Колко често трябва да ексфолирате кожата си

Колко често трябва да ексфолирате кожата си

Искате да възобновите кожата си, да я направите, гладка и мека? Ексфолирането у дома е лесно! Има редица продукти на пазара, а и може да си направите лесно домашен скраб за тяло и скраб за лице. Ето как и кога да го направите, за да получите най-добри резултати.

Колко често трябва да ексфолирате?

Това зависи главно от вашия тип кожа и какъв метод използвате. Обикновено ексфолирането веднъж или два пъти седмично е достатъчно, стига да не усещате някакво дразнене.

Ексфолиране на тялото

Ексфолирането включва премахване на външния слой на мъртвите кожни клетки от тялото ви. Това може да звучи неприятно, но това е нещо, което кожата ви прави естествено. Кожата ви отстранява мъртвите кожни клетки през цялото време, но скоростта се забавя с напредването на възрастта. От време на време нежен ексфолиант може да ви накара да се почувствате кожата си отново гладка и свежа.

реклама

Използвайте нежен ексфолиант и кожата ви ще ви бъде благодарна.

Ползите от ексфолирането са:

  • подобрява текстурата на кожата
  • намалява врастналите косми
  • предотвратява акне
  • стимулира свежия и сияен вид на кожата

Начинът, по който кожата ви отразява светлината, зависи от това колко гладка е повърхността й, а сиянието е признак на младост. Слоевете на застаряващата кожа не се подновяват толкова бързо, така че мъртвите кожни клетки започват да се натрупват. Това може да накара повърхността на кожата ви да изглежда груба, суха и по-малко оросена.

Ексфолирането премахва натрупването на стари кожни клетки и разкрива свежите нови клетки. Понякога това означава физическо изтриване на мъртвите кожни клетки. Друг път може да използвате продукти с ексфолиращи киселини като салицилова киселина, които подтикват кожата да се самообновява.

Колко често трябва да ексфолирате?

Дори да харесвате кожата си след ексфолиране, не го правете всеки ден, това може да раздразни кожата ви и да я зачерви.

Вместо това намерете най-добрия график за вашата кожа. Ако използвате по-сурови методи, като по-силни химикали или груби ексфолиращи инструменти, трябва да го правите по-рядко. Ако кожата ви е зачервена, обезцветена или раздразнена, намалете до по-редките сесии на търкане.

Може да се твърди, че продуктите с много ниска концентрация на химичен ексфолиант са подходящи за ежедневна употреба, но не ги включвайте веднага в ежедневния режим. Като цяло, ексфолирането един до два пъти седмично е добро за начало. Можете да го увеличите до три пъти седмично, ако кожата ви изглежда щастлива.

Колко често да ексфолирате тялото си

Превърнете рутинната си ексфолиация в седмичен ритуал. Дори и да се изкушите от по-чести процедури, не го правете, кожата има нужда о почивка.

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид за ексфолирането на различни зони на тялото си.

  • Ръце. Уви, ръцете стават груби напоследък с цялото миене и дезинфекция. Вероятно нямате нужда от специална ексфолираща рутина на всичкото отгоре. Ръцете ви ще получат лек пилинг, когато търкате други части. Вместо това се концентрирайте върху овлажняването им, за да се предпазите от изсушаващите ефекти на цялата тази хигиена.
  • Ходила. Известна с развитието на мазоли и груби петна, кожата ви просто се опитва да се втвърди, за да предпази краката ви от всичко, през което минават. Специален ексфолиант за крака веднъж или два пъти седмично може бавно да смекчи тези груби участъци. Пазете се от всяко средство, което твърди, че ще премахне драстично тонове мъртва кожа наистина бързо. Това може да нарани кожата ви. За най-упоритите зони, позволете на професионалист да ги отстрани вместо вас.
  • Крака. Най-нежният ексфолиант преди бръснене ще премахне цялата мъртва кожа, така че можете да получите по-гладки крака. Не забравяйте, че бръсненето също е нещо като ексфолиране, така че не прекалявайте.

Колко често да ексфолирате лицето си

Когато обмисляте третиране на кожата на лицето си, не забравяйте и за шията и гърдите си. Цялата тази деликатна кожа се нуждае от еднакво деликатно докосване.

Ексфолирането може да помогне при някой кожни проблеми, но твърде много ще направи пъпките още по-лоши. Използвайте нежен продукт, насочен към акне няколко пъти седмично. Можете бавно да увеличавате честотата, ако нямате парене или зачервяване.

На етикета на повечето продукти е указано, че може да се използват ежедневно, седмично или някъде по средата. Най-добрият подход е да започнете с веднъж седмично и да използвате ексфолиращ продукт по-често, след като разберете, че кожата ви го понася.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: