Кога е Великден 2024 и защо датата се променя всяка година?

великден
през 2010, 2011, 2014 и 2017 г., двете църкви празнуваха Великден в един и същи ден. Това ще се случи отново през 2025 година.

За разлика от Коледа и Свети Валентин, датата на Великден (Възкресение Христово) се променя всяка година. Та кога е Великден през 2024г?

Първо да уточним, че Великден се празнува на различни дати в западното и източното християнство, а в някои години се случва да е на една и съща дата. Прочетете статията и ще разберете защо.

В България, Великден 2024г. се пада в неделя, 5 май. На тази дата се отбелязва не само в България, но и във всички православни страни. Разпети петък, наричан още Велики петък, се пада на 3 май.

реклама

Ето още важни дати:

 1. Месопустна/Голяма Задушница – 9 март
 2. Месни Заговезни – 10 март
 3. Сирни Заговезни – 17 март
 4. Начало на Великия пост – 18 март
 5. Тодоровден – 23 март
 6. Лазаровден – 27 април
 7. Цветница – 28 април
 8. Томина неделя – 12 май
 9. Спасовден – 13 юни
 10. Черешова Задушница – 22 юни
 11. Петдесетница – 23 юни
 12. Свети дух – 24 юни
 13. Петрови заговезни – 30 юни
 14. Архангелова Задушница – 2 ноември

През 2024г., Католиците отбелязват Великден на 31 май, а петък, 29 май е Разпети петък за 2024.

Великденски пости, наричани още „Велики пости“ или „Света Четиридесетница“, най-важния и продължителен постен период в годината, започва на 18 март 2024г, веднага след сирни заговезни, който се пада на 17 март 2024г. и така седем седмици до Великден. Последния ден от постите е съботата преди Великден. Ако се радвате на добро здраве, на Разпети петък не се яде и пие нищо, включително и вода.

Последната седмица от земния живот на Исус Христос се нарича Страстна седмица или Велика неделя. Всеки от дните през тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник, Велика сряда, Велики четвъртак, Велики Петък (Разпети петък), Велика събота и в неделя е Великден (Възкресение Христово).

Почивните дни на Великденските празници през 2024г. са от 03.05 до 06.05.2024г.

Великденската ваканция, „пролетна ваканция“, за учениците от I – XI клас е от –.–.2024 г. – –.–.2024 г., а за XII клас от –.–.2024 г. – –.–.2024 г.

Православен Великден и Католически Великден

Всяка година Велик ден се пада на различна дата:

ГодинаЗападниИзточни
202217 април24 април
20239 април16 април
202431 март5 май
202520 април
20265 април12 април
202728 март2 май
202816 април
20291 април8 април
203021 април28 април

Табл.1 (Кога е Великден)

Как се определя датата на Великден?

Великден е „подвижен празник“, което означава, че датата му не е фиксирана в календара, а вместо това се изчислява според лунния календар, формализиран в църковните таблици с дати.

Начинът за определянето на датата на Възкресение Христово е един и същ както за западната, така и за източната църква.

След първото пролетно пълнолуние, от понеделник до неделя е Страстната седмица (Седмицата на страданията), а в неделя е Великден.

Пролетното равноденствие е на 20 март, 21:24ч. българско време. И така, например: ако първото пролетно пълнолуние се пада на 6 април, следващата седмица в неделя е Великден.

От къде идва разликата в датата за Великден при източните и западните Християни?

Разликата в датата на отбелязване на Великден между Католическата църква и Православната църква идва от това, че православието, в това число и Българската църква, спазват едно допълнително изискване, а именно да не съвпада Възкресение Христово с еврейската Пасха.

Пасхата обикновено започва в нощта на първото пълнолуние след пролетното равноденствие, с изключение на „високосните месеци“, когато е второто пълнолуние, както през 2016г.

Използвайки астрономическите дати за 2024 г., пролетното равноденствие в Северното полукълбо настъпва във вторник, 19 март. Първото пълнолуние, настъпило след тази дата на равноденствие, е Пълната луна през март, която достига пикова осветеност в понеделник, 25 март, в 3 часа: 00 сутринта.

Когато това се случи, католици и протестанти честват Великден, а православието го отлага с един лунен месец (Лунният месец е синодичен период и се определя като време между две последователни еднакви фази на луната).

50% е шанса да има пълнолуние в този период, ето защо понякога Великден се отбелязва на една и съща дата от западният и източноправославният свят.

Защо се боядисват яйца?

