Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Твърди или Рохки – Колко време отнема да сварите яйцa?

Научете кой е най-добрия метод за това как да сварите яйца, за да направите перфектното сварено яйце всеки път без суетене.

Често ли се питате, колко време се варят яйцата?

Точното време за варене на яйца, зависи преди всичко от вашите вкусови предпочитания и от това за какво планирате да ги използвате – твърдо или рохко сварените яйца.

Напълно свареното яйце е идеално за директна консумация и за салата, а рохките яйца са за предпочитане за гарниране на препечена филийка хляб.

Без значение от желанията ви, винаги използвайте яйца, които са със стайна температура, за да предвидите най-добре времето за готвене и да сведете до минимум напукването на яйцата.


Прочети Още: Ефективна ли е диетата с яйца?


Колко време се варят яйцата?

Времето на кипене зависи от желания от вас резултат. Добавете яйцата във вряща вода и ги сварете за около 7–13 минути. Варете по-кратко време за рохки яйца.

  • 7 минути. Това време позволява мек, течащ жълтък и добре сварен белтък.
  • 8 минути. Жълтъкът е мек, но не се стича.
  • 10 минути. Яйцата са сварени, но леко меки в центъра.
  • 12–13 минути. Това количество време ще доведе до напълно сварени яйца, но не и преварени.

Придържайте се към формулата по-долу за перфектно сварено яйце всеки път:

  1. Поставете един слой сурови яйца на дъното на средна или голяма тенджера. Напълнете я с вода на около 5 сантиметра над яйцата.
  2. Поставете тенджерата на силен огън. Изчаква се водата да кипне и се засича времето.
  3. Сложете яйцата под студена вода или ги поставете в купа със студена вода за да се охладят.

Рохки яйца

Колко време се варят яйцата за да останат рохки?

За рохко сварено яйце спуснете яйцето в леко вряща вода с лъжица. Оставете да врят седем минути за яйце със среден размер и седем минути и половина за голямо яйце. Жълтъкът ще бъде течен, а белтъка ще е сварен, но мек. Гответе още една минута, ако харесвате вашите рохки яйца малко по-твърди.

Напълно сварени яйца

За твърдо сварено яйце поставете яйцето в студена вода и изчакайте да кипне. След това, настройте таймера за между 10-13 минути в зависимост от това колко добре сварени харесвате яйцата си. Колкото по-дълго сварите яйцето, толкова по-твърдо ще бъде.

След като изтече времето, потопете свареното яйце в много студена вода за една минута. Това ще предотврати прекомерното варене на яйцето в остатъчната топлина.

Алтернативни методи за варене на яйца

колко време се варят яйцата
колко време се варят яйцата за да се перфектно сварени

Въпреки че може да изглежда контраинтуитивно, можете да постигнете същия вкус и качество на варени яйца, без изобщо да ги варите.

Пара

Ако нямате търпение да заври водата, но все пак искате да се насладите на твърдо сварено яйце, имате късмет. Готвенето с пара на цели яйца е чудесен начин да постигнете същия вкус и качество на варено яйце, използвайки много по-малко вода.

Просто напълнете тенджера с 5 сантиметра вода, след това поставете кошница за готвене на пара и загрейте водата, докато заври. Поставете внимателно яйцата си в кошницата, покрийте съда и ги задушете за 5-6 минути за меко сварено яйце и около 12 минути за твърдо сварено.

Готвене под налягане

Готвенето под налягане опростява някои трудни кулинарни задачи – и варенето на яйца не е изключение.

Просто добавете 1 чаша вода в тенджерата под налягане и поставете кошница за пара. Поставете до 12 яйца в кошницата, в зависимост от размера на вашата тенджера, и закрепете капака.

За рохки яйца гответе на ниско налягане за 2–4 минути, в зависимост от това колко рохки ви харесват яйцата. За твърдо сварени яйца увеличете времето за готвене до 7–8 минути.

Печене

Печенето е друг безупречен метод за постигане на перфектно варено яйце – и то изобщо не изисква вода.

Първо, загрейте фурната до 180°C. След това поставете наредете яйцата в съд на разстояние от поне сантиметър.

За рохки яйца, печете около 22 минути, а за твърдо яйце печете 30 минути. Поставете яйцата в ледена вода незабавно след печене, за да спрете процеса на готвене.

Надморската височина може да повлияе на времето за варене

Поради промените в атмосферното налягане водата кипи при по-ниска температура на по-голяма надморска височина, отколкото на морското равнище.

Това означава, че варенето на яйца в регион с голяма надморска височина може да изисква удължено време за готвене.

Общо правило е, че ако живеете на или над 915 метра, увеличете времето за готвене с около 1 минута за всеки допълнителен 305 метра на кота.

Например, ако живеете на надморска височина от 460 метра и искате да направите рохки яйца, увеличете времето на варене от 7 минути на 9 минути.

Често Задавани Въпроси

Колко време се варят рохки яйца?
За да получите рохки яйца, спуснете яйцата в слабо вряща вода. Оставете ги да врят 7 – 7,5 мин.

Колко време се вари яйце от пъдпъдък?
Ако желаете пъдпъдъчето яйце да е рохко сварено са ви нужни 2 минути 30 секунди, за твърдо сварен жълтък яйцето се вари 3 минути 30 секунди.

Как се варят яйца за да се белят лесно?
Кипене за 13 минути, след което ледена баня в края прави перфектни, лесни за обелване твърдо сварени яйца.

Заключение

Яйцата са източници на протеини, мазнини и микроелементи, които играят важна роля в основното хранене.

Въпреки това яйцата традиционно се свързват с неблагоприятни фактори за човешкото здраве, главно поради влиянието им върху холестерола.

В днешни дни обаче е известно, че реакцията на холестерола в човешки серумни нива на диетичната консумация на холестерол зависи от няколко фактора, като етническа принадлежност, генетичен състав, хормонални фактори и хранителен статус на потребителя.

Варените яйца са вкусен и питателен основен продукт, който трябва да имате под ръка, но времето на варене варира в зависимост от желания резултат.

За мек жълтък сварете големи яйца за около 7 минути. За класически твърдо варене ги гответе до 13 минути.

Имайте предвид, че по-малките яйца се готвят по-бързо и че може да се наложи да готвите по-дълго на по-голяма надморска височина поради промени в атмосферното налягане.