Колко ще отслабнете след седмица на кетогенната диета?

кето

Въпреки факта, че при използване на различните видове диети по правило е необходимо време, за да се видят очакваните резултати, по-принцип хората, поемащи това трудно предизвикателство, са много нетърпеливи.

Много от тях се питат – Ще забележа ли промяна във фигурата си само след седмица?

Нека разгледаме този въпрос във връзка с популярната напоследък кетогенна диета.

реклама

Какво представлява Кето диетата?

За тези от вас, които за първи път се сблъскват с термина, кетогенната диета – обикновено наричана кето – това е диета, която ограничава въглехидратите и насърчава приема на мазнини. Тази диета е от голяма помощ за метаболитните процеси и води до значително намаляване на телесното тегло.

Според принципите на здравословното хранене, в основата на всяко наше хранене трябва да са зърнени продукти, като хляб, тестени изделия, каши, овесени ядки и др.

Това е нашият основен източник на енергия. Кето се състои в пълното елиминиране на тези въглехидрати и замяната им с мазнини, които според общоприетите правила трябва да се консумират от нас в малки количества.

Това кара тялото да навлезе в състояние на кетоза.

Кетозата е състояние, при което тялото получава енергията си не от захар (глюкоза), а от мазнини, съхранявани в тъканите. Осигурява ефективно изгаряне на мазнини, което е желано от хората за отслабване.

Обикновено отнема седмица, докато тялото премине в това състояние, което изисква да изгори последните запаси от глюкоза и да започне да черпи енергия от мазнините, известно като кето-адаптация.

Въпреки че много хора забелязват драстична загуба на тегло по това време, това може да се дължи на промени в количеството вода в тялото.

Загуба на вода през първата седмица

Гликогенът, съхраняван в мускулите и черния ви дроб, се свързва с водата в съотношение от около 3 грама вода за всеки грам гликоген.

Когато въглехидратите се изгарят, тази вода се отделя с урината или потта. Именно в резултат на този процес в началото на диетата може да забележите честа нужда от ходене по малка нужда и повишена жажда.

Свързва се с промяна в теглото – обикновено от 0,5 до цели 5 свалени килограма. Колкото повече тежите, толкова по-повече килограми ще свалите, като така ще забележите кето ефектите през първата седмица. Това обаче не е промяната в изгарянето на мазнини.

Когато навлезете напълно в кетоза, процесът на загуба на тегло ще се забави, но можете да останете спокойни, че това ще бъде изгаряне на мазнини, а не на загуба на вода.

Кето меню

Когато вземем решение за тази иновативна диета, трябва да вземем предвид радикалната промяна в хранителните навици. Какво трябва да включва нашето кето меню?

  • месо – птиче, свинско, телешко;
  • риба, особено сьомга, херинга, скумрия;
  • различни видове ядки, например бадеми, орехи, фъстъци;
  • яйца;
  • млечни продукти, за предпочитане пълномаслени, като масло, сметана, извара;
  • сирена от всякакъв вид;
  • зеленчуци, които не съдържат нишесте – като домати, чушки, броколи;
  • авокадо – то е особено богато на мазнини;
  • зехтин;
  • ленено масло.

Резюме

Кетогенната диета е път на саможертва, но вярваме, че е предизвикателство, което си струва да се поеме. Първата седмица е с много мотивация, но не забравяйте, че за да премахнете излишните телесни мазнини, трябва да се придържате към нея дълго време.

Ефектите от кето диетата са невероятни. Изобретяването на тази диета помогна на много хора по света, които се стремят да отслабнат.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: