Как да спрете беленето на кожата при слънчево изгаряне

Как да спрете беленето на кожата при слънчево изгаряне

Ако кожата ви е започнала да се лющи след слънчево изгаряне, има неща, които можете да направите, за да спрете влошаването. Колкото и изкушаващо да е, не белете лющещата се кожа. Вместо това я оставете да се отлепи от тялото ви сама и опитайте тези съвети.

Сухата и лющеща се кожа обикновено е показателна за увреждане на външния слой на кожата (епидермиса) в резултат на слънчево изгаряне.

В по-редки случаи беленето на кожата може да показва нарушение на имунната система или друго медицинско състояние. Ако вашата белеща се кожа не е свързана със слънчево изгаряне, препоръчително е да се консултирате с вашия лекар, преди да опитате каквото и да е домашно лечение.

реклама

Ето няколко предложения за облекчаване на беленето на кожата след слънчево изгаряне.

1. Вземете болкоуспокояващо

Обмислете използването на болкоуспокояващо без рецепта (OTC), като ибупрофен или аспирин.

Тези лекарства помагат за облекчаване на възпалението и зачервяването, причинени от слънчево изгаряне, и могат да осигурят облекчение от свързаната с това състояние болка.

2. Използвайте успокояващ противовъзпалителен крем

Използвайте локален противовъзпалителен крем, като алое вера или кортизонов крем, върху изгорената от слънцето кожа.

Като алтернатива, ако не сте алергични към аспирин, можете да стриете няколко таблетки на прах и да ги смесите с малко количество вода, за да създадете паста. Нанесете тази паста върху изгорените от слънцето области на тялото.

Избягвайте да използвате кремове на петролна или маслена основа, тъй като те могат да задържат топлината и потенциално да влошат слънчевото изгаряне и пилинг.

За да запазите влагата, хидратирайте кожата си веднага след къпане, докато е още влажна. Това помага да се запечата влагата и да се насърчи заздравяването.

3. Вземете хладна вана

Вземете хладна вана с вода малко под хладка температура, за да облекчите дискомфорта от слънчевото си изгаряне и да предотвратите по-нататъшно лющене на кожата.

Ако кожата ви има мехури и се лющи, най-добре е да избягвате да се къпете, тъй като това може да доведе до спукване на мехурите и влошаване на лющенето.

При къпане се въздържайте от използването на сапуни или масла за баня, тъй като те могат да влошат лющенето на кожата ви.

4. Бъдете нежни с кожата си

Избягвайте да триете кожата си с кърпа след къпане. Това може да влоши беленето на кожата.

5. Направете хладен компрес

За да осигурите облекчение и да предотвратите белене, внимателно нанесете хладен и влажен компрес върху кожата си за продължителност от 20 до 30 минути.

Не забравяйте да избягвате да прилагате лед директно върху кожата си, тъй като това може да доведе до допълнително дразнене.

6. Останете хидратирани

За да предотвратите прекомерно лющене, е важно да поддържате кожата си хидратирана по време на фазата на възстановяване от слънчевото изгаряне. Уверете се, че пиете минимум 2 литра вода на ден. Това ще помогне за намаляване на пилинга и ще насърчи хидратацията.

7. Покриите засегнатите места

Защитете белещата се кожа от по-нататъшно увреждане, като я държите покрита с тънки дрехи от лека материя или много тънък слой слънцезащитен крем със SPF 45 или по-висок.

Колко време трае беленето?

Обикновено лющенето на кожата започва около три дни след слънчево изгаряне. Процесът на белене обикновено спира, след като изгарянето е напълно заздравяло, което може да отнеме около седем дни при леки изгаряния.

Въпреки това е изключително важно да бъдете бдителни за признаци на тежко изгаряне, включително:

  • Мащабни мехури или силно лющене, обхващащи значителни области от тялото ви, като целия гръб.
  • Наличие на треска или втрисане.
  • Чувство за замаяност или дезориентация.

Ако наблюдавате някой от тези тежки симптоми на изгаряне, е необходимо незабавно да потърсите медицинска помощ.

Заключение

Слънчевите изгаряния, включително тези с по-малка тежест, могат да нанесат значителна вреда на кожата ви. Те значително повишават риска от потенциално рак на кожата и ускоряват процеса на стареене.

За да защитите кожата си, от съществено значение е да вземете превантивни мерки като носене на защитно облекло и нанасяне на слънцезащитен крем. Освен това минимизирайте прякото излагане на слънце, като прекарвате време на открито рано сутрин и вечер, когато слънцето е в най-ниската си точка в небето.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: