Катранен сапун – Брезов катран свойства и приложение в грижата за кожата и лицето

Катранен сапун

В света на грижата за кожата има безброй налични продукти, всеки от които твърди, че осигурява уникални ползи за вашата кожа. Един такъв продукт, придобил популярност заради терапевтичните си свойства, е популярният катранен сапун.

Въпреки че името му може да повдигне няколко вежди, катраненият сапун се използва от векове поради потенциалните му ползи за кожата. В

Катраненият сапун помага при кожни проблеми като себорея, акне или псориазис. Сапунът съдържа естествен брезов катран, ползите от който са използвали нашите баби и прабаби. Катраненият сапун се препоръчва за ежедневно измиване и грижа за кожата на цялото тяло.

реклама

Tази статия ще разгледаме какво представлява катраненият сапун, неговите потенциални ползи за кожата и за кого е подходящ.

Брезов катран – какво е това естествено вещество?

Брезовият катран не е билка, противно на външния вид, а вещество, което се получава в резултат на суха дестилация на брезова кора.

Сухата дестилация от своя страна е процес на нагряване на кората до много висока температура без подаване на въздух. Катранът се използва и до днес не само като компонент на дермокозметиката, но и като импрегниращ или свързващ агент.

Свойства на катранен сапун

Брезовият катран и съдържащите го козметични продукти имат силно антисептично, противогъбично и дезинфекциращо действие.

Благодарение на тези свойства те помагат в борбата с пърхота и възстановяват баланса на скалпа. Можете да използвате катранен сапун и когато се борите с псориазис, екзема, себорея и микоза.

Козметиката ще успокои сърбежа и възпалението. Освен това ще намали раздразнението и ще матира кожата по желания начин.

Катраненият сапун потиска свръхактивността на мастните жлези и почиства добре. Поради тези причини, както и благодарение на техните антисептични свойства, можете да ги използвате в грижата за кожата с акне.

Козметиката ще укрепи кръвоносните съдове, ще намали отока и ще намали гнойната екзема. Освен това ще предотврати образуването на нови несъвършенства – пъпки и черни точки. Освен това ще ускори регенерацията на увредената кожа.

Катранът забавя омазняването на косата. Ако имате проблем с това, определено си струва да дадете шанс на тази козметиката! Освен това катраненият сапун може да намали косопада. Опитайте го като шампоан!

Не забравяйте, че сапунът с катран не е заместител на дерматологичното лечение. Вместо това, това ще бъде полезно средство за подобряване на резултатите. Той ще се окаже полезен при много заболявания, както и при бактериални и гъбични инфекции.

Показания за употреба на катранен сапун:

 • рани от залежаване
 • краста
 • кожна микоза
 • сърбеж и обриви
 • пърхот
 • екзема
 • псориазис
 • гнойни кожни лезии и натъртвания
 • измръзване и изгаряния
 • акне
 • себорея
 • язви
 • импетиго

Как действа катраненият сапун върху кожата?

Катраненият сапун ще ви помогне да намалите черните точки и да отпушите порите. Нормализира нивото на себума. Козметиката ще почисти, омекоти и изглади кожата ви.

Ще намали количеството на гнойни пъпки и папули. Също така помага при сърбеж и раздразнение на кожата. Катраненият сапун ще ускори регенерацията на кожата ви.

Ще намали пърхота и ще успокои възпалението. Можете да ги използвате и за лечение на косопад.

Ползи за кожата

Въпреки че катраненият сапун предлага потенциални ползи за много хора, важно е да се отбележи, че може да не е подходящ за всички. Поради силните си свойства, катраненият сапун обикновено се препоръчва за хора със специфични кожни проблеми, отколкото ежедневна употреба за тези с нормална кожа.

Препоръчително е да се консултирате с дерматолог, преди да включите катранен сапун в рутинната си грижа за кожата, особено ако имате чувствителна кожа или съществуващи кожни заболявания.

Освен това е важно да следвате инструкциите и препоръчителните указания за употреба, предоставени от производителя.

Катраненият сапун трябва да се използва според указанията и да не се оставя върху кожата за продължителен период от време.

Някои хора може да изпитат чувствителност или сухота на кожата, така че е важно да наблюдавате реакцията на кожата си и да преустановите употребата, ако се появят някакви неблагоприятни ефекти.

1. Справяне с кожни заболявания

Катраненият сапун е известен с потенциала си за справяне с различни кожни заболявания. Често се използва за облекчаване на симптомите, свързани с псориазис, екзема, себореен дерматит и пърхот. Установено е, че активните компоненти в катранения сапун, като въглищен катран, имат противовъзпалителни, противогъбични и антимикробни свойства, които могат да помогнат за успокояване на раздразнената кожа и намаляване на сърбежа.

2. Антисептични и почистващи свойства

Катраненият сапун притежава антисептични свойства, което го прави ефективен при почистване на кожата и премахване на замърсяванията. Може да помогне в борбата с бактериите и гъбичките, които допринасят за появата на акне, предотвратявайки бъдещи обостряния. Редовната употреба на катранен сапун може да помогне за поддържане на чист и чист тен.

3. Ексфолиране и контрол на омазняването

Зърнестата текстура на някои катранени сапуни позволява нежно ексфолиране, помагайки за премахване на мъртвите кожни клетки и отпушване на порите. Това може да бъде от полза за хора с мазна кожа или склонна към акне, тъй като може да намали излишното производство на себум и да насърчи по-балансиран тен.

4. Здраве на скалпа и косата

Катраненият сапун не се ограничава само до грижата за кожата; може също така да е от полза за скалпа и косата. Използва се за справяне със заболявания на скалпа като пърхот, себореен дерматит и псориазис на скалпа. Катраненият сапун помага за облекчаване на лющенето, сърбежа и възпалението, като насърчава по-здрав скалп и намалява появата на пърхот.

Как да използвате катранен сапун?

Поставете кубчето под струята вода. Сапунисайте ръцете си няколко пъти. Почистете кожата на лицето и тялото с получената пяна.

Катраненият сапун е подходящ и за измиване на скалпа и косата. Всичко, което трябва да направите, е да нанесете пяната върху скалпа и кичурите. Не забравяйте да не търкате луковиците с кубче, това със сигурност няма да подобри състоянието им. Козметиката е много ефективна и е достатъчна за много процедури.

Като средство против акне катраненият сапун може да се използва не само върху лицето, но и върху цялото тяло. Също така ще работи добре за петна, появяващи се около раменете, гърба или деколтето.

Обобщение

Катраненият сапун е добре познат и универсален продукт, който се използва от много години в ежедневната грижа.

Катраненият сапун има дълга история на употреба за справяне с различни кожни заболявания и насърчаване на здравето на кожата.

Неговите потенциални ползи включват управление на кожни заболявания, почистване на кожата, контролиране на производството на мазнини и насърчаване на здравето на скалпа и косата.

Въпреки това е изключително важно да вземете предвид индивидуалния тип кожа и да се консултирате с дерматолог, преди да включите катранения сапун в рутинната си грижа за кожата.

С правилна употреба и насоки, катраненият сапун може да бъде ценно допълнение към вашия режим на грижа за кожата за тези, които търсят облекчение от специфични кожни проблеми.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: