Колко надежда има в думата “дано”?

дано

Една от най-често използваните думи в речника на всеки българин е “дано”. Дали за нещо, което искаме да ни се случи или за нещо, което не желаем – ползваме я. Но всъщност тя има много песимистично съдържание, а никой не се замисля.

Използваме я всеки ден, дори по доста пъти на ден. “Дано” е сбъркано наречие, създадено от две срички “да”(yes) и “но”(no/but).

Първо след положителното, което всъщност влагаме в тази дума за “надежда”, веднага има отрицание – става объркващо, когато ги разглеждаме така, нали!

реклама

След тази статия и насочването на мислите ви в друга посока, сме сигурни, че ще спрете да я ползвате или поне ще се опитате. Полезно ще е, повярвайте!

За щастие, българския език е достатъчно богат, за да намерим заместители – ползвайте изразите “надявам се”, “Дай Боже”, “да бъде” или просто мислете в бъдеще време.

Промяната не става от днес за утре, отнема време, за да премахнем негативните думи (мисли) от речника (съзнанието) си.

Нека премахнем тази дума или най-малкото да я заменим с „ще“. Не „дано се справя добре“, а „ще се справя отлично“. Не ви ли звучи по-добре?

Заменете мързела, липсата на инициатива и лъжовното желание за такава с действието. Конвертирайте бягащата от тялото ви като Юсеин Болт увереност в бликащо като планинско ручейче, превръщащо се във водопад, самочувствие!

Вместо да си казвате “а дано!” – истински, ама истински повярвайте в себе си! В качествата си. В това, че можете, че бъдещето е във вашите ръце.

Тогава вече няма да чакате чудото. Защото вие сте чудото. Разковничето е действието. Използвайте настоящето си рационално, за да изградите ползотворно бъдеще. За вас. За децата.

Дерзайте. Ставайте и действайте. Животът не чака. Само така всичко ще бъде наред!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: