Някъде между 17 и 21 години, повечето възрастни ще получат своя трети набор от кътници. Тези кътници са по-често наричани мъдреци.

Зъбите се категоризират според тяхното разположение и функция. По-острите зъби могат да разкъсат храната на по-малки парчета, а по-плоските зъби смилат храната.

Зъбите на мъдростта са по-плоският вид зъби, наречени кътници. Те са в задната част на устата ви. Възрастните получават три комплекта кътника отгоре и отдолу и от двете страни на устата.

От ранна детска възраст до ранна юношеска възраст хората развиват първия си набор от зъби (млечни зъби), губят ги и отново получават съвсем нов комплект (постоянни зъби). Следва кратка пауза, в началото на зрялата възраст, се появява последният набор от зъби (мъдреци).

Наричат се мъдреци, защото те са последните зъби, които се появяват. Предполага се, че сте „по-мъдри“, когато тези зъби изникнат.

Устройство на зъбите

След като научихте колко зъби има човек, разберете и тяхното устройство.

Всеки зъб има три слоя: емайл, дентин и пулпа.

  • Емайл. Емайлът е видимият, бял, външен слой. Тази твърда повърхност предпазва вътрешните слоеве на всеки зъб от увреждане, гниене или нараняване. Емайлът е най-твърдата тъкан в цялото човешко тяло.
  • Дентин. Това е средният слой на зъба, който е най-подобен на костната тъкан. Дентинът съставлява по-голямата част от зъбната структура.
  • Пулпа. Пулпата е живата сърцевина на всеки зъб и най-вътрешният слой. Пулпата се състои от кръвоносни съдове и нерви (съединителна тъкан).

Частта от зъба над линията на венците се нарича коронка. А частта от зъба под линията на венците се нарича корен, който прикрепя зъба към челюстната ви кост.

Погрижете се за зъбите си

През целия си живот ще развиете два пълни комплекта зъби. По време на ранна детска възраст ще имате общо 20 зъба, докато като възрастен трябва да притежавате 32 зъба.

Сред тези 32 зъба всеки служи за специфична цел в процеса на дъвчене и хранене. От съществено значение е да поддържате добри практики за орална хигиена и да осигурите здравето на венците си, за да предотвратите кариес и потенциални усложнения, които могат да повлияят на цялостното ви благосъстояние.

Заключение

В крайна сметка, ако трябва да си отговорите на въпроса колко зъби има човек през живота си, отговора е 20 броя млечни + 32 постоянни, прави 52 зъба.

Сред 32-те зъба всеки има своя функция в процеса на дъвчене и хранене. Грижете се добре за зъбите си и поддържайте венците си здрави, за да избегнете кариеси и други цялостни здравословни проблеми.

Постоянни зъби
име на зъба брой
резци 8
кучешки зъби 4
предкътници 8
кътници 12

таб. 1 (колко зъба има човека)

Често задавани въпроси

Колко са зъбите в устата?

Повечето възрастни имат 32 зъба, след като всичките им зъби са поникнали. Това включва мъдреците, които растат в задната част на устата. Те обикновено растат по-късно.

Коя е най твърдата тъкан в тялото?

Емайла е най-твърдата тъкан в тялото, покриваща част или цялата коронка на зъба при бозайници. Емайла се състои предимно от минерали, съдържащи калций и фосфат. Емайлът не е жив и не съдържа нерви.

Прочети Още:
Всички съвременни хора имат неандерталско ДНК, разкриват нови изследвания