Най-богатите хора в света и техните империи

най-богатите хора в света
Кои са най богатите хора в света?

Чудили ли сте се някога кои са най-богатите хора в света? E, не сте само вие! Повечето от нас се чудят какво би било да бъдеш феноменално богат. За хората в този списък тази мечта е реалност!

Ако се интересувате кой е най-богатият човек в света, тук ще ще разберете всички подробности. Това са едни от най-богатите хора в света към посочената дата.

(Обновена на: 07.06.2023 в 08:45ч.)

реклама

# 1. Бернар Арно

 • стойност 214,6 млрд. долара

Бернар Арно

Най-вероятно това име не ви говори нищо, но ще разпознаете неговата компания. Бернар Арно има приходи на стойност 214,6 млрд. долара. Той е и главен изпълнителен директор на Louis Vuitton Moet Hennessey. Тази компания е създадена чрез сливането на две луксозни марки – Moet Hennessey, производителя на коняк и шампанско и модната къща Louis Vuitton.

Само преди три години Арно беше в списъка на 14-та позиция. Въпреки това, той направи огромни крачки и сега е на 1-во място.

# 2. Илон Мъск

 • стойност 211,4 млрд. долара

Илон Мъск

Илон Мъск израства в Южна Африка, след това имигрира в Канада на 17 години. Отива в САЩ като студент в Университета на Пенсилвания. Tesla Inc., основана от Мъск през 2003г., предлага изцяло електрически превозни средства на масовия пазар. SpaceX, ракетната компания на Мъск, сега е оценена на повече от 20 милиарда долара. Със своите 211,4 млрд. долара, Мъск е на 2-ро място в топ 25 на най-богатите хора в света.

# 3. Джеф Безос

 • 149,3 млрд. долара

Джеф Безос

Титлата „най-богатият човек на света” отново не принадлежи на Джеф Безос. С приходи от 149,3 млрд. долара, основателят на Amazon е на 3-то място в класацията на най-богатите хора в света. През 2018г. той добави 40 милиарда долара към приходите си, което го поставя на първо място в класацията. Всъщност Безос е първият човек, който е стигнал до 100 милиарда долара, което никак не е малко! След развода и подялбата на парите с бившата съпруга, Джеф Безос, отново е на първо място.

# 4. Лари Елисън

 • 134,2 млрд. долара

Лари Елисън

Лари Елисън основава корпорацията Oracle, в която заема позицията на главен изпълнителен директор на компанията до 2014г. Oracle става все по-голяма, в нея работят над 136 000 души. Елисън е на 4-то място в списъка със своите 134,2 млрд. долара.

# 5. Уорън Бъфет

 • стойност от 116,5 млрд. долара

Уорън Бъфет

Чували ли сте за компания, наречена Berkshire Hathaway? Може би не. Вероятно още не сте чували и за нейният главен изпълнителен директор Уорън Бъфет. Той обаче е на 5-то място в този списък с приходи на стойност от 116,5 млрд. долара.

Той е най-печелившият инвеститор в света, който се харесва от търговците навсякъде. Но, той все още живее в къщата, която е купил в деня, когато дори не е имал и милион. Това показва колко скромен е той! Ако сте се питали как живеят най богатите хора в света, виждате, че не всички обитават замаци и дворци.

# 6. Бил Гейтс

 • 115,8 млрд. долара

Билл Гейтс

Едно име, което вероятно се очаква да бъде в този списък, е Бил Гейтс.

Бил Гейтс, основател на Microsoft, той има приходи на  стойност от 115,8 млрд. долара. През 2018 за пръв път е изместен от първата позиция, благодарение на Джеф Безос. Microsoft е най-голямата компания за компютърен софтуер в света. Само за една година той спечели впечатляващите 10 млрд. долара!

# 7. Лари Пейдж

 • 107,8 млрд. долара

Лари Пейдж

Лари Пейдж е известен с това, че е основател на Google – компания, която започна своята дейност в гараж през 1998г. Сега е на 7-мо място с приходи на стойност от 107,8 млрд. долара. Не е учудващо че той е в класацията на най-богатите хора в света, тъй като Google е най-популярната търсачка в света.

# 8. Сергей Брин

 • 102,4 милиарда долара

Сергей Брин

Малко след неговия приятел и съосновател на Google Лари Пейдж, Сергей Брин е номер 8 в този списък. С неговите приходи в размер на 102,4 милиарда долара.

# 9. Стив Балмър

 • 102,2 млрд. долара

Стив Балмър

Ако сте чували за НБА в Лос Анджелис Клипърс, вероятно сте чували за Стив Балмър. В момента притежава екипа и е бивш главен изпълнителен директор на Microsoft. Тази година той има приходи в размер на 102,2 млрд. долара и е номер 9 в списъка.

