Колоезденето до работа „може да намали риска от сърдечни заболявания и рак с една четвърт“

пътуване до работа с колело

Проучване, проследяващо над 300 000 пътуващи, разкри, че карането на колело до работа и обратно може да намали риска от заболявания като сърдечни заболявания и рак с до 24 на сто.

Д-р Ричард Патерсън от отдела за епидемиология на университета в Кеймбридж, който ръководи проучванията, е за драстично увеличаване на броя на велосипедните алеи и пешеходните зони в градовете.

Той посочи, че проучването показва, че увеличението на активните пътувания ще има значително положително въздействие върху здравето.

реклама


Прочети Още: Как упражненията и контрола на теглото, могат да добавят десетилетие към живота ви


В убедителния рецензиран доклад, публикуван в списанието The Lancet от учените от Имперския колеж Лондон и университета в Кеймбридж, се използват данни, за да се проследят пътуващите в Англия и Уелс между 1991 и 2016г.

Установява се, че при тези, които са карали колело до работа, се наблюдава като цяло 20 процента намалена степен на ранна смърт през периода, в сравнение с водачите на МПС.

Резултатите показват с 24 на сто намалена степен на смъртност от сърдечно-съдови заболявания – която включва сърдечен удар и инсулт – 16 на сто намалена степен на смърт от рак и 11 на сто намалена степен на диагноза с рак.


Виж Още: Имунни клетки, които убиват повечето ракови заболявания, открити случайно от британски учени


Ходенето пеша до работа показва по-малко значимо въздействие от колоезденето, но изследваните пешеходци имат седем процента по-нисък процент на диагностициране с рак, отколкото техните връстници шофьори.

Данните от проучването разкриха, че 66 на сто от хората управляват МПС за да стигнат до работа, 19 на сто са ползвали обществен транспорт, 12 на сто са ходили пеша и 3 на сто са се движили с велосипед (посочените данни са за Великобритания).

Без значение Великобритания или България, става ясно, че физически активните режими на пътуване, особено колоездене, са свързани с редица ползи за здравето в сравнение с използването на автомобили.

Ето защо лицата, определящи политиката в сектора на здравеопазването и градската инфраструктура, трябва да вземат предвид последиците за здравето от техните решенията.

Вижте още: Ползи от колоезденето

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: