Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Кога е цветница? Обичай, кой празнува на Цветница и пожелания за празника.

Цветница е прекрасен празник, с него идва и пролетта и топлото време. На този ден, имен ден имат всички носещи имена на цветя, дървета и производни на тях имена.

Всяка година голяма част от хората си задават въпроса “ Кога е Цветница?“. Тази година Цветница се пада на 17 април 2022. В различните краища на България празника носи още и имената Цветна неделя, Връбница, Вая (Вайя), Палмова неделя и Куклинден.

Според народните вярвания това е денят в който Исус влиза в Йерусалим и е бил посрещат от хората с палмови клонки и цветя.

Този празник се празнува в 6-та неделя от Великия пост и върбовите клонки са символ на този ден.

Кога е Цветница?

Тази година отбелязваме празника Цветница на 17 април 2022. Този празник няма фиксирана дата, всяка година дата се сменява, но винаги се пада една седмица преди Великден и неделята след Лазаровден, който винаги е в събота на 8-ят ден преди Великден.

Лазаровден, празнуваме на 16 април 2022 година, а Великден се пада една седмица след това, на 24 април 2022 година.

Кога ще се пада Цветница през 2023, 2024 и 2025 и 2026 г.:

 • 9 Април 2023
 • 28 Април 2024
 • 13 Април 2025
 • 5 Април 2026

Какво повелява традицията на Цветница?

Върбовите клонки са нещото с което всички свързват празника Цветница.

На следния ден едно голямо множество, което бе дошло на празника, като чуха, че Исус идел в Ерусалим, взеха палмови клони и излязоха да Го посрещнат, викайки: Осана! благословен, Който иде в Господното име, Израилевият Цар!

Е, ясно е защо сме изменили традицията леко и сме заменили палмовите с върбови клонки. Върбовите клонки и цветята донесени от миряните се освещават и се дават на всички посетили празничната литургия в църквата.

Завиват се във формата на венец и се закачват на вратата на дома ви. По този начин се показва, вярата и преклонението към Исус Христос. Смята се още, че върбовите клонки ще пазят дома ви от зло, болести и ще ви донесат здраве и благополучие.

На Цветница продължават и част от обичайте за Лазаров ден. Сутринта на Цветница се провежда и ритуала кумичене на лазарките, след това завършва с моминските пролетни игри. На мегдана преди залез слънце всички моми и ергени играят лазарското хоро за последен път, тази година.

В някой части на България се вярва, че на този ден мъртвите излизат от гробовете си и очакват близките да им донесат по нещо. Затова рано сутрин на Цветница роднините отиват на гробище с върбови клонки, вода и царевични стъбла. Преливат им, забиват върбовите клонки и с царевичните стъбла палят огън.

Трапезата на Цветница

Цветница се пада на втория ден от Големия пост, на този ден е позволено да се яде риба.

На трапезата трябва да има само постни ястия като, боб, картофена салата, бобена салата, маслини, зелена салата или ястия от коприва изключение прави само рибата. Чрез нея може да захраните организма си и да си набавите омега-3 мастни киселини, тъй като през Страстната седмица след празника постът е много строг и свършва на Великден.

Ако ви се хапва нещо сладко и не може да устойте на постите, може да си позволите например кадаиф или нещо което не е мазно, все пак са пости.

Кой празнува на Цветница

На този празник имен ден имат всички прекрасни и благозвучни имена на цветя, дървета и техните производни.

Имен ден на Цветница празнуват:

 • Аглика
 • Божур, Божура, Билян, Биляна, Билка, Билко, Билина, Билчо, Биляна
 • Виолета, Виолина, Върба, Върбан, Върбана Върбина, Върбинка, Виола
 • Гергина, Гроздан, Грозда, Гроздана, Грозданка, Гергана
 • Далия, Дафин, Дафина, Дафинка, Дафна, Дафне, Дельо, Делян, Деляна, Детелин, Детелина
 • Жасмин, Жасмина
 • Здравка, Здравко, Зюбюл, Зюмбюла
 • Ива, Ивана, Иванка
 • Иглика
 • Калин, Калина, Калия, Камелия, Карамфил, Карамфила
 • Латина, Латинка, Лиана, Лилия, Лили, Лиляна, Лила, Лоза, Лозан, Лозко, Лозина, Лозана, Лозен, Лозка
 • Малин, Малина, Малинка, Малинко, Марга, Маргарита, Маргарит
 • Нева, Невен, Невена, Невяна
 • Ралица, Ренета, Рени, Роза, Розалина, Розалия, Розен, Розина, Розица, Розмари, Ружа, Роса, Роса, Росан, Росен, Росена, Росина, Росица
 • Теменуга, Теменужка, Трендафил, Трендафила, Трендафилка
 • Цвета, Цветан, Цвети, Цветалина, Цветана, Цветанка, Цветелин, Цветелина, Цветиана, Цветин, Цветина, Цветияна, Цветка, Цветко, Цветозар, Цветозара, Цветомила, Цветомил, Цветомир, Цветомира, Цветослав, Цветослава, Цвятко, Ценьо, Ценко
 • Явор, Явора, Ягода, Ягодина, Ягодинка, Ясен, Ясмин, Ясмина

Пожелания за Цветница

Стана ясно кога е Цветница, какви са обичайте, какво да сложите на трапезата, кой празнува на Цветница, нека видим и няколко интересни и оригинални пожелания за Цветница.

Изберете своето пожелание за празника на вашия именник, от тези 10 цветни пожелания за Цветница.

„Честит имен ден! Нека на този ден да получиш кошница пълна със здраве, любов и много късмет. „

„Днес е Цветница, нека тя да те дари с много свежи, пъстри и незабравими моменти в живота ти. Здравето и късмета да са винаги при теб. Честита Цветница!“

„Честит имен ден! Бъди свежа и цветна като цветята, слънчева и топла като пролетта и усмихната като слънцето!“

„Честита Цветница! Щастие, късмет, здраве и любов да са винаги до теб.“

„С пожелания за крепко здраве, много усмивки и късмет. Бъди пъстра като цветята, чиста като водата и свежа като утринна роса. Честит имен ден!“

„Честита Цветница! Имаш късмета да си дарен с име, носещо радост, свежест и пъстрота в живота ти! Никога не ги губи, а ги пази. Весел празник!“

„Росна китка днес ти подарявам, с любов и щастие аз те дарявам, усмивка на лицето ти да заблести, от щастие да греят твоите очи! Честит имен ден!“

„Честит имен ден! Желая ти усмивки до небето, от щастие да ти искри сърцето, здраве да имаш до насита и парички да имаш в портмонето.“

Името си пъстро с радост ти носи, нека всеки ден да бъде цветен, и изпълнен с хубави мечти. А, ако случайно облаци се появят, с вътрешно сияние ги изгони и слънцето отново посрещни. Честита Цветница!

„Честит имен ден! Нежно цвете си ти, крехко, пъстро и красиво. Затова ти пожелавам никога не спирай да цъфтиш, и да радваш всички ти!“

Често задавани въпроси

Кога е Лазаровден и Цветница?
Тези празници са плаващи, но винаги се празнуват преди Великден – 8 дни преди Великден в събота за Лазаровден и 7 дни преди Великден в неделя за Цветница.
Какъв празник е Цветница?
Цветница е плаващ празник, който е народен, религиозен и християнски празник. Празнува се както от православната, така и в протестантската и католическа църква.