Според легендата, когато Исус бил възкресен, Мария Магдалина отишла при римския император, за да разпространи новината, като му подарила яйце като подарък. Императорът не повярвал на това, което тя му казва и казал, че ако това е истина и Исус е възкръснал, яйцето ще стане червено. Яйцето стана червено. Червеното представлява кръвта на Христос и е най-важният цвят при боядисване на яйца.

Български традиции и Великден

Всеки един от дните през Страстната седмица, по българската православна традиция, се отбелязва по различен начин:

 • През първите три дни се почиства дома, двора, стопански постройки и се къпят децата за здраве.
 • На Велики четвъртък се боядисват яйцата, като първото яйце се боядисва червено и се правят различни обреди – рисува се кръст на челото за здраве. След което се оставя настрани до следващия Великден, когато се хвърля в течаща вода, вярва се ,че така изхвърляме всичко лошо от дома. Също така, На Велики четвъртък не трябва да се работи.
 • На Разпети петък се посещава църква, като се минава под масата на плащаницата. Забранено е тъкането, преденето и другите женски занаяти.
 • През Великата събота се месят великденски хлябове, питка и козунаци.
 • Великден е седем дни, наречени Светлата седмица. След полунощ на Светлата събота, в продължение на 40 дни, православието се поздравява с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден у нас. Обикновено са в кръгла форма с плетеници и в средата им се слага червеното яйце. В България по традиция се прави в четвъртъка преди Великден.

Великденската история

Според Евангелията при изгрев слънце в първия Великден – на 3-ия ден след смъртта на Исус – жените, които последвали Исус, открили, че големият камък, блокиращ гробницата му, е бил отместен, а гробницата – празна.

Евангелието от Йоан (20.14-16) разказва как Мария Магдалина се среща с Иисуса до гроба, но в началото не го разпознава, приемайки го за градинар.

Накрая осъзнавайки, че той наистина е възкръснал от мъртвите, както беше обещал, че ще го направи, тя тича да съобщи на учениците добрата новина.

Тези събития изпълняват пророчеството, че „Човешкият Син трябва да бъде предаден на грешните хора, да бъде разпнат и три дни по-късно да оживее“. (Лука 24.7).

Други Великденски символи

Великденският заек като символ е от преди разпространението на християнската религия. Традиционно заека се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания – и с циклите на Луната.

През 18 век започва производството на шоколадовите яйца. Дървените яйца са известни от доста отдавна, а през 60-те години се продават и пластмасови яйца.  Яйцата на Петер Карл Фаберже са изработени от скъпоценни камъни и благородни метали.

Великден е празникът на възкресението на Исус Христос в християнската религия. Яйцата са били разглеждани като древен символ на плодородието, докато пролетта се смята, че носи нов живот и прераждане.

Топ 10 интересни факта за Великден, които може да сте пропуснали

 • Една трета от населението на света празнува Великден.
 • Великден има подвижна дата от 325 г. сл. Хр.
 • Учените смятат, че първият Великден е бил на 5 април.
 • Най-скъпото великденско шоколадово яйце в света струва 10 000 долара.
 • 80% от закупените около Великден зайци се оказват изоставени.
 • Танците на Великден са забранени в Германия. Правилата се различават в 16-те провинции на Германия, като Берлин е най-либералният: там забраната е в сила само от 4 сутринта до 21 часа на Разпети петък
 • Най-големият великденски заек тежи приблизително 3,014 тона. Това зайче счупи световния рекорд на Гинес за най-големия, солиден, шоколадов великденски заек през 2010 г. След завършването му той беше разчупен и дарен на благотворителни организации.

Често задавани въпроси

Как се определя Великден?
Великден е подвижен празник и се изчислява според лунния календар. След първото пролетно пълнолуние, от понеделник до неделя е Страстната седмица, а в неделя се пада Великден. Например: ако първото пълнолуние се пада на 16 април, следващата седмица в неделя е Великден.

Кога се боядисват яйцата за Великден?
В наши дни великденските яйца се боядисват само два дни – във Велики четвъртък или във Велика събота.

До кога са великденските пости?
Последния ден от постите е съботата преди Великден – строг пост. Ако нямате проблеми със здравето, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Кога се обикаля църквата на Великден?
Точно в полунощ, съботата преди Възкресение Христово, църквата се обикаля за здраве. Вървим със свещ в ръка и три пъти обикаляме храма, защото число три е израз на света троица. И не се притеснявайте ако ви загасне свещта. Това не означава, че сте грешни. Църквата се обикаля не само в нощта на събота срещу неделя, но и на Разпети петък.

таг: кога е великден, католически великден, кога се празнува великден, православен великден

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: