Кератин за коса – Какво е кератин, ползи и как да го използвате

Кератин за коса - Какво е кератин, ползи и как да го използвате

Ако някога сте се надявали на по-гладка коса без накъсване, вероятно сте чували за кератин за коса. Има различни процедури за коса с кератин, те изглаждат косъма и са известни със способността си да правят косата да изглежда права, гладка и лъскава до шест месеца.

Единственият проблем е, че те са заредени с химикали и в резултат често получават лошо мнение от дамите. Поради това, и знаейки много добре колко полезен може да бъде кератина сам по себе си като съставка за грижа за косата, марките за красота започнаха да формулират продукти с кератин за домашна употреба дома.

Какво е кератин?

Кератинът е структурен и защитен протеин, който изгражда косата и ноктите. Той е отговорен за предотвратяването на накъсването и топлинното увреждане на косъма. Кагато нанесете кератин локално върху косата си, той може да се използва за изглаждане и блясък.

реклама

Има два основни начина да добавите кератин в рутината си за грижа за косата и в зависимост от това кой изберете, ползите варират.

Когато хидролизираните колагенови протеини се прилагат локално върху косата, те могат да помогнат за запълване на увредените зони на косъма, като временно засилят здравината. Това е различно от кератинови процедури в салоните за красота, които обикновено съдържат формалин (формалдехид и метилов алкохол) за изправяне на косата.

Тези лечения могат да увредят косата и да отделят опасни изпарения. Въпреки тези потенциални опасности, много хора все още се радват на кератинови процедури в салоните за красота.

Факти за кератин за коса:

  • Действие: Подсилва и заглажда косъма;
  • Основни предимства: Възстановява косъма, изглажда кичурите, придава блясък;
  • Кой трябва да го използва: Като цяло, кератинът е най-полезен за тези с гъста, увредена, къдрава коса. Хората с фина, крехка коса може да не останат доволни;
  • Колко често можете да го използвате: Продуктите с кератин в домашни условия могат да се използват ежедневно. Кератинови процедури за коса в салона обаче трябва да се планират само веднъж на няколко месеца;
  • Работи добре с: Тъй като кератинът е естествен протеин с изглаждащи предимства, които минимизират накъсването и правят косата лъскава и управляема, други продукти могат да подсилят ползите му.  Естествените масла като арганово масло могат да помогнат за добавяне на влага към увредената косата, а продуктите на базата на силикон могат да помогнат за допълнително изглаждане на повърхността на косъма;
  • Не използвайте със: Ако изберете салонно лечение с кератин за коса, трябва да стоите далеч от натриев хлорид, парабени и натриев лаурил сулфат. Ако използвате по-нежни продукти, наситени с кератин у дома, обаче, никакви съставки не са забранени.

Предимства на кератина за косата

Като за начало, кератинът е крайъгълният камък на структурата на косъма. Това е влакнест протеин, който буквално образува всеки кичур коса. Тъй като косата се уврежда, тя се нуждае от цялата помощ, която може да получи, за да възстанови и засили естествената си структура. Кератиновите процедури и продуктите с кератин предлагат много ползи за вашата коса.

1. Укрепва косата

Независимо дали ще изберете кератиново лечение за коса в салон или у дома, можете да забележите разлика в косата си. Продуктите с кератин за домашна употреба помагат за укрепване на косата, която е била компрометирана от химически и механични повреди. Всъщност изследванията показват, че кератинът помага за укрепване на косъма с 40%.

2. Изглажда косата и намалява накъсването

Продуктите с кератин, които често се предлагат под формата на масло или серум, могат да доведат до по-гладка, по-лъскава и по-здраво изглеждаща коса.

3. Добавя блясък

Тъй като кератинът помага за изглаждане на косъма и запълва увредените зони, той придава много блясък на косата ви. Резултатите може да са по-забележими при процедурите в салона, но продуктите за домашна употреба също могат да направят косата ви лъскава и здрава.

4. Намалява цъфналите краища

Кератинът помага за укрепване и изглаждане на кутикулите на косата, което намалява вида на цъфтежите. По-силните кичури означават по-малко накъсване, което насърчава здравия растеж на косата.

5. Намалява времето за сушене

Лечението с кератин всъщност намалява порьозността на косата ви, което означава, че по-малко вода се задържа в кутикулите на косъма. Това означава, че може да намали времето за сушене със сешоар.

За какъв тип коса е подходящ кератина

Кератиновите процедури – у дома или в салона – работят най-добре за хора със суха, увредена и като цяло непокорна коса. Освен това, кератиновите процедури могат да бъдат чудесни за хора, които искат да постигнат по-плътна коса. Въпреки това, донякъде това е нож с две остриета, защото, крехките коси могат да бъдат затрупани от суровите химикали в рамките на кератиновото третиране в салона, да не говорим за щетите от топлина, необходими за запечатването им.

Кой не трябва да получава топлинно кератиново лечение за коса в салон? Бременните и хората с вече съществуващи респираторни проблеми трябва да избягват тези процедури. Тези процедури съдържат големи количества формалдехид. Някои фризьори съобщават за респираторни проблеми от боравене с продуктите за лечение с кератин и многократно вдишване на техните изпарения с течение на времето. Поради тази причина бременните жени трябва да избягват това лечение. Хората с чувствителност към формалдехид или респираторни проблеми също трябва да избягват лечение с кератин.

Това обаче не означава, че трябва да избягвате домашните кератинови процедури. В крайна сметка, те са много по-безопасни и не съдържат химикали и изпарения, свързани с техниките в салона.

Ако косата се чувства суха след използване на кератинов продукт, стойте далеч от този вид лечение и вместо това използвайте такъв който овлажнява косъма.

Как да използвате кератин за коса

Има няколко начина да използвате кератин за коса, за да получите всички предимства, включително по-силна коса, която е лъскава и без накъсване. Колкото и модерни и удобни да изглеждат кератиновите процедури в салона, количеството вреда, което могат да причинят на косата ви, ги прави не толкова препоръчителни. В резултат на това, ако искате да изгладите и заздравите косата си за специални събития, изборът на по-безопасни, по-нежни формули у дома е правилният.

Има шампоани, балсами и серуми, които нанасят слой кератин върху косата, за да и придадат временен блясък. Това обаче не прави тези домашни продукти нежелани.

Имайки предвид всички тези мисли, ето няколко начина да използвате кератин в косата си.

1.Кератиново лечение в салон

При салонните кератинови процедури изискващи топлинна обработка се използва течен кератин, химикали и висока топлина за запечатване на протеина в косата. Резултатите са временни и обикновено траят до шест месеца.

2. Изгладете косата и добавете блясък като стилизиращ серум

Стилиращ серум с кератин, който се прилага, докато косата е все още мокра, не само ще направи косата лъскава и гладка, но и ще съкрати времето за сушене.

3. Третиране с хидратиращо масло

Когато се използва като масло, кератинът често се смесва с други масла (като абисинско масло или арганово масло), това не само изглажда, но и овлажнява вашата коса.

4. Използвайте като укрепващ шампоан

Можете също да получите всички укрепващи и изглаждащи предимства на кератина в шампоан.

5. Възстановяваща маска за коса

За изключително сухи и увредени коси, използвайте маска за коса с кератин, за да помогнете за възстановяването на увредена от топлина или боядисана коса. На седмична база нанасяйте тази маска върху мокра коса и оставете за 5 минути. Изплакнете и стилизирайте както обикновено.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: