Цялата информация е във вашите ръце!

Най-богатите хора в света и техните империи

Ако някога сте се чудили кои са най-богатите хора в света, тук може да намерите отговора на въпроса.

Чудили ли сте се някога кои са най-богатите хора в света? E, не сте само вие! Повечето от нас се чудят какво би било да бъдеш феноменално богат. За хората в този списък тази мечта е реалност!

Ако се интересувате кой е най-богатият човек в света, тук ще ще разберете всички подробности. Това са едни от най-богатите хора в света към посочената дата.

(Обновена на: 08.10.2021 в 18:40ч.)

Реклама

# 1. Илон Мъск

Илон Мъск

Илон Мъск израства в Южна Африка, след това имигрира в Канада на 17 години. Отива в САЩ като студент в Университета на Пенсилвания. Tesla Inc., основана от Мъск през 2003г., предлага изцяло електрически превозни средства на масовия пазар. SpaceX, ракетната компания на Мъск, сега е оценена на повече от 20 милиарда долара. Със своите 201,2 млрд. долара, Мъск е на 1-ро място в топ 25 на най-богатите хора в света.

# 2. Джеф Безос

Джеф Безос

Титлата „най-богатият човек на света” отново не принадлежи на Джеф Безос. С приходи от 189,1 млрд. долара, основателят на Amazon е на 2-во място в класацията на най-богатите хора в света. През 2018г. той добави 40 милиарда долара към приходите си, което го поставя на първо място в класацията. Всъщност Безос е първият човек, който е стигнал до 100 милиарда долара, което никак не е малко! След развода и подялбата на парите с бившата съпруга, Джеф Безос, отново е на първо място.

# 3. Бернар Арно

Бернар Арно

Най-вероятно това име не ви говори нищо, но ще разпознаете неговата компания. Бернар Арно има приходи на стойност 175 млрд. долара. Той е и главен изпълнителен директор на Louis Vuitton Moet Hennessey. Тази компания е създадена чрез сливането на две луксозни марки – Moet Hennessey, производителя на коняк и шампанско и модната къща Louis Vuitton.

Само преди три години Арно беше в списъка на 14-та позиция. Въпреки това, той направи огромни крачки и сега е на 3-то място.

# 4. Бил Гейтс

Билл Гейтс

Едно име, което вероятно се очаква да бъде в този списък, е Бил Гейтс.

Бил Гейтс, основател на Microsoft, той има приходи на  стойност от 129,4 млрд. долара. През 2018 за пръв път е изместен от първата позиция, благодарение на Джеф Безос. Microsoft е най-голямата компания за компютърен софтуер в света. Само миналата година той спечели впечатляващите 10 млрд. долара!

# 5. Лари Елисън

Лари Елисън

Лари Елисън основава корпорацията Oracle, в която заема позицията на главен изпълнителен директор на компанията до 2014г. Oracle става все по-голяма, в нея работят над 136 000 души. Елисън е на 5-то място в списъка със своите 1019,3 млрд. долара.

# 6. Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг

Ето друго име, което вероятно очаквате да бъде в този списък. Основателят на Facebook има приходи на стойност 118,6 млрд. долара. Доскоро той беше на трето място в този списък. Но благодарение на скандала с данните в Кеймбридж и наскорощните проблеми с отпадането на услугите (Facebook, Instagram и Watsup), цената на акциите на Facebook падна.

# 7. Лари Пейдж

Лари Пейдж

Лари Пейдж е известен с това, че е основател на Google – компания, която започна своята дейност в гараж през 1998г. Сега е на 7-то място с приходи на стойност от 116,9 млрд. долара. Не е учудващо че той е в класацията на най-богатите хора в света, тъй като Google е най-популярната търсачка в света.

#8. Сергей Брин

Сергей Брин

Малко след неговия приятел и съосновател на Google Лари Пейдж, Сергей Брин е номер 8 в този списък. С неговите приходи в размер на 112,7 милиарда долара.

# 9. Уорън Бъфет

Уорън Бъфет

Чували ли сте за компания, наречена Berkshire Hathaway? Може би не. Вероятно още не сте чували и за нейният главен изпълнителен директор Уорън Бъфет. Той обаче е на 9-то място в този списък с приходи на стойност от 100,5 млрд. долара.

Той е най-печелившият инвеститор в света, който се харесва от търговците навсякъде. Но, той все още живее в къщата, която е купил в деня, когато дори не е имал и милион. Това показва колко скромен е той! Ако сте се питали как живеят най богатите хора в света, виждате, че не всички обитават замаци и дворци.

# 10. Мукеш Амбани

Мукеш Амбани

Мукеш Амбани е най-богатият човек в Азия. През 2020г. заема 10-то място в класацията за най-богати хора в света. Амбани е бизнес магнат от Индия с приходи на  стойност от 98 млрд. долара. Живее в град Мумбай, който е на 10 място в класацията „най-богат град с най-много милиардери„.

# 11. Стив Балмър

Стив Балмър

Ако сте чували за НБА в Лос Анджелис Клипърс, вероятно сте чували за Стив Балмър. В момента притежава екипа и е бивш главен изпълнителен директор на Microsoft. Тази година той има приходи в размер на 93,4 млрд. долара и е номер 11 в списъка.

# 12. Франсоаз Бетанкур Майерс

Франсоаз Бетанкур Майерс

Най-богатата жена в света! Франсоаз Бетенкур Мейърс притежава тази титла. С нейните 82,3 млрд. долара, тя притежава империята на L’Oreal. Тя започна да управлява компанията преди две години след смъртта на майка си. Днес тя е собственикът на L’Oreal и нейното семейство притежава една трета от компанията.

# 13. Амансио Ортега

Амансио Ортега Гаона

Запознат ли сте с модната марка Zara? Вероятно да. Зара е част от модната група Inditex, а Амансио Ортега е неин основател. Въпреки че Ortega изгуби доста пари миналата година, той е на 13-то място в класацията на най-богатите хора в света. Неговите приходи са на стойност е 81,7 млрд. долара.

# 14. Карлос Слим Хелу

Карлос Слим Хелу

Карлос Слим Хелу притежава „ Grupo Carso ” – конгломерат с впечатляващо портфолио, обхващащо търговията на дребно, недвижимите имоти, енергетиката, медиите и здравеопазването. Карлос е на 14-то място в списъка с неговите приходи в размер на 75 милиарда долара. Не отдавна той оглавяваше 4-то място в списъка. След като загуби близо 6 милиарда долара, той падна надолу в класацията.

# 15. Гаутам Адани

Той е индийски милиардер индустриалец, който е председател и основател на групата Adani – многонационален конгломерат със седалище в Ахмедабад. Адани притежава Abbot Point, спорен проект за добив на въглища в Австралия, чиято въгледобивна мина Carmichael е обявена за една от най-големите в света.Адани придоби 74% дял в международното летище в Мумбай, второто по натовареност в Индия, през септември 2020 г. Притежава 73,2 млрд. долара, които му отреждат 15-та позиция в ТОП 25 на най богатите хора в света.

# 16. Жонг Шаншан

Жонг Шаншан председателства Nongfu Spring, компания за бутилирана вода, която регистрира своите акции в Хонг Конг през септември 2020г.

За много кратко време, той достигна до 6-тото място на най-богатите хора, но в момента се намира под номер 16.

Роденият в Ханджоу Жонг отпадна от началното училище по време на хаотичната културна революция в Китай.

По-късно той работа като строителен работник, репортер на вестник и агент за продажби на напитки, преди да започне собствен бизнес. Питежава приходи от 65,2 млрд. долара.

# 17. Алис Уолтън

Алис Уолтън

Доскоро Алис Уолтън беше най-богатата жена в света. Тя има печалба в размер на 63,4 млрд. долара. Както можете да си представите от името й, тя и Джим Уолтън са брат и сестра. Алис също ще наследи част от богатството на Уолмарт. Не само това, но тя основава собствена компания през 1988г. – Llama Company.

Въпреки че компанията вече е закрита, тя все още е на 17-то място в света.

# 18. Джим Уолтън

Джим Уолтън

Синът на Сам Уолтън, Джим Уолтън, е спечелил 64,3 млрд. долара. Баща му основава Walmart, най-голямата търговска верига в света. Джим е в борда на директорите на компанията. Той е и главен изпълнителен директор на Arvest Bank, неговата собствена компания.

# 19. С. Робсън Уолтън

С. Робсън Уолтън

Третият Уолтън в този списък, С. Робсън Уолтън, е най-големият син на Сам Уолтън. До 2015г. той беше председател на Walmart. С приходи от 63,1 млрд. долара, С. Робсън Уолтън се нарежда на 19-то място.

# 20. Майкъл Блумбърг

Майкъл Блумбърг

Почти сигурно сте чули за медийната и финансовата компания Bloomberg LP. Майкъл Блумбърг е неин изпълнителен директор и основател. Сега той е 20-ят най-богат човек в света. С приходи на стойност от 59 млрд. долара, през последните няколко месеца Bloomberg добави още 5 млрд. долара към сметките си.

# 21. Филип Найт

филип найт

Филип Найт, основател на обувния гигант Nike, се оттегли като председател през юни 2016г., след 52 години в компанията. С приходи от 55,1 млрд. долара, той е на място 21 в класацията на най богатите хора в света.

# 22. Макензи Скот

Макензи Скот е бившата съпруга на основателя на Амазон – Джеф Безос, за когото беше омъжена 25 години. Те се разведоха в средата на 2019 година. Като част от споразумението за развод, Джеф прехвърли 25% от своя дял в Amazon на MacKenzie. Питежава приходи от 54,5 млрд. долара, което я прави част от топ 25 на най-богатите хора в света.

# 23. Майкъл Дел

Майкъл Дел е председател и главен изпълнителен директор на Dell Technologies, която е създадена през 2016г., когато Dell се слива с гиганта за компютърно съхранение EMC. Притежава 53 млрд. долара.

# 24. Чарлз Кох

Чарлз Кох

Главен изпълнителен директор и съсобственик на Koch Industries, Чарлз Кох е известен като филантроп и бизнесмен. Koch Industries включва технологии и оборудване за контрол над замърсяването, полимери, скотовъдство и горски продукти. Неговите приходи от 41,1 млрд. долара го поставя на 24-то място.

#25. Джулия Кох

джулия кох

Джулия Кох и трите й деца наследиха 42% дял в Koch Industries от съпруга си Дейвид, който почина през август 2019г. на 79 години. Питежават приходи от 46,8 млрд. долара.


Отпаднали от топ 25:

#21>27. Франсоа-Анри Пино

François Pinault

Франсоа Пино е почетен председател на луксозната група Kering, която притежава модни марки Saint Laurent, Alexander McQueen и Gucci. Семейство Пино dari 113 милиона долара за възстановяването на катедралата Нотр Дам след пожара през април 2019г. Питежават приходи от 48,8 млрд. долара.

# 20>29. Ма Хуатенг

Ма Хуатенг

Един от най-богатите хора в Азия, Хуатенг е бизнес магнат от Китай. Той също е предприемач, инженер, инвеститор и филантроп по технология и интернет. Той също така основава Tencent – най-печелившата компания в Азия. С нетна стойност от $ 44,6 милиарда, той е номер 29 в списъка.

# 18>39. Колин Хуанг

Колин Хуанг Женг

Колин Хуанг, е председател и главен изпълнителен директор на онлайн дискаунтър Pinduoduo, един от най-големите сайтове за електронна търговия в Китай. Хуанг има магистърска степен специалност компютърни науки от Университета Уисконсин в Медисън. Състояние 31,4 млрд. долара.

# 20>32. Джак Ма

Джак Ма

Определено сте чули за Алибаба. Джак Ма е основател на компанията. Той е най-богатия човек в Азия от години, но едва наскоро се включи в класаията. С приходи от 39 млрд. долара, той е на място 32.

# 25>53. Даниел Гилбърт

Дан Гилбърт основава това, което ще се превърне в Quicken Loans, най-големият ипотечен кредитор в САЩ, през 1985г. на 22-годишна възраст. Неговите приходи са 28,6 млрд. долара.

# 23>26. Дейвид Томсън

Дейвид Томсън и семейството му контролират медийна и издателска империя, основана от дядо му Рой Томсън. Най-големият дял на семейството: над 350 милиона акции на Thomson Reuters, където Thomson изпълнява функциите на председател. Питежават приходи от 49,8 млрд. долара.

# 24>30. Карл Албрехт-младши и Беате Хайстер

Наследници на богатството на Aldi, Беат Хайстър и Карл Албрехт-младши са децата на Карл Албрехт-старши, който почина през юли 2014г. на 94 години. Тяхното състояние е 43,4 млрд. долара.

# 22>31. Шелдън Аделсън

Шелдън Аделсън

Американският инвеститор, филантроп и бизнес магнат Шелдън Аделсън има доходи на  стойност от 35,6 млрд. долара. Той основава Лас Вегас Сандс Корпорейшън, компанията, която притежава Сингапурския залив Marina Bay Sands.

# 22>40. Хуей Ка Ян

Хуей Ка Ян

На стойност 30 млрд. долара, Hui Ka Yan е настоящият председател на групата Evergrande в Китай. Тази компания е в сектора на търговските и жилищни имоти и е базирана в Хонг Конг.

# 23>49. Лий Шау Кий

Лий Шау Кий

Лий Шау Ки имаше метеоритен възход за успех. Той е бил отгледан в бедно семейство, но днес има завидната сума от 30,3 млрд. долара по сметката си. Той основава Sun Hung Kai, компания за развитие на имоти, която се оказа много успешна.

# 25>41. Ли Ка-Шинг

Ли Ка-Шинг

Един от най-влиятелните бизнесмени в Азия, Ли Ка-Шинг има доходи на  стойност от 29,1 млрд. долара. В момента той е председател на CK Asset Holdings и CK Hutchison Holdings.


# 195. Най-богатият чернокож в света

Алико Данготе
Алико Данготе

Питали ли сте някога „ кой е най-богатият чернокож в света?” Отговорът е Алико Данготе от Нигерия, този магнат се занимава с производство на цимент, брашно и захар с приходи на стойност от 10,2 млрд. долара. Алико Данготе в момента работи по проект за петролна рафинерия в родната си Нигерия. Тази рафинерия ще има впечатляващ рафиниращ капацитет от над 6 милиона барела на ден.

Идеята е тя да намали зависимостта на страната от вноса на петрол. Данготе е в бизнеса повече от тридесет години. Неговата компания е най-големият индустриален конгломерат в Западна Африка.

Ето това са  някои от най-богатите хора в света! Някои от тях за известни и нашумели, други трупат милиардите си далеч от медийното пространство.

# 2231. Татяна Бакалчук

На едно от последните, но завидно място, е Татяна Бакалчук с скромния 1 милярд долара. Бивша учителка по английски, тя основава бизнеса на 28 години в апартамента си в Москва, докато е в отпуск по майчинство.

Е, след като разбрахме, че има над 2000 милярдера в света, остава да си зададем въпроса колко са милионерите?


Отдели 2 секунди от твоето време и се запиши за най-горещият бюлетин на Spiritell. 100% безплатно!

Абонирай се

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече