Кастилски сапун – Рецепта, ползи и употреба

Кастилски сапун - Рецепта, ползи и употреба

Ако търсите нежен и ефективен сапун, това е кастилски сапун. Той е нежен към кожата, тъй като се състои от осапунени масла с овлажняващи свойства. Освен това е здрав, което означава, че може да се справи дори с най-упоритите замърсявания.

Той идеално пасва на естествената грижа за кожата и идеята за еко къща, без химикали.

Традиционният кастилски сапун се прави от зехтин, но можете да намерите и сапун на базата на конопено масло, авокадо, жожоба, бадемово, слънчогледово и кокосово масло.

реклама

Точно като обикновения сапун, той се пени добре и показва добри почистващи свойства, с изключение на това, че е много по-екологичен. Кастилският сапун не съдържа изкуствени съставки, освен това не съдържа съставки от животински произход, така че е веган сапун.

От какво се прави кастилски сапун?

В началото си струва да се отговори на въпроса каква е разликата между кастилски сапун и традиционен сапун? Разликата е в съставките. Кастилският сапун се прави от растителни мазнини и масла, докато други сапуни се правят от животински мазнини като свинска мас и лой. По-конкретно, кастилският сапун е универсален сапун на растителна основа, без животински мазнини и синтетични съставки. Този естествен, нетоксичен, биоразградим сапун се предлага като блокче или течност.

Първоначално кастилският сапун се произвеждал в Средиземноморския регион. Както подсказва името, историята му е свързана с испанската провинция Кастилия, където преди няколко века се е правил сапун от местен зехтин.

Смята се, че кастилският сапун е произлязъл през 11-ти век в Алепо, главният град на региона Левант в Сирия, откъдето е дошъл на Запад с първите кръстоносни походи. Някои източници съобщават, че сапунът в Европа е станал популярен поради мюсюлманските търговци, предлагащи сапун от Алепо. Факт е обаче, че най-ранният сапун в Европа е направен веднага след кръстоносните походи и революционизира хигиената.

Испанците, виждайки потенциала в този продукт за пране, искала да използват традиционни рецепти и да започнат да произвеждат собствен сапун. Те обаче нямали достъп до лаврови дървета, затова започнали да ги правят от местната суровина, а именно маслинови дървета.

Традиционно кастилският сапун се прави от 100% зехтин. Този сапун е бил известен като испански сапун ( Sapo Hispaniensis ) или просто кастилски сапун ( Sapo Castillensis ).

В допълнение към основата, към сапуна се добавят и аромати, като сушени цветя, портокалова кора и етерични масла. Предимството на кастилския сапун е, че е универсален сапун, което означава, че можете да го използвате както за почистване на кожата, така и като детергент.

Употреба на кастилски сапун

Кастилският сапун е един от най-невероятните сапуни, защото може да се използва за почти всичко. Можете да го използвате за лична грижа, почистване на дома и дори като шампоан за домашни любимци. Твърд или течен кастилски сапун може да замени тонове други продукти във вашия дом!

Независимо дали искате да използвате сапун за тяло и лице; за да къпете бебето си или може би да почистите къщата, кастилският сапун е безопасен за употреба.

Подходящ е и дори се препоръчва за чувствителна кожа. Въпреки че е нежен, кастилският сапун ефективно премахва всички видове замърсявания, бактерии и вируси (благодарение на добавянето на етерични масла). Също така си струва да се помни, че той има успокояващ ефект върху кожата и в същото време не засяга нейната защитна бариера, не изсушава и не дразни епидермиса .

За какво можете да използвате кастилски сапун:

 • измиване на цялото тяло, включително лицето и косата;
 • къпане, включително за деца и кърмачета от първия ден на раждането;
 • баня за крака;
 • крем за бръснене;
 • паста за зъби;
 • шампоан за животни;
 • почистващ препарат за аксесоари за грим;
 • почистващ препарат за различни повърхности, включително подове, прозорци, санитарни помещения;
 • за полиране на пода;
 • за измиване;
 • сапун за съдове;
 • перилен препарат е съдомиялна машина;
 • защита на растенията от вредители;
 • за измиване на пресни плодове и зеленчуци;
 • почистване на леки рани.

Можете да използвате кастилския сапун в домакинската работа като препарат за миене на чинии или почистване. Той е напълно естествен и може да бъде също толкова ефективен при мазни и твърди петна. В допълнение, този сапун е идеален инсектицид за декоративни растения – просто поръсете с разтвора растението, за да създадете покритие, което предпазва от вредители и болести (използвайте с повишено внимание, тъй като твърде много разтвор може да натежи на растението).

Най-интересното обаче е използването на кастилски сапун в козметиката. Е, кастилският сапун е универсален измиващ продукт, който нежно почиства кожата и косата. Прави пяна, подходяща за къпане. Поради факта, че съдържа само естествени съставки, се препоръчва за употреба от хора с чувствителна кожа.

Свойства на кастилски сапун върху кожата

Кастилският сапун има антибактериални, противогъбични и антиоксидантни свойства и дълбоко овлажнява кожата. Струва си да се знае, че този сапун няма изсушаващи свойства. Съдържа големи количества мононенаситени мастни киселини, благодарение на които има положителен ефект върху твърдостта на кожата. Нещо повече, съдържа олеуропеин, фенолно съединение, съдържащо се в листата на маслиновото дърво, което предпазва, наред с други, срещу кожни заболявания, включително микоза.

Свойства на кастилския сапун:

 • овлажнява кожата;
 • нежно почиства;
 • успокоява дразненето и зачервяването;
 • предпазва от свободните радикали;
 • помага за намаляване на симптомите на акне, псориазис и екзема.

Оригиналният кастилски сапун е направен от зехтин, но може да се основава и на другите масла, които споменахме по-горе. Общото между тях е нисък дразнещ и алергенен потенциал, така че сапунът е безопасен за чувствителна и проблемна кожа. Освен това тези масла са леки, а самият кастилски сапун не запушва порите на кожата.

Рецепта за домашен кастилски сапун

Предимството на кастилския сапун е, че можете успешно да го направите у дома.

Домашен течен кастилски сапун

Кастилският течен сапун е универсален, защото е идеален за измиване на тялото и косата. Кастилският течен сапун се препоръчва за употреба в чиста форма или като основа за създаване на естествена домашна козметика, например за измиване на тялото. С негова помощ можете лесно да приготвите домакинска течност за миене на съдове или препарат.

Тази рецепта дава около 2 кг сапун. Приготвянето на кастилски сапун над огъня може да отнеме до 3-5 часа. Имайте предвид, че домашният течен сапун може да бъде по-течен от неговия аналог в магазина – това не се отразява на свойствата на самия сапун.

Съставки:

 • 907 г зехтин
 • 185 г калиев хидроксид
 • 227 г глицерин
 • 327 г дестилирана вода

Метод на приготвяне:

Носете защитно облекло, очила и ръкавици. Извършете процеса в добре проветриво помещение.

 1. Поставете зехтина да се загрява на котлон на слаб огън;
 2. Смесете глицерина и водата с шпатула;
 3. Добавете калиев хидроксид към сместа (не обратното!) И изчакайте, докато стане бистра;
 4. Бавно добавете сместа към загретия зехтин;
 5. С блендер разбъркайте всичко до получаване на пудинг. Това обикновено отнема около 5 минути;
 6. Когато сместа започне да прилича на пудинг, покрийте съда. Варете за 3 часа, като разбърквате на всеки 30 минути със силиконова шпатула;
 7. След около 3 часа проверете дали сапунът е придобил гелообразна текстура.
 8. Ако е така, прехвърлете малко количество сапун в топла вода – ако се топи и прозира, е готов; ако е мътна, продължете да готвите и проверявайте сместа на всеки 30 минути;
 9. Ако готовият сапун е твърде гъст, можете да го разредите с дестилирана вода.
 10. Не забравяйте, че и двете съставки тук трябва да са топли – затова загрейте водата и я добавете към още топлия сапун.

Съвет : Оригиналният кастилски сапун е направен от зехтин, но можете да го замените с друго масло, като кокосово, за допълнително почистване и овлажняване. Можете също да замените част от маслото с масло от коноп или жожоба – тогава ще получите противовъзпалителен сапун, например в съотношение 75% зехтин и 25% друго масло.

Не забравяйте, че твърде разреденият кастилски сапун може да се пени по-малко. По правило трябва да се пени по същия начин като сапун от магазина. Въпреки това, не е необходимо да генерира пяна, за да бъде ефективен, особено когато го използвате за почистване на плотове, подове или други домакински задачи. Също така е важно да не го смесвате с оцет, но можете и със сода бикарбонат – добра практика е да поръсите упорито петно ​​със сода бикарбонат и да го поръсите със сапун.

Кастилски сапун – обобщение

Кастилският сапун е един от най-старите познати сапуни и в същото време изключително универсален. Можете да го използвате в ритуал за естествена красота и дори за да почиствате у дома. Предимствата от него, които накратко обобщаваме по-долу, говорят в полза на включването му в еко къща.

Кастилският сапун е:

 • напълно естествено;
 • на растителна основа;
 • органичен и веган;
 • без химически добавки и детергенти;
 • естествено без мирис;
 • нетоксичен;
 • 100% биоразградим;
 • безопасно за чувствителна кожа;
 • лесно се разтваря във вода.

Процесът на приготвяне на домашен сапун отнема време и не всеки ще намери своя път в него. Добрата новина е, че можете да закупите кастилски сапун без особен проблем в много магазини, както онлайн, така и стационарни под формата на кубчета или течен сапун.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: