Как се прави свещ – Направете си своя уникална ароматна свещ

Как се прави свещ - Направете си своя уникална ароматна свещ

Дните стават по-къси и температурата навън непрекъснато пада. Това може да означава само едно – есента и зимата наближават бързо. Ароматизирани свещи, топъл чай и одеяло са най-добрият начин да създадете уютна атмосфера в тези мрачни сезони. Да си направите свещи е дейност, на която си струва да дадете шанс? Как се прави свещ? Лесно и с въображение!

Как се прави свещ – какво трябва да знаете?

Време е най-после да се сбогувате с лятото и да посрещнете с отворени обятия сезоните, които са малко по-хладни, но носят също толкова чар. Ароматните свещи, са задължителен елемент от декора на дома за всеки любител на есента и зимата. Тези незабележими елементи могат да добавят уникална атмосфера към всяка аранжировка и да направят много студени вечери още по-приятни.

Тази година, вместо да отидете до любимия си магазин за декорации, можете да опитате сами да си направите свещи. Оказва се, че целият процес е много лесен, бърз и приятен.

реклама

Ароматна свещ си струва да направите не само защото е проект, който ще стимулира вашата креативност и ще запълни свободното ви време. Да си направите сами свещи е преди всичко значителна икономия. Свещите с интензивен аромат от рафта на магазина, винаги са добра покупка, но можете да ги направите и в уюта на собствения си дом.

Искате ли да подарите на любимия човек подарък, който ще го зарадва, защото е направен собственоръчно? Създайте ароматна свещ, която ще бъде истинска наслада за сетивата. Имайки основни познания за предпочитанията на вашите приятели или роднини, вие лесно ще намерите етерично масло, което да отговаря на техния вкус.

Как се прави свещ – Ръководство стъпка по стъпка

жена прави свещ

Всеки дом има място за още една ароматна свещ. Също така ви насърчаваме да създадете своя собствена свещ. Това е проект с много въображение, който можете да направите сами или с вашето дете, партньор или приятел.

Преди да обясним стъпка по стъпка как да си направите свещ, нека започнем с това какви материали трябва да имате под ръка.

Пригответе си:

 • восък;
 • съд с дебело дъно;
 • съд за разтваряне на восъка на водна баня;
 • формичка;
 • връв или готов фитил;
 • нож;
 • шпатула за изравняване на повърхността на свещта;
 • ароматни масла( каквито ви харвсат)
 • декорации ( камъчета, изсушени листа, цветя, миди каквото ви дойде на ум, бъдете креативни);
 • оцветител
 • сешоар.

Как да си направим свещ?

Съпка 1
Започнете, като поставите восъка в съд и след това го загрейте на водна баня. Напълнете тенджерата до половината с вода и поставете купа с подобен размер върху нея. Поставете восъка вътре в купата. Парата, която ще се издигне от съда след известно време, постепенно ще разтопи продукта.

Не е необходимо да купувате парафин, за да приготвите ароматна свещ. За тази цел можете успешно да използвате остатъците от неизгорели свещи. Такъв ход се вписва идеално в идеята за нулеви отпадъци.

Стъпка 2
Следващата стъпка е да подготвите формата за свещта. Изберете пластмасова или картонена чаша, която лесно можете да изрежете по-късно.

Стъпка 3
Докато правите ароматизирани свещи, е време да излеем етерични масла в масата. Изсипете няколко капки от любимото си ароматно масло и боя в топлия восък. Смесете добре и трите съставки до получаване на хомогенна маса. Ако не искате вашата свещ да има цвят или аромат, преминете към следващата стъпка.

Ароматните масла успешно могат да бъдат заменени с естествени аромати – например канела или настъргани портокалови, лимонови или мандаринови кори.

Стъпка 4

жена закрепва фитил за свещ
Поставете фитила в центъра на формата. Купете готов фитил, използвайте такъв от стара свещ или посегнете към връв. Подпрете фитила и едновременно с това изсипете восъка във формата. Бъдете много внимателни, за да не изгорите пръстите си. Загладете изсипаната маса с шпатула, за да се разнесе равномерно.

как се прави свещ

Стъпка 5
Сега е време да изчакате восъкът да се втвърди. Целият процес може да отнеме до 12 часа. Ако държите на времето, изсушете восъка със студен въздух от сешоар. Когато свещта е твърда, внимателно я извадете от формата.

Как се правят соеви свещи, в буркан и други? 3 вдъхновения

Благодарение на нашето ръководство вече знаете как да направите свещи по най-лесния начин. Ако сте се справили с първия вариант без никакви проблеми, време е малко да подправите рецептите си. Соева свещ, с кафе на зърна, или може би такава с цветни листенца? Има наистина много възможности!

1. Соева свещ

Натуралните соеви свещи напоследък стават все по-популярни. Восъкът, произведен от соеви зърна, има с 30-50% по-дълго време на горене в сравнение с парафиновите свещи, не излъчва миризма и е екологичен.

Можете също така да направите соева свещ у дома.

Загрейте соевия восък на водна баня. След като се разтопи напълно, изчакайте да достигне 40°C и добавете любимите си етерични масла. Количеството на ароматното масло зависи от вашите индивидуални предпочитания. В идеалния случай то трябва да бъде от порядъка на 8-12% от общото тегло на восъка.

Потопете края на фитила във восъка и го поставете в центъра на формата. Бавно изсипете сместа във формата. Важно е восъкът да не е много топъл – иначе фитилът ще се отдели от дъното на съда. Оставете свещта да се охлади на стайна температура.

2. Свещ в буркан

Чудите се как да направите свещ в буркан, която да изглежда толкова добре, колкото тези, представени в магазините?

Както при предишните идеи, започнете с разтопяване на восъка на водна баня. Изберете пчелен или соев восък.

На дъното на стъклен съд, например декоративен буркан за храна или стара опаковка за свещ, залепете единия край на връвта. Завържете другия край на пръчка и я опрете в краищата на съда. Поставете любимите си кафе на зърна вътре.

Изсипете течния, разтопен восък в буркана. Ако искате свещта да има много интензивен аромат, добавете малко силно еспресо към масата.

Оставете свещта да изстине напълно. Когато восъкът е достатъчно твърд, отрежете края на връвта до желаната дължина.

3. Ароматна свещ с лавандула

ароматна свещ с лавандула

Напълнена с топла вода вана, ароматна свещ и маска за лице? Няма по-добър сценарий за релаксираща вечер. Свещ с лавандула и розмарин ще ви помогне да постигнете състояние на пълна релаксация.

Първата стъпка е стандартното разтопяване на пчелния или соевия восък. Когато восъкът бавно се превърне в течна форма, поставете клончета лавандула и розмарин в декоративни чаши от дебело стъкло. На дълга клечка за зъби закачете памучна връв и я опрете в краищата на съда.

Добавете етерично масло от лавандула към разтопения восък. С него можете да поръсите и клонки от растения. Бавно изсипете ароматната маса в чаши. Можете допълнително да украсите съд с втвърдена свещ с дантела или декоративна връв.

4. Свещ в кокосова черупка

свещ в кокосова черупка

Напълно различно ароматно изживяване ще ви осигури свещ Cocowick в кокосова черупка. Пикантният й аромат е отличен избор за есенните дни.

Разтопете восъка както в предните предложения. Закрепете фитила, изсипете восъка в черупката от кокосов орех, добавете по няколко капки етерично масло от карамфил, канела, анасон и сладък испански портокал.

Как се прави свещ? Резюме

Надяваме се, че след като прочетете тази статия, вече знаете как да направите свещи от соя или пчелен восък. Противно на това, което може би си мислите, това е много прост и преди всичко приятен процес.

Вижте още: Как да си направим цветен и ароматен домашен сапун?

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: