Кокосово масло за коса – Защо да го използвате?

Кокосово масло за коса - Защо да го използвате

Кокосовото масло предлага множество предимства, когато става въпрос за грижа за косата. Служи като лек за пърхот, ревитализира сухата и увредена коса, контролира къдренето и предпазва косата от увреждане, свързано със стилизирането. Освен това, като цяло е безопасно за употреба при различни типове коса.

Ключът към свойствата на кокосовото масло за подобряване на косата се крие в изобилието от мастни киселини. Следователно тази съставка може да се намери в много продукти за грижа за косата, включително шампоани, балсами и стилизиращи гелове. Като алтернатива можете директно да използвате кокосово масло от буркана във вашата кухня, като третиране косата преди измиване или кондиционираща маска.

В тази статия ще разгледаме ползите от кокосовото масло специално за косата. Освен това ще проучим как кокосовото масло помага за възстановяване на ежедневните щети, подобряване на текстурата на косата и възстановяване на цялостното й здраве.

реклама

Ползи на кокосовото масло за коса

Има научни доказателства, които предполагат, че лауриновата киселина, наситена мазнина, открита във високи концентрации в кокосовото масло, може потенциално да има положително въздействие върху здравето на косата, като предотвратява загубата на протеини.

Нашата коса е съставена основно от протеин, наречен кератин. Въпреки това, различни фактори като боядисване, изрусяване, често миене с шампоан и употребата на стилизиращи продукти могат да доведат до увреждане на протеините, което води до коса, която изглежда без блясък и слаба.

1. Увредена коса

В цялостен преглед, проведен през 2015 г., изследователите правят множество проучвания, които изследват въздействието на растителните масла върху човешката коса. ( 1 ) Констатациите показват, че кокосовото масло прилича на естествените протеини на косата и притежава уникална способност да прониква в косъма, който е видимата част от косата над скалпа.

Чрез своите проникващи свойства, кокосовото масло ефективно намалява абсорбцията на вода в косата, като по този начин смекчава ежедневните щети.

Проучването също така разкри, че кокосовото масло е единственото масло, способно да минимизира загубата на протеин, независимо дали косата е увредена или не. Участниците, които са използвали кокосово масло като продукт за преди и след измиване, са изпитали тези предимства.

Изследването също така оценява ефектите на минералното масло и слънчогледовото масло върху здравето на косата, но нито едно от тези масла не демонстрира способността да намалява загубата на протеин.

2. Сух скалп и пърхот

Има доказателства, че можете да използвате кокосово масло, за да се справите със сух, сърбящ скалп и придружаващия го пърхот.

Проучване от 2021 г. на 140 души в Индия – 70 с пърхот и 70 без – установи, че локалното приложение на кокосово масло върху скалпа има противогъбични ползи. Той също така насърчава растежа на полезни бактерии и намалява лющенето на скалпа. ( 2 )

Други изследвания показват, че кокосовото масло може да помогне за възстановяване на хидролипидната бариера, която е най-горният слой на кожата ви. ( 3 ) Това би го направило добро лечение както за пърхот, така и за суха кожа.

Установено е също, че кокосовото масло се бори с гъбичните инфекции на скалпа.

Доказателства от едно проучване показват, че кокосовото масло има противовъзпалителни свойства, а участниците в проучването също са имали повишено производство на колаген, главният структурен протеин в кожата и други тъкани. ( 4 )

Въпреки че няма научни изследвания за връзката между колагена и косата, лични свидетелства и теории твърдят, че леченията с колаген са полезни. И няма доказателства, че добавките с колаген са особено полезни – здравословното хранене е най-добрият начин да получите колаген.

Как да включите кокосово масло за коса в ежедневните си грижи?

Кокосовото масло е невероятно универсално масло за грижа за косата, предлагащо множество предимства като третиране преди шампоан, балсам, помощно средство за стилизиране или маска.

За да включите кокосовото масло в рутинната си грижа за косата, помислете за следните методи:

  • Защитно средство преди измиване: Нанесете кокосово масло върху косата си преди измиване с шампоан, за да предотвратите прекомерното абсорбиране на вода, предпазвайки косата от увреждане и сухота. Съсредоточете се върху средната част и краищата на косата си, като я оставите за 15 до 30 минути преди измиване.
  • Балсам: Кокосовото масло има потенциала да заздрави косъма и да намали накъсването. Използвайте го като заместител на обикновения балсам или добавете няколко капки към съществуващия си балсам за подобрени изглаждащи ефекти.
  • Помощ при стилизиране: Борете се с хвърчащата коса, като нанесете малко количество кокосово масло върху влажна коса. Това спомага за абсорбирането и улеснява стилизирането.
  • Маска за коса: За дълбоко подхранване масажирайте една или две чаени лъжички кокосово масло в косата си. Изплакнете го след няколко часа или го оставете за една нощ, ако имате особено суха или увредена коса.

За да постигнете оптимални резултати, експертите препоръчват да включите кокосовото масло в рутинната си грижа за косата два до три пъти седмично.

Съвети за грижа за косата с кокосово масло

Кокосовото масло е полезно за различни типове коса, особено за тези със суха, повредена или боядисана коса.

За да оптимизирате използването на кокосово масло в рутинната си грижа за косата, вземете под внимание следните съвети:

1. Загрейте маслото

Направете кокосовото масло по-лесно за използване, като го затоплите преди нанасяне. Поставете една чаена лъжичка масло в купа и я поставете в съд, частично пълен с гореща чешмяна вода.

Друга възможност е да разтриете втвърденото масло в дланта си, за да го разтопите. Избягвайте разтопяването на маслото в микровълнова, за да предотвратите прегряване.

2. Създайте смес

Подобрете ползите от кокосовото масло, като добавите няколко капки етерични масла като лавандула или мента. Можете също така да смесите кокосово масло с естествени съставки като кисело мляко, мед или авокадо за допълнително подхранване.

3. Нощно приложение

Нанасяйте кокосово масло през нощта, за да оставите достатъчно време за абсорбиране. Това предотвратява мазната ви коса. Измийте косата си с шампоан сутрин, за да премахнете мазнината.

4. Нанесете малко количество

Използвайте малко количество кокосово масло, не повече от чаена лъжичка, за да избегнете утежняване на косата. Внимателно масажирайте маслото от средната част до краищата на косата. Регулирайте количеството, ако имате гъста коса.

5. Прилагане на скалпа

Докато някои хора намират облекчение от сухотата, като прилагат кокосово масло директно върху скалпа, други може да изпитат дразнене или запушени пори. Започнете с минимално количество и наблюдавайте реакцията на кожата си.

6. Двоен шампоан

За да премахнете напълно кокосовото масло от косата си, обмислете използването на второ нанасяне на шампоан, за да премахнете остатъчната мазнина.

7. Редувайте масла

Хората с груба коса могат да се възползват от редуването на кокосово масло с други масла като арганово масло, авокадо или рициново масло в рутинната си грижа за косата.

Как да изберем кокосово масло за коса?

Когато търсите най-доброто кокосово масло за вашата коса, се препоръчва да изберете нерафинирания сорт, известен също като необработено или екстра върджин масло. Ако е възможно, изберете органични и устойчиво събрани продукти.

  • Нерафинирано кокосово масло: Произведен от първоначалното пресоване на пресни сурови кокосови орехи. По време на производствения процес не се добавят химикали. Има отчетлив аромат на кокос.
  • Рафинирано кокосово масло: Приготвено от сушени кокосови ядки. Подлага се на дезодориране и избелване чрез различни процеси. За по-здравословен вариант помислете за студено пресовани кокосови масла, тъй като те се извличат без използването на топлина или химикали.

Обобщение

Кокосовото масло предлага овлажняващи и възстановяващи ползи за увредената коса. То също така демонстрира ефективност при предотвратяване на пърхот. Можете да го включите в рутинната си грижа за косата преди измиване, балсам, маска за коса или помощно средство за стилизиране.

Когато използвате кокосово масло за първи път, започнете с малко количество, за да наблюдавате как реагира кожата ви. Ако сте доволни от резултатите и нямате проблеми, можете да прилагате маслото приблизително два до три пъти седмично.

Не забравяйте, че малкото е много важно, затова използвайте количество с размер на чаена лъжичка и се съсредоточете върху нанасянето му от средната част на косата до краищата. Изберете нерафинирано кокосово масло за оптимални резултати.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: