Как правилно да се погрижим за напукани пети

напукани пети

Сухите и напукани пети не само могат да бъдат неестетични, но често могат да бъдат източник на болка и смущение. Напуканите пети се причиняват от напукване или цепене на кожата.

Когато кожата около петите стане удебелена или суха, тя губи своята гъвкавост и еластичност и може да се разцепи при обикновен натиск при ходене. Това може да доведе до болезнени и дори кървящи, напукани пети.

Други причини които предразполагат към загрубяване на кожата на петите са продължително стоене, бременност или наднормено тегло.

реклама

Напуканите пети не означават медицински проблем и не са причина да се потърси спешна помощ. Ако искате да се отървете от втвърдената кожа, защото не ви харесва как изглежда, има някои натурални средства, които можете да опитате у дома.

Причини за напукани пети

 • Разхождате се боси, с твъди обувки или отворени сандали, които изсушават краката.
 • Генетика. Типът на кожата често е генетичен.
 • Дългото стоене прави.
 • Повишено тегло, което причинява повишен натиск върху петите. При повишено тегло петата се разширява повече и следователно често може да се напука.
 • Нехигиенични обстоятелства или условия, както и гъбични инфекции като Тинеа.
 • Нездрава, суха люспеста кожа, която може да бъде причинена от климат, например ниска влажност по време на сухо лято или студена зима.
 • Недостиг на витамини, минерали, цинк и недохранване.
 • Проблеми с циркулацията.

Медицински причини за напукани пети

 • Диабет, при който автономната невропатия води до по-малко изпотяване и следователно по-малко влага.
 • Проблеми с щитовидната жлеза.
 • Обрива на атлета – тинеа крурис.
 • Венозен дерматит.
 • Синдром на Даун.
 • Бъбречни заболяване или приемане на диуретици.
 • Лимфом.
 • Псориазис и екзема.

Как да се отървем от напукани пети?

Топла вода

Преди да опитате нещо друго, може да искате да обработите засегнатата зона с 20-минутно накисване в топла вода. След като изсушите кожата с кърпа опитайте леко да отстраните слой от мъртвата кожа само с пръст.

След няколко накисващи сесии е възможно да премахнете напълно мъртвата кожа от петите. Накисването с топла вода е първото лекарство, препоръчано от Американската академия по дерматология.

Подложки за напукани пети без лекарства

Силиконови или кожени подложки и чорапи за напукани пети, може силно да намалят появата на мъртва кожа.

Клиниката Майо съветва да избягвате медикаментозни подложки, които съдържат салицилова киселина – съставка, която може да раздразни и да нарани кожата ви.

Ябълков оцет

Съдържанието на киселина в ябълковия оцет може да омекоти твърдата кожа на петите ви.

Направете разтвор от четири части вода и една част ябълков оцет и накиснете краката си за около 20 минути.

Когато извадите краката си от разтвора, може да успеете да обелите по-добре слой или два от мъртвата кожа. Не дърпайте твърде силно и бъдете търпеливи. Разрушаването на кожата може да доведе до инфекция.

Свинска мас за напукани пети

За направата на мехлем с домашна мас и невен са ви необходими – сух цвят от невен, домашна мас и витамин А.

след като разтопите домашната мас на водна баня, добавяте цветовете от невен и изчакайте 10 мин. Оставяте сместа да престои 24 часа и отново я поставяте на водна баня да се разтопи. прецеждате и добавяте витамин А – 1:2 от сместа. прилагайте вечер преди лягане след, като измиете и подсушите краката си.

Рициново масло

Рициновото масло има свойствата на естествен лубрикант за кожата. Това може да бъде полезно, когато се опитвате да кондиционирате кожата си, за да се избавите от неприятните напукани пети.

Накисването на краката в топла вода и 5 супени лъжици рициново масло трябва да е достатъчно, за да овлажните здравата кожа и да успокоите засегнатата област.

Пемза

Пемзата може да бъде особено полезна за справяне с напуканите пети. След като накиснете внимателно краката си, разтрийте с кръгови движения засегнатата част от кожата ви. Не се опитвайте да премахнете мъртвата кожа от веднъж. Идеята е да премахнете мъртвата кожата постепенно с няколко процедури.

Английска сол

Английската сол се счита за ексфолиатор и още един лек за напукани пети. Фините зърна на солта се разтварят, за да отпуснат мускулите ви и да успокоят кожата ви.

За да накиснете краката си сложете 2 до 3 супени лъжици английска сол в леген топла вода, след като подсушите краката си опитайте да премахнете част от мъртвата кожа с леки кръгови движения или с помощта на пемза.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е антибактериален, противогъбичен и естествен антисептик.

Поставете няколко капки масло от чаено дърво в леген, пълен с топла вода, и накиснете краката си, докато усетите, че кожата започва да омеква, но не повече от 15 минути.

Важно е да знаете, че маслото от чаено дърво е силно и може да раздразни кожата ви.

Сода за хляб и лимонов сок

Това средство включва комбиниране на киселинен компонент (лимонов сок) и химичен компонент (натриев хидрогенкарбонат, известен още като сода за хляб), за да предизвика реакция, която ще отстрани мъртвата кожа по-лесно и ще ви отърве от неприятните напукани пети.

Ще ви трябва топла вода, леген и 2 – 3 супени лъжици лимонов сок, за да започнете. След няколко минути накисване на краката в този разтвор, добавете сода за хляб.

Фините зърна на содата и газираното действие на добавянето й към лимоновия сок може да придадат допълнителна сила за омекване на кожата на петите.

Кога да потърсим помощ от специалист

Напуканите пети обикновено не са причина за притеснение. Никога не използвайте бръснач или остър предмет, за да се опитате да отстраните грубата кожа. Това може да нарани и раздразни кожата ви. Ако петите ви се нацепят до кръв, трябва да потърсите лекарска помощ.

Намирането на основната причина за напуканите пети е важно, за да се избегнат проблеми с краката, които понякога са свързани с диабет и сърдечносъдови проблеми.

Превенция

След като сте се погрижили за вашите пети, може да искате да вземете превантивни мерки.

Носенето на памучни чорапи или подложки за напукани пети, може да ви помогне да избегнете напукването на кожата.

Честото овлажняване може да поддържа кожата ви мека и по-малко податлива на напукване и дразнене.

Избягвайте да ходите боси и се уверете, че обувките ви не запарват, за да може кожата ви да диша.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: