Как се прави автентично и вкусно италианско капучино

капучино

Капучино е италианска напитка от еспресо кафе и мляко. Кафената напитка традиционно се сервира с млечна пяна, поръсена с канела или какао, въпреки че има вариации, които заместват млякото с бита сметана, така нареченото днес Виенско кафе.

Произход

Най-ранните достоверни доказателства за създаването на кафени напитки са разкази от средата на 15-ти век. Именно в Арабия семената за кафе били изпечени и варени, подобно на сегашните ни методи.

Когато кафето се разпространява в Европа, първоначално се е пиело по традиционния стил на приготвяне на османците – сварена вода и кафе на зърна, понякога със захар.

реклама

До 1700-те години британците и французите започват да филтрират кафето си, което се развива като филтрирано и сварено кафе и скоро става все по-популярно в сравнение с традиционните методи за варене. Приблизително по това време е дадено и името „капучино“.

Произходът на името

Първоначално терминът Cappuccio е италианска дума за „качулка“. През 16 век монасите капуцини започват като реформаторско движение сред францисканците, които призовават за връщане на тежък и прост живот.

Смята се, че техните кафяви одежди дават името на маймуните капуцини и кафето, олекотено от мляко или сметана.

До 30-те години на миналия век капучино е измислен термин за кафе, гарнирано с мляко. Френски писател го записва във Венеция през 1937г. и в италианския вестник La Stampa, в Торино през 1939г. Макар и изненадващо, „Kapuziner“ за първи път се прилага за кафе.

Кафе и сметана

Най-ранната европейска итерация на кафе и сметана, която най-много прилича на капучиното, което познаваме и обичаме и до днес, е капуцинерът.

Kapuziner се появява за първи път във виенските кафенета през 1700-те. Кафето се комбинира със сметана, захар и подправки и се залива с бита сметана и се поръсва с шоколад и канела. Извън Виена може да се нарича „виенско кафе“.

Вкусната напитка за пръв път се появи в Северна Италия, но това не е било това капучино, което познаваме днес, тъй като е направено във „виенски“ стил. Вариантът с млечна пяна се появи много по-късно.

Кафемашините за еспресо стават широко разпространени през 50-те години на миналия век. Поради това хората започнали да правят напитката с еспресо, вместо стандартно кафе, откъдето познатото капучино най-накрая се превърна в плод като автентична италианска напитка, на която се наслаждаваме до днес. За щастие днес разполагаме кафемашина за капучино и приготвянето му е лесно и бързо.

Напитката придоби популярност във Великобритания поради традиционните и познати обичаи да се пие мляко с топли напитки.

Популярността на напитката остава постоянна през целия 20-ти век, което води до това, че напитката може да консумирате напитката по целия свят.

Рецепта за капучино

Как се правите капучино у дома с помощта на еспресо машина, за да получите перфектна пяна и точното съотношение на мляко към еспресо.

Тази рецепта е за автентично италианско капучино, приготвено с перфектните пропорции на еспресо, горещо мляко и млечна пяна.

Ако сте от хората които следят приема си на калории, трябва да знаете, че тази напитка е калорийна.

Калории в капучино:

 • 1 чаша за капучино с пълномаслено мляко – 130 калории
 • 1 чаша за капучино приготвена с обезмаслено мляко – 90 калории

Съставки:

 • 1/2 чаша прясно мляко
 • 1/3 чаша горещо прясно сварено еспресо
 • 1 щипка какао на прах или канела

Начин на приготвяне:

 1. Загрейте еспресо машината. Сложете кафе. Поставете чаша от 148 или 177 мл;
 2. Варете само толкова дълго, че да получите 30 до 44 мл. еспресо;
 3. Включете нагревателя за пара и го оставете да се затопли. Междувременно излейте млякото в кана от неръждаема стомана.
 4. Потопете върха на нагревателя за пара около 2-3 пръста под повърхността на млякото и включете превключвателя за пара.
 5. С надигането на пяната постепенно спускайте каната, така че върхът на нагревателя да остане точно под повърхността на млякото. Когато млякото започне да се нагрява, наклонете леко каната, за да завъртите млякото, и продължете докато каната стане почти прекалено гореща.
 6. Изключете парата, докато все още държите върха на нагревателя под повърхността на млякото.
 7. Изсипете много бавно млякото в кафето по един от двата начина:
 • За гладко капучино, в което затопленото и разпенено мляко отгоре е равномерно интегрирано в напитката, внимателно изсипете млякото върху еспресото на тънка, постоянна струя.
 • За капучино с едра пяна задръжте пяната с лъжица и внимателно излейте млякото върху еспресото. След това изсипете лъжицата с пяна отгоре.

   8. Поръсете с какао на прах или канела, ако желаете. Сервирайте горещо.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: