Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Колко се отслабва с кето диета за 1 седмица?

Въпреки че кето диетата с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини първоначално е била разработена, за да помогне за лечение на епилепсия, много хора се обръщат към нея, за да отслабнат.

Според някои изследвания тя осигурява няколко предимства пред други диети, включително улесняване на изгарянето на складираните телесни мазнини, поддържане на метаболизма ви в добри нива (калориите, които изгаряте в покой) и да се чувствате по-сити с по-малко калории. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

Но когато става въпрос за отслабване, хората не са наясно колко килограми може да отслабнат през първата седмица на кето. Някои хора съобщават за изключителна загуба на килограми след започване на диетата. При голяма част от тях обаче може да се дължи на загубата на вода.

Тази статия разглежда колко тегло можете да отслабнете през първата седмица на кето.

Влизане в кетоза

На кето, вие строго ограничавате приема на въглехидрати, обикновено до 50 грама или по-малко на ден от общите въглехидрати, или 25 грама или по-малко от нетните въглехидрати, които са общо въглехидрати минус фибрите.

За повечето хора храните съдържащи въглехидрати са основният източник на енергия за тялото. Когато ограничавате въглехидратите, тялото ви изгаря през складовете на въглехидрати в мускулите и черния дроб, наречени гликоген, обикновено в рамките на няколко дни. ( 4 ) ( 5 )

След това тялото ви преминава към метаболитно състояние, наречено кетоза, при което използва кетони, които се разграждат от хранителните мазнини или складираните телесни мазнини, като основен източник на гориво. ( 4 ) ( 5 )

Тази смяна, по време на която изгаряте запасите си от гликоген и преминавате към използване на кетони, обикновено отнема по-малко от седмица. За някои хора обаче може да отнеме повече време. ( 4 ) ( 5 )

Много хора забелязват драматична загуба на тегло през този преходен период след започване на кето диета, но повечето от това се дължи на промени в нивата на водата в тялото. ( 6 )

Бързото отслабване е загуба на вода

Съхраняваният в мускулите и черния дроб гликоген е свързан с вода, обикновено в съотношение 3 грама вода за всеки грам гликоген. ( 6 )

Когато изгаряте тези съхранявани въглехидрати, тази вода се екскретира чрез урината или потта. ( 6 )

След започване на кето, може да забележите, че ще уринирате по-често и да ожаднявате по-често от нормалното. Може да забележите и големи загуби на килограми, които са предимно загуби на водата от тялото. ( 6 ) ( 7 )

Колко се отслабва с кето диета?

В зависимост от килограмите ви и колко вода задържате в тялото си, загуба на телесни килограми може да варира. Хората съобщават за загуби на килограми в рамките на седмица след старта от 0,5 килограма до 5 или повече килограма.

Колкото по-едри сте, толкова повече количество вода е вероятно да загубите след започване на кето. Макар че е малко вероятно голяма част от тази първоначална загуба на тегло да е загуба на мазнини.

Въпреки това, след като влезете в кетоза, е много по-лесно да използвате собствените си съхранявани мазнини за енергия, което е една от причините кето диетата да е от полза за отслабване.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")