Колко зъби има човек и кога сменяме млечните с постоянни

Знаете ли колко зъби има човек?

Всички възрастни имат приблизително еднакъв брой зъби – 32 с мъдреците. Това е само ако всички ваши мъдреци са поникнали или не са ви били вадени зъби.

Зъбите са важна част както от вашата костна структура, така и за храносмилането ви.

реклама

Всеки зъб се състои от три слоя: емайл, дентин и пулпа.

Частта от зъба, която се вижда над линията на венеца, се нарича корона, докато частта под линията на венеца се нарича корен, който закотвя зъба към челюстната кост.

Колко зъби има човек с мъдреците?

Временните млечни зъби започват да падат още на 5 години, а междувременно започват да никнат постоянните зъби, които са 32 броя.

Колко зъби има човек

Постоянните зъби при възрастни включват резци, кучешки зъби, предкътници и кътници:

 • 8 резци. Вашите четири предни зъба отгоре и отдолу са тънки и остри, те служат за отхапване (откъсване, захапване) на хапки храна. Резците също ви помагат да усетите структурата и вида на храната, която ядете. Резците обикновено са първият набор от зъби, които никнат и се появяват на възраст около 6 месеца.
 • 4 кучешки зъба. Острите зъби отгоре и отдолу се наричат кучешки зъби. Те служат за задържане и разкъсване на храна. Първите млечни кучешки зъби изникват на възраст между 16 и 20 месеца. Първо растат горните кучешки зъби, последвани от долните кучешки зъби. При постоянните е обратно – първо изникват долните кучешки зъби на около 9-годишна възраст, а след това горните на 11 или 12-годишна възраст.
 • 8 предкътници. Тези зъби са между кучешките и кътниците. Имате четири предкътника отгоре и четири отдолу. Подкътниците служат за раздробяване на хапките. Кърмачетата и малките деца нямат предкътници, тъй като тези зъби започват да никнат едва на 10-годишна възраст.
 • 12 кътници. Имате осем кътника отгоре и отдолу. Те имат широки дъвкателни повърхности, за да смилат храната, преди тя да бъде погълната окончателно. Те включват и мъдреците, вашият трети комплект кътници, които могат да се появят още в началото на 20-те години и често се отстраняват.

Имайте предвид, че не всеки възрастен може да побере удобно всички 32 зъба в устата си. Защото не всеки има достатъчно място в устата си за тази последна група зъби.

Понякога мъдреците са залепнали под венците. Това означава, че те нямат място за растеж. Ако нямате място за зъбите си на мъдростта, най-вероятно ще трябва да ги премахнете.

Това е така защото, според науката човешките челюсти са започнали да се свиват и са станали по-малки, след прехода към земеделието. Това се дължи на факта, че храната вече била по-лесна за дъвчене, а това не изисква голяма и силна челюст.

Наличието на твърде много зъби може да причини:

 • риск от пародонтоза
 • увреден мъдрец
 • неправилно подредени зъби
 • Малоклузия

Ето защо много хора си вадят мъдреците.

Колко зъби имат бебетата?

когато се интересувате колко зъба има човек, трябва да направите разлика между млечните и постоянните зъби. Научихте, че постоянните са 32, но колко са млечните?

При бебетата зъбите започват да никнат когато са на около 6 месеца. Но не е нечувано да видите 3-месечно дете със зъб или 1-годишно дете само с един зъб.

Всички млечни зъби трябва да са налични, когато детето е на възраст между 2-3 години.

Млечните зъби се наричат ​​още първични или временни. Млечните зъби са 20 броя: 10 отгоре и 10 отдолу.

Въпреки че млечните зъби са „временни“, важно е те да се поддържат чисти и да бъдат здрави. Кариесът на млечните зъби може да повлияе неблагоприятно на постоянните зъби.

Мийте млечните зъби на детето си цели 2 минути, точно както правите и вие.

Как да се грижим за млечните зъби

 • Започнете рутинно миене веднага щом поникне първото зъбче на вашето бебе.
 • Използвайте чиста бебешка кърпа с топла вода, за да измиете всеки зъб.
 • Оставете детето си да дъвче студена, мокра кърпа. Това може да успокои болката при никнене на зъби.
 • Когато вашето малко дете вече има по-голямата част от зъбите си, можете да преминете към миене с детска четка за зъби (обикновено такава с мек косъм). Не забравяйте да използвате такъв с малка глава, за да можете удобно и ефективно да миете всичките им зъби.

Защо имаме мъдреци?

Някъде между 17 и 21 години, повечето възрастни ще получат своя трети набор от кътници. Тези кътници са по-често наричани мъдреци.

Зъбите се категоризират според тяхното разположение и функция. По-острите зъби могат да разкъсат храната на по-малки парчета, а по-плоските зъби смилат храната.

Зъбите на мъдростта са по-плоският вид зъби, наречени кътници. Те са в задната част на устата ви. Възрастните получават три комплекта кътника отгоре и отдолу и от двете страни на устата.

От ранна детска възраст до ранна юношеска възраст хората развиват първия си набор от зъби (млечни зъби), губят ги и отново получават съвсем нов комплект (постоянни зъби). Следва кратка пауза, в началото на зрялата възраст, се появява последният набор от зъби (мъдреци).

Наричат се мъдреци, защото те са последните зъби, които се появяват. Предполага се, че сте „по-мъдри“, когато тези зъби изникнат.

Устройство на зъбите

След като научихте колко зъби има човек, разберете и тяхното устройство.

Всеки зъб има три слоя: емайл, дентин и пулпа.

 • Емайл. Емайлът е видимият, бял, външен слой. Тази твърда повърхност предпазва вътрешните слоеве на всеки зъб от увреждане, гниене или нараняване. Емайлът е най-твърдата тъкан в цялото човешко тяло.
 • Дентин. Това е средният слой на зъба, който е най-подобен на костната тъкан. Дентинът съставлява по-голямата част от зъбната структура.
 • Пулпа. Пулпата е живата сърцевина на всеки зъб и най-вътрешният слой. Пулпата се състои от кръвоносни съдове и нерви (съединителна тъкан).

Частта от зъба над линията на венците се нарича коронка. А частта от зъба под линията на венците се нарича корен, който прикрепя зъба към челюстната ви кост.

Погрижете се за зъбите си

През целия си живот ще развиете два пълни комплекта зъби. По време на ранна детска възраст ще имате общо 20 зъба, докато като възрастен трябва да притежавате 32 зъба.

Сред тези 32 зъба всеки служи за специфична цел в процеса на дъвчене и хранене. От съществено значение е да поддържате добри практики за орална хигиена и да осигурите здравето на венците си, за да предотвратите кариес и потенциални усложнения, които могат да повлияят на цялостното ви благосъстояние.

Заключение

В крайна сметка, ако трябва да си отговорите на въпроса колко зъби има човек през живота си, отговора е 20 броя млечни + 32 постоянни, прави 52 зъба.

Сред 32-те зъба всеки има своя функция в процеса на дъвчене и хранене. Грижете се добре за зъбите си и поддържайте венците си здрави, за да избегнете кариеси и други цялостни здравословни проблеми.

Постоянни зъби
име на зъба брой
резци 8
кучешки зъби 4
предкътници 8
кътници 12

таб. 1 (колко зъба има човека)

Често задавани въпроси

Колко са зъбите в устата?

Повечето възрастни имат 32 зъба, след като всичките им зъби са поникнали. Това включва мъдреците, които растат в задната част на устата. Те обикновено растат по-късно.

Коя е най твърдата тъкан в тялото?

Емайла е най-твърдата тъкан в тялото, покриваща част или цялата коронка на зъба при бозайници. Емайла се състои предимно от минерали, съдържащи калций и фосфат. Емайлът не е жив и не съдържа нерви.

Прочети Още:
Всички съвременни хора имат неандерталско ДНК, разкриват нови изследвания

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: