Как жабуренето с Кокосовото Масло Може да е от Полза за Вашите Зъби?

Как жабуренето с Кокосовото Масло Може да е от Полза за Вашите Зъби

Предполага се, че жабуренето с масло потенциално намалява наличието на вредни бактерии в устата и намалява вероятността от определени здравословни проблеми. Въпреки това, няма обосновани доказателства в подкрепа на идеята, че премахва токсините от кръвния поток или подобрява избелването на зъбите.

Жабуренето с масло, древна практика, произхождаща от Индия, се предполага, че има ползи като избелване на зъбите, освежаване на дъха и цялостно подобряване на оралната хигиена.

Използването на кокосово масло за изтегляне на масло набира популярност сред хората, които търсят тези предполагаеми предимства.

реклама

Въпреки че много хора свидетелстват за ефективността на жабуренето с масло и твърдят, че има допълнителни подобрения на здравето, тази статия разглежда валидността на тези твърдения и дали жабуренето с масло е просто мимолетна мода без осезаеми ползи.

Какво е жабурене с масло и как действа?

Жабуренето с масло е традиционно индийско народно лекарство, което включва разпръскване на масло около устата, подобно на вода за уста, като се практикува от хиляди години.

Основното предимство на жабуренето с масло е способността му да намалява количеството вредни бактерии, присъстващи в устната кухина.

В устата има множество видове бактерии, някои полезни, а други вредни. Тези бактерии образуват тънък слой, наречен плака върху зъбите.

Докато известно количество плака е нормално, прекомерното натрупване може да доведе до проблеми като лош дъх, възпаление на венците (гингивит), кариес и заболяване на венците.

Жабуренето с маслото действа на прост принцип – докато жабурите с маслото в устата си, то разтваря бактериите, като ефективно ги премахва.

Докато на практика всяко масло може да се използва, кокосовото масло е популярен избор поради своя приятен вкус и полезен състав на мастни киселини. Кокосовото масло съдържа значителни количества лауринова киселина, която притежава антимикробни свойства.

Жабуренето с кокосово масло може да намали вредните бактерии в устата ви

Streptococcus mutans е основна бактерия, намираща се в устата и е тясно свързана с образуването на плака и кариес.

Проучване, проведено през 2016 г., включващо 60 възрастни, разкри, че ежедневното жабурене с кокосово масло в продължение на 10 минути значително намалява присъствието на S. mutans в слюнката само за 2 седмици в сравнение с изплакването с вода.

Освен това, по-ранно проучване, фокусирано върху деца, установи, че кокосовото масло демонстрира сравнима ефикасност със стандартната вода за уста с хлорхексидин при намаляване на нивата на S. mutans.

Въпреки че тези констатации са обнадеждаващи, необходими са допълнителни изследвания, за да се сравни директно ефективността на кокосовото масло с други видове масла.

Жабуренето с масло може да намали плаката и гингивита

Гингивитът, характеризиращ се с възпаление на венците, възниква, когато имунната система реагира срещу бактериите, присъстващи в плаката.

В проучване, проведено през 2020 г., включващо 20 възрастни, беше установено, че необработеното кокосово масло е ефективно за намаляване на натрупването на плака чрез жабурене. Авторите обаче подчертават необходимостта от допълнителни изследвания в тази област.

Друго проучване от 2017 г., което включва 40 студенти по дентална медицина, сравнява ефектите от жабуренето с кокосово масло и плацебо. Изследването показа, че жабуренето с кокосово масло е ефективно за намаляване на образуването на плака.

Жабуренето с масло може да намали лошия дъх

Халитозата, известна като лош дъх, често възниква поради миризмата, произведена от химикали и газове, отделяни от бактерии в устата.

Индивидите, страдащи от халитоза, обикновено имат основна причина, която може да включва фактори като:

  • Лоша цялостна орална хигиена
  • Гингивит
  • Зъбни кариеси
  • Орални инфекции
  • Някои храносмилателни състояния

Подобряването на оралното здраве и намаляването на присъствието на тези бактерии логично намалява вероятността от лош дъх.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се проучи дали жабуренето с кокосово масло предлага подобни ползи при халитоза, потенциалът му да намали плаката и гингивита предполага обещаващи резултати.

Недоказани ползи и погрешни схващания

Едно популярно твърдение е, че жабуренето с масло може да доведе до избелване на зъбите. В момента обаче няма научни доказателства, които да потвърждават това твърдение.

Друго вярване около жабуренето с масло е, че то действа като метод за детоксикация, премахвайки токсините от кръвта. Въпреки това, няма емпирична подкрепа за това схващане.

И накрая, липсват научни доказателства, които предполагат, че жабуренето с масло предлага терапевтични ползи за заболявания извън проблемите на оралното здраве.

Как се жабури с масло?

За да практикувате жабурене с масло, изпълнете следните стъпки:

  • Изсипете приблизително 1 супена лъжица (15 ml) масло в устата си.
  • Жабурете около устата си за около 15 до 20 минути.
  • Изплюйте маслото, след което продължете да миете зъбите си както обикновено.

Препоръчително е да изплюете използваното масло върху лист хартия и да го изхвърлите в кошчето, за да предотвратите потенциално запушване на тръбите с течение на времето.

Избягвайте да прилагате прекомерна сила, докато жабурите. Ако изпитвате дискомфорт или напрежение в лицевите мускули, опитайте се да се отпуснете и използвайте по-малко масло по време на следващата сесия. Също така избягвайте да жабурите твърде енергично.

Някои хора намират за полезно да извършват жабуренето с масло на празен стомах, преди да измият зъбите си. Мнозина включват тази практика в сутрешната си рутина, докато се къпят.

Често задавани въпроси

Каква е целта на жабуренето с масло?
жабуренет
о с масло може да помогне за намаляване на оралните бактерии, отговорни за образуването на плака.

Кога трябва да мия зъбите си?
Привържениците на жабуренето с масло предлагат да измиете зъбите си след завършване на процеса на жабуренето с масло.

Кое масло е подходящо за жабуренето с масло?
Кокосовото масло, сусамовото масло и слънчогледовото масло са често препоръчвани опции.

Заключение

Използването на кокосово масло за жабурене с масло може потенциално да намали вероятността от лош дъх, кариес и гингивит.

Въпреки че многобройни ползи за здравето често се приписват на жабуренето, повечето от тях нямат научни доказателства в подкрепа на тях.

Въпреки това жабуренето с масло показва потенциал като допълнителен метод за подобряване на оралната хигиена.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: