Кожата ви харесва ли слънцето?

Кожата-ви-харесва-ли-слънцето

Слънцето играе ключова роля в живота ни, осигурявайки основния витамин D и сияен блясък на кожата ни. Но кожата ви харесва ли слънцето?

Разбирането на динамичната връзка между вашата кожа и слънцето е жизненоважно за нейното цялостно здраве и външен вид.

UV радиацията става все по-опасна за кожата. В хода на еволюцията тя не е развила защитни механизми срещу вредните лъчения.

реклама

Очевидно „нашата генетична интуиция“ не е била в състояние да предвиди какви щети ще бъдат причинени от човешката изобретателност при отравяне на атмосферата и създаване на озонова дупка. И така, как да защитим кожата си?

Чувствителна кожа, розацея

Слънцето има отрицателно въздействие върху кожата със спукани капиляри, често уврежда слабите стени на кръвоносните съдове.

Проблемът с капилярите сам по себе си е неприятен и не е лесен за преодоляване, капилярите не желаят да се скрият под кожата, излагането на слънце може напълно да унищожи ефекта от процедурите, направени специално през зимата.

Също така, за кожата с еритема, излагането на слънце означава, че проблемът се влошава, защото, наред с други неща, това е UV, което причинява образуването му.

Изключително чувствителната кожа реагира нервно на почти всеки външен стимул, а слънчевата светлина е един от най-агресивните стимули, така че слънцезащитата е абсолютно необходима.

Специален случай е кожата с розацея, при която излагането на слънце категорично не се препоръчва. Етиологията на розацеята е все още неизвестна и най-вероятно е многофакторна, така че е важно да се избягват стимули, които дразнят кожата и допълнително увреждат нейния имунитет.

Подходящата козметика за такива кожни несъвършенства включва:

Оптимизираният киселинен комплекс намалява симптомите на зачервяване и възпаление, като в същото време повишава функциите на роговия слой на кожата като защитна бариера.

Суха, Дехидратирана кожа

Въздействието на слънцето върху дехидратираната и суха кожа може да има последствия.

Тя веднага реагира с опъване и изгаряния, тъй като има най-малко ефективни защитни механизми, свързани със задържане на вода в епидермиса.

Поради това е необходимо да се осигури подкрепа на кожата, както за регулиране на водния баланс на клетките, така и за защита от ултравиолетовите лъчи.

Тежък грях е пръскането на кожата с вода, дори и с термална вода, която при силно слънчево греене създава ефект на леща, концентрираща слънчевите лъчи, което води до незабавно изгаряне.

Подходящата козметика за такива кожни несъвършенства включва:

Мазна, акнеична кожа

За щастие вярването, че слънчевата радиация подобрява състоянието на склонната към акне кожа, остава в миналото.

Дерматолози и козметолози са изследвали реакциите на предразположената към акне кожа и са стигнали до извода, че облъчването предизвиква само временно подобрение в резултат на покафеняването на кожата.  Но в същото време води до нарушения в отделянето на себум.

Обърканите мастни жлези искат да изсъхнат с ултравиолетови лъчи (слънце/солариум) и попълват количеството себум, като произвеждат много повече от необходимото.

Ето защо е много важно да се стабилизира механизмът на себумна секреция, като същевременно се осигури защита срещу ултравиолетовите лъчи, тъй като изгорялата акнеична кожа заздравява много по-трудно и често с усложнения.

Подходящата козметика за такива кожни несъвършенства включва:

 • регулираща секрецията на себум;
 • овлажняваща и антибактериална с BHA салицилова киселина и оригинални съставки, регулиращи себума.

Зряла, отпусната кожа

Ултравиолетовите лъчи причиняват най-голямо увреждане на зрялата кожа. Тя не само се бори с естествения спад в способността си да регенерира колагенови влакна и еластин, но също така страда от проблема с дехидратацията на епидермиса и обезцветяването при излагане на UV радиация.

Зрялата кожа има най-малко защитни механизми срещу агресивното влияние на външната среда. Действието също трябва да бъде двупосочно – интензивно грижовно и стимулиращо, както и силно защитно.

Отпуснатата кожа също има трудна задача, тъй като няма естествени механизми да се справи с агресивното влияние на ултравиолетовите лъчи.

И за двата вида кожа най-доброто решение е да се избягват слънчеви лъчи, особено по време на пиковите слънчеви часове.

Подходящата козметика за такива кожни несъвършенства включва:

 • подмладяваща програма за регенерация, подхранване и хидратация;
 • намаляване на бръчките от вътрешността;
 • козметика съдържаща високомолекулна хиалуронова киселина, биоретинол и съвременни пептиди, които стимулират синтеза на хиалуронова киселина и забавят клетъчното стареене.

Нормална кожа

Нормалната кожа също се нуждае от UV защита, в противен случай бързо ще стане суха или дехидратирана.

За нормална кожа можете да използвате слънцезащитни продукти, но има риск от мазна кожа и черни точки. По-добре е да използвате по-лек крем със SPF.

Ползите и вредите от слънцето за кожата

Всяка кожа има своите особености, но слънцето може да навреди на всеки тип кожа по следните начини:

 • Преждевременно стареене: Прекомерното излагане на UV лъчи може да причини бръчки, фини линии и отпусната кожа, ускорявайки процеса на стареене.
 • Хиперпигментация: Излагането на слънце може да доведе до тъмни петна и неравномерен тен на кожата, особено при хора с чувствителна кожа.
 • Рак на кожата: Продължителното или незащитено излагане на слънце увеличава риска от рак на кожата като меланом.

Освен своите негативи, слънцето има и ползи за нас и нашата кожа.

 • Синтез на витамин D: Излагането на слънце предизвиква производството на витамин D в кожата, който е от решаващо значение за здравето на костите и функцията на имунната система.
 • Подобряване на настроението: Слънчевата светлина засилва освобождаването на серотонин, невротрансмитер, свързан с регулирането на настроението.
 • Блясък на кожата: Умереното излагане на слънце може да придаде на кожата ви здрав блясък, подпомагайки състояния като псориазис и екзема.

Балансирана слънцезащитна грижа

Въпреки всички негативи за кожата в никакъв случай не трябва да се отказвате от приятните слънчеви бани, просто трябва да спазване няколко правила.

 • Защитни мерки: Носете широкоспектърен слънцезащитен крем с най-малко SPF 30, търсете сянка по време на пиковите слънчеви часове и използвайте защитно облекло и шапки.
 • Практики за предпазване от слънце: Избягвайте солариуми и продължително излагане, нанасяйте отново слънцезащитен крем на всеки два часа и внимавайте за отражението от повърхности като вода и сняг.
 • Хидратация и възстановяване: След излагане на слънце, поддържайте кожата си хидратирана с овлажнители и използвайте продукти за след слънце, за да успокоите и поправите всякакви щети.

Кожата ви харесва ли слънцето? – Обобщение

Кожата на всеки човек реагира различно на излагане на слънце. Някои хора могат да понасят по-дълги периоди на излагане на слънце без неблагоприятни ефекти.

Други обаче може да са по-склонни към слънчево изгаряне или увреждане на кожата.

Оценете вашия тип кожа и нейната реакция към слънцето, за да определите най-подходящата рутинна грижа за слънцето.

В заключение, слънцето може да бъде приятел или враг на вашата кожа, в зависимост от това как подхождате към нея.

Балансираният подход, включващ слънцезащита и отговорно излагане на слънце, може да помогне на кожата ви да се наслади на благоприятните ефекти на слънцето, като същевременно минимизира рисковете от него.

Винаги се вслушвайте в кожата си и й дайте грижата, която заслужава за здрав и сияен тен.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: