърдите. След това бавно се наведете напред и хванете коленете си с ръце. Останете в това положение за 2-3 минути. Ако не можете да седнете, наклонете тялото напред и надолу. Това ще окаже натиск върху диафрагмата и ще й помогне да работи правилно.

4. Гаргара

Поставете няколко кубчета лед в чаша студена преварена вода и изчакайте, докато се разтворят напълно. Наклонете главата си назад и правете гаргара за 30 секунди. Тази процедура трябва да се извършва внимателно: можете да се задавите. Този метод не е подходящ за хора с назофарингеални заболявания.

5. Използвайте „Маневрата на Валсалва“

Тази техника обикновено се използва за изравняване на налягането в ушите. Например при гмуркане под вода или по време на кацане на самолет. Освен това помага за временно повишаване на тонуса на блуждаещия нерв, което го прави ефективен в борбата с хълцането.

Маневрата на Валсалва се извършва в легнало или седнало положение. Поемете дълбоко въздух, притиснете носа си с палец и показалец, затворете устата и очите си. Сега започнете да издишвате бавно през затворените си ноздри. Основното нещо е да го правите внимателно. Твърде рязкото и силно издишване може да нарани ушите.
Този метод не се препоръчва за употреба при настинка – инфекцията може да проникне в кухината на средното ухо и да причини възпаление. Освен това е противопоказан при хора със сърдечно-съдови заболявания, тъй като повишава кръвното налягане и допълнително натоварва сърцето.

6. Покажете езика си

Друг начин за стимулиране на блуждаещия нерв. Издърпайте езика си максимално напред и го оставете в това положение толкова дълго, колкото имате сили и търпение.

7. Масажирайте сънната артерия

Това е сдвоена артерия, която минава във врата и осигурява притока на кръв към мозъка. Лесно се намира по пулсация – отстрани на щитовидния хрущял.

Легнете на равна повърхност и се отпуснете. След това завъртете главата си наляво и опипайте каротидната артерия от дясната страна. Масажирайте леки кръгови движения за 5-10 секунди. Ако е необходимо, направете същото отново след минута.

8. Изпийте чаша студена вода

Пийте на малки глътки без спиране и почивка. Най-важното е да го направите бързо. Ритмичните контракции на хранопровода ще превключват вниманието на мозъка към себе си. Ефектът ще бъде още по-добър, ако пиете вода със сламка, като държите здраво ушите си с длани или се навеждате напред. За да направите това, огънете в кръста, така че торсът ви да е успореден на пода.

9. Направете юмрук

Понякога, за да се отървете от хълцане, е достатъчно да стиснете силно пръстите си в юмрук. Или натиснете палеца на едната ръка в дланта на другата. Колкото по-силно, толкова по-добре. Полученият дискомфорт ще „разсее“ нервната ви система. Тази техника може да се използва по време на пътуване или на работна среща.

10. Смучете кубче лед

Можете да премахнете възбуждането на диафрагмалните нерви чрез превъзбуждане. За да направите това, поставете едно или повече кубчета лед върху езика си и ги смучете за няколко минути. И когато кубчетата станат по-малки, просто ги глътнете.

11. Сдъвчете резен лимон

Този метод работи по подобен начин. Така че, ако имате възпалено гърло, вместо лед, можете да сдъвчете резен лимон или да сложите малко ябълков оцет на езика си.

Когато хълцането спре, не забравяйте да изплакнете устата си с чиста вода, за да неутрализирате вредното въздействие на киселините и да предпазите зъбите си от кариес. Но не трябва да ги почиствате поне през следващия час – киселината омекотява емайла, така че лесно можете да го повредите с четка.

12. Яжте щипка захар

Популярно средство, за да спрем на хълцането. Поставете малко гранулирана захар върху върха на езика си и оставете да се разтопи леко, преди да преглътнете. Ако не ядете захар, можете да разтворите една чаена лъжичка мед или фъстъчено масло в устата си. Тази техника увеличава слюноотделянето и активира хранопровода, като по този начин променя ритъма на дишане и кара диафрагмалните нерви да се „рестартират“.

13. Разсейвайте се

Може би хълцането ще спре от само себе си, ако спрете да мислите за това и направите нещо вълнуващо. Например, гответе ново ястие, правете упражнения за очите или гледайте филм.

Причини за хълцане

Въпреки че всички хора хълцат от време на време, причините за това явление все още не са напълно изяснени.

Ето няколко фактора, които могат да доведат до внезапни диафрагмални контракции и краткотрайно хълцане:

 • консумация на газирани напитки;
 • пушене на цигари, вейпинг или наргиле;
 • поглъщане на въздух по време на смях;
 • яденето на твърде гореща или пикантна храна;
 • стрес и емоционално напрежение;
 • продължително седене в неудобна поза;
 • резки промени в температурата;
 • бързо поглъщане на храна;
 • приемането на много алкохол;
 • липса на сън;
 • склонност към преяждане.

Как да спрем хълцането на бебе?

Бебетата получават хълцане точно като децата, тийнейджърите и възрастните. Всъщност бебетата може да хълцат дори в утробата! Бебетата под 12 месеца често получават хълцане, но това не им вреди по никакъв начин. Ако искате, можете да опитате да го спрете, като кърмите или му дадете малко вода.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: