Коксаки вирус – Колко сериозен е?

Коксаки вирус

Коксаки вирус e част от семейството на ентеровирусите (които включват също полиовируси и вирус на хепатит А). Разпространява се по фекално-орален и въздушно-капков път.

След норовируса, коксаки вируса вероятно е един от най-често срещаните вируси.

Един от щамовете на този вирус причинява болестта ръка-крак-уста (HFMD). Това е често срещана вирусна инфекция в ранна детска възраст, причинена от коксаки вирус А16.

реклама

Тази статия разглежда какво представлява коксаки вирус, симптоми, видове и начини за лечение.

Какво представляват инфекциите с коксаки вирус?

Коксаки вирусът (Coxsackie virus) принадлежи към семейството на ентеровирусите, характеризиращи се с една верига рибонуклеинова киселина (РНК).

Ентеровирусите, известни също като пикорнавируси (където „пико“ означава „малък“, обозначаващ „малки РНК вируси“), се срещат в глобален мащаб и обикновено се разпространяват по фекално-орален път.

В повечето случаи коксаки вирус инфекциите причиняват леки грипоподобни симптоми и изчезват без лечение. Като приблизително 90% от инфекциите са безсимптомни или се проявяват само с треска.

Но в някои случаи те могат да доведат до по-сериозни инфекции.

Бебетата и малките деца са особено уязвими към симптоматични коксаки вирус инфекции.

Името на вируса идва от град Coxsackie, разположен на юг от Ню Йорк, защото за първи път е открит там.

Известни са общо 29 серотипа на коксаки вирус, които могат да причинят инфекции при хора, включително:

 • Coxsackievirus A2-8, A10, A12, A14, A16 (вид човешки ентеровирус А)
 • Coxsackievirus A9 (вид човешки ентеровирус B)
 • Coxsackievirus B1-6 (вид човешки ентеровирус B)
 • Coxsackievirus A1, A11, A13, A17, A19-22, A24 (вид човешки ентеровирус C)

Откакто беше идентифициран за първи път през 2008 г., вирусът коксаки A6 причинява по-тежки и нетипични случаи на HFMD по целия свят, включително коксаки вирус при възрастни.

Коксаки вирус симптоми

Коксаки вирусната инфекция може да доведе до разнообразна гама от симптоми.

Симптомите могат да включват внезапна поява на висока температура, главоболие и мускулни болки, като някои изпитват възпалено гърло, коремен дискомфорт или гадене.

В някои случаи дете с коксакивирусна инфекция може да има треска без никакви допълнителни симптоми. Обикновено треската при повечето деца продължава около 3 дни, преди да изчезне.

Имайте предвид обаче, че приблизително половината от всички деца с инфекция може да не проявяват никакви симптоми.

Различните коксаки вирус инфекции

коксаки вирус снимки
Kоксаки вирус снимки – Wikipedia

Болестта ръка-крак-уста (HFMD) причинява язви в устата на детето и мехури по ръцете и краката, като това обикновено е най-известната инфекция, причинена от коксаки вирус.

Понякога коксаки вирусите могат да причинят по-сериозни инфекции, които може да се наложи да бъдат лекувани в болница.

По тежките последици от коксаки вирус са:

 • Вродени инфекции: инфекции по време на бременност, които се разпространяват в плода
 • Неонатални инфекции: редки, но могат да причинят проблеми с кървенето, хепатит, менингит, менингоенцефалит, миокардит и сепсис и т.н.
 • Остър хеморагичен конюнктивит: Coxsackievirus A24 може да причини огнища на розово око със субконюнктивални кръвоизливи.
 • Стомашно-чревни заболявания: Може да причини хепатит, небактериална диария или гастроентерит.
 • Херпангина: Подобна на HFMD, с язви в устата, но без обрив или мехури по ръцете или краката на детето.
 • Менингит
 • Миоперикардит: Възпаление и увреждане на сърдечния мускул и торбичката около сърцето, което може да бъде причинено от инфекции с коксаки вирус B1, B2 и B5.
 • Миозит: Възпаление на мускул, което може да бъде причинено от коксаки вирус инфекции.
 • Петехиални и пурпурни обриви: Особено с коксаки вирус A9, който може да се обърка с пурпура на Henoch-Schonlein (HSP).
 • Плевродиния: Внезапна поява на гръдна болка, причинена от възпаление на диафрагмата и свързана с коксаки вирусна инфекция.
 • Респираторни заболявания: Обикновено с лека кашлица, хрема и болки в гърлото и могат да бъдат причинени от коксаки вирус A21 и A24.

Коксаки вирусът може също да причини неспецифични фебрилни заболявания и заболяване, подобно на розеола – треска за два до три дни, последвана от обрив за един до пет дни.

Изненадващо, по-голямата част от хората с коксаки вирусни инфекции нямат никакви симптоми и няма ваксина, лек или лечение за коксаки вирусни инфекции освен поддържащи грижи и лечение на симптомите.

Това звучи тревожно, но за щастие най-често срещаните инфекции с коксаки вирус не са сериозни.

Как се заразяваш с коксаки вирус?

Подобно на много вирусни инфекции, коксаки вирусът се разпространява както по фекално-орален (директен или непряк контакт с изпражнения), така и по въздушно-капков път (ако някой кашля или срещу върху вас).

Човек може да се зарази и чрез докосване на замърсен предмет. Ако има огнище в дадена общност, рискът от инфекция с коксаки вирус е най-висок сред бебета и деца под 5 години.

Децата могат да се разболеят около три до шест дни, след като са били изложени на коксаки вирусна инфекция (инкубационен период).

Миенето на ръцете, избягването на респираторни секрети и дезинфекцията на замърсените повърхности е ключово, за да се избегне разболяването и разпространението на тези инфекции.

Как се лекуват инфекциите с коксаки вирус?

Подходът за коксаки вирус лечение зависи от вида на инфекцията и наличните симптоми.

Антибиотиците, ефективни срещу бактерии, не са полезни за борба с коксаки вирусните инфекции.

За облекчаване на леки болки може да се приложи ацетаминофен или ибупрофен. Ако температурата продължава повече от 24 часа или ако детето показва признаци на по-тежка коксаки вирусна инфекция, препоръчително е да се свържете с лекар.

Повечето деца с обикновена коксаки вирусна инфекция обикновено се възстановяват напълно в рамките на няколко дни без необходимост от медицинска намеса.

За дете, което изпитва само треска без други симптоми, се препоръчва почивка в леглото или участие в тихи дейности на закрито.

Освен това осигуряването на достатъчно течности е от съществено значение за предотвратяване на дехидратация.

Колко дълго продължава инфекцията?

Продължителността на коксаки вирус – колко време си заразен – може да варира.

Децата, които изпитват само треска, могат да изпитат нормализиране на температурата в рамките на 24 часа, като средната продължителност на треската е около 3 дни.

Заболяването на ръка-крак-уста обикновено продължава 2-3 дни, но може да персистира до 7 дни.

обрив при коксаки вирус
Обрив при коксаки вирус снимки – Wikipedia

В случай на вирусен менингит инфекцията може да отнеме 3-7 дни, за да се изчисти.

Важно е да се отбележи, че при всеки е различно и продължителността може да варира, като може да зависи от фактори като специфичния тип инфекция и цялостното здравословно състояние.

Кога трябва да потърсите доктор

Изключително важно е да се свържете с лекаря незабавно, ако детето ви проявява някой от следните симптоми:

 1. Треска по-висока от 38°C за бебета под 6 месеца и по-висока от 38,8°C за по-големи деца
 2. Липса на апетит
 3. Проблем с храненето
 4. Повръщане
 5. Диария
 6. Затруднено дишане
 7. Конвулсии
 8. Необичайна сънливост
 9. Болка в гърдите или корема
 10. Рани по кожата или вътре в устата
 11. Силно възпалено гърло
 12. Силно главоболие, особено с повръщане, объркване или необичайна сънливост
 13. Скованост на врата
 14. Зачервени, подути и сълзящи очи
 15. Болка в единия или двата тестиса

Тези симптоми може да показват по-сериозна коксаки вирусна инфекция, която изисква медицинска помощ.

Може ли да бъде предотвратена инфекцията с вирус Коксаки?

Предотвратяването на инфекция с коксаки вирус включва предимно спазване на добра хигиена, тъй като няма налична специфична ваксина. Ето някои превантивни мерки:

 1. Миене на ръцете: Подчертайте важността на старателното и често миене на ръцете за всички в семейството. Ръцете трябва да се измиват добре след използване на тоалетна, смяна на пелени, преди хранене и преди приготвяне на храна.
 2. Дезинфекцирайте споделените предмети: Играчките в детските заведения и други споделени предмети трябва редовно да се почистват с дезинфектант. Вирусът може да оцелее на повърхности няколко дни.
 3. Изолиране на болни хора: Ако някой в ​​семейството е болен от коксаки вирус, особено деца, препоръчително е да ги държите извън училище или детски заведения за няколко дни, за да предотвратите разпространението на инфекцията сред другите.

Като следвате тези хигиенни практики, можете да намалите риска от инфекция с коксаки вирус и да минимизирате разпространението му в домакинството и общността.

Какво още да имате предвид

Други неща, които трябва да знаете за инфекциите с коксакивирус, включват:

 • Въпреки че усложненията от HFMD са редки, ако сте бременна и мислите, че може да сте били изложени на вируса, препоръката е да се свържете с лекар.
 • Проучванията показват, че диабет тип 1 може да бъде свързан с предишни инфекции с коксаки вирус тип В.
 • Лющене на кожата на ръцете и краката и дистрофия на ноктите могат да се появят след инфекции с коксаки вирус, особено коксаки вирус A6.
 • Инфекцията с един серотип на вируса на коксаки не ви дава имунитет към никой от другите, така че можете и вероятно ще получите инфекции с вируса на коксаки няколко пъти в живота си.

Заключение

Коксаки вирусът се състои от два основни серотипа, A и B, и те са свързани с различни клинично признати синдроми, особено при кърмачета и деца.

Често срещано детско заболяване се проявява с болезнени мехури в устата и малки чувствителни лезии по ръцете и стъпалата, познато като болестта ръка-крак-уста (HFMD).

Важно е да се отбележи, че въпреки че тези инфекции могат да причинят дискомфорт и усложнения, те често преминават сами. Може да е необходима медицинска помощ в тежки случаи или ако възникнат усложнения.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: