Някъде между 17 и 21 години, повечето възрастни ще получат своя трети набор от кътници. Тези кътници са по-често наричани мъдреци.

Зъбите се категоризират според тяхното разположение и функция. По-острите зъби могат да разкъсат храната на по-малки парчета, а по-плоските зъби смилат храната.

Зъбите на мъдростта са по-плоският вид зъби, наречени кътници. Те са в задната част на устата ви. Възрастните получават три комплекта кътника отгоре и отдолу и от двете страни на устата.

От ранна детска възраст до ранна юношеска възраст хората развиват първия си набор от зъби (млечни зъби), губят ги и отново получават съвсем нов комплект (постоянни зъби). Следва кратка пауза, в началото на зрялата възраст, се появява последният набор от зъби (мъдреци).

Наричат се мъдреци, защото те са последните зъби, които се появяват. Предполага се, че сте „по-мъдри“, когато тези зъби изникнат.

Устройство на зъбите

След като научихте колко зъби има човек, разберете и тяхното устройство.

Всеки зъб има три слоя: емайл, дентин и пулпа.

  • Емайл. Емайлът е видимият, бял, външен слой. Тази твърда повърхност предпазва вътрешните слоеве на всеки зъб от увреждане, гниене или нараняване. Емайлът е най-твърдата тъкан в цялото човешко тяло.
  • Дентин. Това е средният слой на зъба, който е най-подобен на костната тъкан. Дентинът съставлява по-голямата част от зъбната структура.
  • Пулпа. Пулпата е живата сърцевина на всеки зъб и най-вътрешният слой. Пулпата се състои от кръвоносни съдове и нерви (съединителна тъкан).

Частта от зъба над линията на венците се нарича коронка. А частта от зъба под линията на венците се нарича корен, който прикрепя зъба към челюстната ви кост.

Заключение

В крайна сметка, ако трябва да си отговорите на въпроса колко зъби има човек през живота си, отговора е 20 броя млечни + 32 постоянни, прави 52 зъба.

Коя е най твърдата тъкан в тялото?

Емайла е най-твърдата тъкан в тялото, покриваща част или цялата коронка на зъба при бозайници. Емайла се състои предимно от минерали, съдържащи калций и фосфат. Емайлът не е жив и не съдържа нерви.

Прочети Още:
Всички съвременни хора имат неандерталско ДНК, разкриват нови изследвания