# 10. Карлос Слим Хелу

 • 100,9 милиарда долара

Карлос Слим Хелу

Карлос Слим Хелу притежава „ Grupo Carso ” – конгломерат с впечатляващо портфолио, обхващащо търговията на дребно, недвижимите имоти, енергетиката, медиите и здравеопазването. Карлос е на 10-то място в списъка с неговите приходи в размер на 100,9 милиарда долара. Не отдавна той оглавяваше 4-то място в списъка. След като загуби близо 6 милиарда долара, той падна надолу в класацията.

# 11. Марк Зукърбърг

 • 96,3 милиарда долара

Марк Зукърбърг

Ето друго име, което вероятно очаквате да бъде в този списък. Основателят на Facebook има приходи на стойност 96,3 млрд. долара. Доскоро той беше на трето място в този списък. Но благодарение на скандала с данните в Кеймбридж и наскорощните проблеми с отпадането на услугите (Facebook, Instagram и Watsup), цената на акциите на Facebook падна.

# 12. Майкъл Блумбърг

 • 94,5 млрд. долара

Майкъл Блумбърг

Почти сигурно сте чули за медийната и финансовата компания Bloomberg LP. Майкъл Блумбърг е неин изпълнителен директор и основател. Сега той е 12-ят най-богат човек в света. С приходи на стойност от 94,5 млрд. долара, през последните няколко месеца Bloomberg добави още 5 млрд. долара към сметките си.

# 13. Мукеш Амбани

 • 88 млрд. долара

топ 10 най богати хора в света - Мукеш Амбани

Мукеш Амбани е най-богатият човек в Азия. През 2020г. заема 13-то място в топ 10 най-богати хора в света. Амбани е бизнес магнат от Индия с приходи на  стойност от 88 млрд. долара. Живее в град Мумбай, който е на 8 място в класацията „най-богат град с най-много милиардери„.

# 14. Франсоаз Бетанкур Майерс

 • 86,5 млрд. долара

Франсоаз Бетанкур Майерс

Най-богатата жена в света! Франсоаз Бетенкур Мейърс притежава тази титла. С нейните 86,5 млрд. долара, тя притежава империята на L’Oreal. Тя започна да управлява компанията преди две години след смъртта на майка си. Днес тя е собственикът на L’Oreal и нейното семейство притежава една трета от компанията.

# 15. Амансио Ортега

 • 82,5 млрд. долара

Амансио Ортега Гаона

Запознат ли сте с модната марка Zara? Вероятно да. Зара е част от модната група Inditex, а Амансио Ортега е неин основател. Въпреки че Ortega изгуби доста пари миналата година, той е на 14-то място в класацията на най-богатите хора в света. Неговите приходи са на стойност е 82,5 млрд. долара.

# 16. Джим Уолтън

 • 63 млрд. долара

Джим Уолтън

Синът на Сам Уолтън, Джим Уолтън, е спечелил 63 млрд. долара. Баща му основава Walmart, най-голямата търговска верига в света. Джим е в борда на директорите на компанията. Той е и главен изпълнителен директор на Arvest Bank, неговата собствена компания.

# 17. С. Робсън Уолтън

 • 61,7 млрд. долара

С. Робсън Уолтън

Третият Уолтън в този списък, С. Робсън Уолтън, е най-големият син на Сам Уолтън. До 2015г. той беше председател на Walmart. С приходи от 61,7 млрд. долара, С. Робсън Уолтън се нарежда на 17-то място.

# 18. Жонг Шаншан

 • 61,6 млрд. долара

Жонг Шаншан председателства Nongfu Spring, компания за бутилирана вода, която регистрира своите акции в Хонг Конг през септември 2020г.

За много кратко време, той достигна до 6-тото място на най-богатите хора, но в момента се намира под номер 18.

Роденият в Ханджоу Жонг отпадна от началното училище по време на хаотичната културна революция в Китай.

По-късно той работа като строителен работник, репортер на вестник и агент за продажби на напитки, преди да започне собствен бизнес. Питежава приходи от 67,4 млрд. долара.

# 19. Алис Уолтън

 • 60,8 млрд. долара

Алис Уолтън

Доскоро Алис Уолтън беше най-богатата жена в света. Тя има печалба в размер на 60,8 млрд. долара. Както можете да си представите от името й, тя и Джим Уолтън са брат и сестра. Алис също ще наследи част от богатството на Уолмарт. Не само това, но тя основава собствена компания през 1988г. – Llama Company.

Въпреки че компанията вече е закрита, тя все още е на 19-то място в света.

# 20. Майкъл Дел

 • 56,4 млрд. долара

Майкъл Дел е председател и главен изпълнителен директор на Dell Technologies, която е създадена през 2016г., когато Dell се слива с гиганта за компютърно съхранение EMC. Притежава 56,4 млрд. долара.

# 21. Чарлз Кох

 • 56,1 млрд. долара

Чарлз Кох

Главен изпълнителен директор и съсобственик на Koch Industries, Чарлз Кох е известен като филантроп и бизнесмен. Koch Industries включва технологии и оборудване за контрол над замърсяването, полимери, скотовъдство и горски продукти. Неговите приходи от 56,1 млрд. долара го поставя на 21-то място.

#21. Джулия Кох

 • 56,1 млрд. долара

джулия кох

Джулия Кох и трите й деца наследиха 42% дял в Koch Industries от съпруга си Дейвид, който почина през август 2019г. на 79 години. Питежават приходи от 66,1 млрд. долара.

# 23. Дейвид Томсън

 • 55,6 млрд. долара

Дейвид Томсън и семейството му контролират медийна и издателска империя, основана от дядо му Рой Томсън. Най-големият дял на семейството: над 350 милиона акции на Thomson Reuters, където Thomson изпълнява функциите на председател. Питежават приходи от 55,6 млрд. долара.

# 24. Гаутам Адани

 • 53,1 млрд. долара

Той е индийски милиардер индустриалец, който е председател и основател на групата Adani – многонационален конгломерат със седалище в Ахмедабад. Адани притежава Abbot Point, спорен проект за добив на въглища в Австралия, чиято въгледобивна мина Carmichael е обявена за една от най-големите в света.Адани придоби 74% дял в международното летище в Мумбай, второто по натовареност в Индия, през септември 2020г. Притежава 53,1 млрд. долара, които му отреждат 24-та позиция в ТОП 25 на най богатите хора в света.

# 25. Джан Имин

 • 45 млрд. долара

Джан Имин е основател на ByteDance, една от най-големите платформи за медийно съдържание в Китай. ByteDance е най-известен със своето приложение за новини Toutiao и приложението за социални видео TikTok. Той се нарежда на 25-то място с 45 млрд. долара.


Отпаднали от топ 25:

# 25>27. Филип Найт

 • 41,6 млрд. долара

филип найт

Филип Найт, основател на обувния гигант Nike, се оттегли като председател през юни 2016г., след 52 години в компанията. С приходи от 41,6 млрд. долара, той е на място 27 в класацията на най богатите хора в света.

# 28. Макензи Скот

Макензи Скот е бившата съпруга на основателя на Амазон – Джеф Безос, за когото беше омъжена 25 години. Те се разведоха в средата на 2019 година. Като част от споразумението за развод, Джеф прехвърли 25% от своя дял в Amazon на MacKenzie. Питежава приходи от 48,3 млрд. долара, което я поставя на място 28 на най-богатите хора в света.

# 29. Ма Хуатенг

Ма Хуатенг

Един от най-богатите хора в Азия, Хуатенг е бизнес магнат от Китай. Той също е предприемач, инженер, инвеститор и филантроп по технология и интернет. Той също така основава Tencent – най-печелившата компания в Азия. С нетна стойност от $ 47,7 милиарда, той е номер 29 в списъка.

#30. Франсоа-Анри Пино

François Pinault

Франсоа Пино е почетен председател на луксозната група Kering, която притежава модни марки Saint Laurent, Alexander McQueen и Gucci. Семейство Пино dari 113 милиона долара за възстановяването на катедралата Нотр Дам след пожара през април 2019г. Питежават приходи от 47,7 млрд. долара.

# 32. Карл Албрехт-младши и Беате Хайстер

Наследници на богатството на Aldi, Беат Хайстър и Карл Албрехт-младши са децата на Карл Албрехт-старши, който почина през юли 2014г. на 94 години. Тяхното състояние е 42,3 млрд. долара.

# 34. Джак Ма

Джак Ма

Определено сте чули за Алибаба. Джак Ма е основател на компанията. Той е най-богатия човек в Азия от години, но едва наскоро се включи в класаията. С приходи от 36,7 млрд. долара, той е на място 34.

# 36. Ли Ка-Шинг

Ли Ка-Шинг

Един от най-влиятелните бизнесмени в Азия, Ли Ка-Шинг има доходи на  стойност от 35,8 млрд. долара. В момента той е председател на CK Asset Holdings и CK Hutchison Holdings.

# 39. Лий Шау Кий

Лий Шау Кий

Лий Шау Ки имаше метеоритен възход за успех. Той е бил отгледан в бедно семейство, но днес има завидната сума от 34,1 млрд. долара по сметката си. Той основава Sun Hung Kai, компания за развитие на имоти, която се оказа много успешна.


# 195. Най-богатият чернокож в света

Алико Данготе
Алико Данготе

Питали ли сте някога „ кой е най-богатият чернокож в света?” Отговорът е Алико Данготе от Нигерия, този магнат се занимава с производство на цимент, брашно и захар с приходи на стойност от 10,2 млрд. долара. Алико Данготе в момента работи по проект за петролна рафинерия в родната си Нигерия. Тази рафинерия ще има впечатляващ рафиниращ капацитет от над 6 милиона барела на ден.

Идеята е тя да намали зависимостта на страната от вноса на петрол. Данготе е в бизнеса повече от тридесет години. Неговата компания е най-големият индустриален конгломерат в Западна Африка.

Ето това са  някои от най-богатите хора в света! Някои от тях за известни и нашумели, други трупат милиардите си далеч от медийното пространство.

# 2231. Татяна Бакалчук

На едно от последните, но завидно място, е Татяна Бакалчук с скромния 1 милярд долара. Бивша учителка по английски, тя основава бизнеса на 28 години в апартамента си в Москва, докато е в отпуск по майчинство.

Класация на най-богатите хора в света ТОП 50

Класация на най богатите хора в света според bloomberg.com:

ИМЕ
НЕТНА СТОЙНОСТ
БИЗНЕС

Илон Мъск

205 милиарда долара
Tesla, SpaceX

Бернар Арно и семейство

187 милиарда долара
LVMH

Джеф Безос

150 милиарда долара
Amazon

Бил Гейтс

128 милиарда долара
Microsoft

Лари Пейдж

115 милиарда долара
Google

Уорън Бъфет

117 милиарда долара
Berkshire Hathaway

Сергей Брин

109 милиарда долара
Google

Лари Елисън

120 милиарда долара
софтуер

Стив Балмър

116 милиарда долара
Microsoft

Мукеш Амбани

85 милиарда долара
диверсифицирани

Гаутам Адани и семейство

128 милиарда долара
инфраструктура, стоки

Франсоаз Бетанкур Майерс и семейството

83,5 милиарда долара
Лореал

Карлос Слим Хелу и семейство

78,8 милиарда долара
телеком

Марк Зукърбърг

78,7 милиарда долара
Facebook

Джонг Шаншан

74,5 милиарда долара
напитки, фармацевтични продукти

Майкъл Блумбърг

70,0 милиарда долара
Bloomberg LP

Амансио Ортега

69,9 милиарда долара
Ти си

Джим Уолтън

64,7 милиарда долара
Walmart

Алис Уолтън

63,8 милиарда долара
Walmart

Роб Уолтън

63,5 милиарда долара
Walmart

Майкъл Дел

61,8 милиарда долара
Компютри Dell

Джан Имин

59,4 милиарда долара
TikTok

Фил Найт и семейството

53,7 милиарда долара
Найк

Чарлз Кук

53,6 милиарда долара
Koch Industries

Джулия Кох и семейството

53,6 милиарда долара
Koch Industries

Дитер Шварц

50,8 милиарда долара
на дребно

Робин Зенг

49,4 милиарда долара
батерии

Макензи Скот

48,3 милиарда долара
Amazon

Хуатенг Ма

47,7 милиарда долара
среден интернет

Франсоа Пино и семейството

47,7 милиарда долара
луксозни стоки

Дейвид Томсън и семейството

47,3 милиарда долара
медии

Beate Heister & Karl Albrecht Jr. & семейството

42,3 милиарда долара
супермаркети

Стивън Шварцман

37,3 милиарда долара
инвестиции

Джак Ма

36,7 милиарда долара
e-commerce

Лен Блаватник

35,8 милиарда долара
музика, химикали

Li Ka-shing

35,8 милиарда долара
диверсифицирани

Клаус-Майкъл Кюне

34,4 милиарда долара
доставка

Хе Сянджиан

34,2 милиарда долара
Битова техника

Лий Шау Ки

34,1 милиарда долара
недвижим имот

Джовани Фереро

33,8 милиарда долара
Нутела, шоколадови бонбони

Джон Марс

33,7 милиарда долара
бонбони, храна за домашни любимци

Жаклин Марч

33,7 милиарда долара
бонбони, храна за домашни любимци

Леонардо дел Векио и семейство

32,5 милиарда долара
очила

Уилям Лей Динг

32,4 милиарда долара
онлайн игри

Vladimir Lisin

31,7 милиарда долара
стомана, транспорт

Мириам Аделсън

31,5 милиарда долара
казина

Леонид Михелсон

31,4 милиарда долара
газ, химикали

Алексей Мордашов и семейство

30,7 милиарда долара
стомана, инвестиции

Vladimir Potanin

29,7 милиарда долара
метали

Тадаши Янай и семейство

29,0 милиарда долара
модна търговия на дребно

 

Таб. 1 (класация на най-богатите хора в света)

Е, след като разбрахме, че има над 2000 милярдера в света, остава да си зададем въпроса колко са милионерите?


Отдели 2 секунди от твоето време и се запиши за най-горещият бюлетин на Spiritell. 100% безплатно!

Абонирай се

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: