Колоидна овесена каша: Чудесен лек за всеки кожен проблем

Колоидна-овесена-каша-Чудесен-лек-за-всеки-кожен-проблем

Нашумялата колоидна овесена каша помага при лечението на безброй кожни проблеми, включително суха кожа, сърбеж, обриви и екзема (атопичен дерматит).

Използва се от векове и е изследвана за медицински цели от 50-те години на миналия век. ( 1 ) Администрацията по храните и лекарствата (FDA) официално изброява колоидната овесена каша като защитно средство за кожата.  ( 2 )

Тази статия обяснява какво представлява колоидната овесена каша, как работи, нейните употреби и видове, рисковете и ползите от нея и как се прави.

реклама

Какво е колоидна овесена каша?

Колоидната овесена каша е фино смлян овес ( Avena sativa) смесени в лосиони, кремове, други продукти за грижа за кожата или вода за баня. Това е емолиент, което означава, че омекотява и успокоява кожата.

Голямо разнообразие от налични в търговската мрежа продукти съдържат колоидна овесена каша. Можете също така да си направите колоидна овесена каша.

Какво е „колоидно“?

Терминът „колоиден“ се отнася до фини, некристални частици, смесени в друго вещество, които не се утаяват или отделят от второто вещество, дори след филтриране.

Как работи?

Овесената каша е ефективно локално лечение (както и здравословна храна), защото съдържа:  ( 3 )

 • мазнини
 • протеин

Благоприятни за кожата хранителни вещества

Колоидната овесена каша е богата на различни витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да бъдат полезни за кожата.

Някои от ключовите компоненти включват:

 • Витамини: Колоидната овесена каша съдържа витамини като витамин Е, който е антиоксидант, който помага за защита на кожата от увреждане, причинено от свободните радикали. Витамин Е също поддържа здравето на кожата, като овлажнява и насърчава заздравяването.
 • Минерали: Овесът е добър източник на минерали като магнезий, цинк, желязо и манган. Тези минерали играят различни роли в поддържането на здравето на кожата. Цинкът, например, има противовъзпалителни свойства и може да помогне при заздравяването на рани, докато манганът подпомага производството на колаген, допринасяйки за еластичността на кожата.
 • Бета-глюкани: Това са сложни захари, открити в овеса, които имат имуностимулиращи и успокояващи кожата свойства. Те могат да помогнат за облекчаване на сърбеж, зачервяване и възпаление, което прави колоидната овесена каша полезна за раздразнена или чувствителна кожа.
 • Авенантрамиди: Това са антиоксидантни съединения, специфични за овеса, които имат противовъзпалителни и противовъзпалителни свойства, като спомагат за успокояване и успокояване на кожата.

Комбинацията от тези витамини, минерали, антиоксиданти, бета-глюкани и авенантрамиди в колоидната овесена каша допринася за нейните цялостни благоприятни ефекти върху кожата, което я прави популярна съставка в продукти за грижа за кожата, насочени към различни кожни проблеми.

Колоидна овесена каша – ползи за кожата

Колоидната овесена каша е добре известна с разнообразните си ползи за кожата. По същество това са фино смлени овесени ядки, които се суспендират в течност и често се използват в продукти за грижа за кожата като лосиони, кремове и добавки за баня, поради своите успокояващи и защитни свойства.

Ето някои от основните й предимства:

 • Овлажняване: Колоидната овесена каша образува защитна бариера върху кожата, като помага за задържане на влагата и предотвратява загубата на вода, което е чудесно за суха или чувствителна кожа.
 • Успокояващо: Съдържа съединения като бета-глюкани и авенантрамиди, които имат противовъзпалителни свойства. Това я прави ефективна за успокояване на раздразнена или сърбяща кожа. Често се използва за облекчаване на симптоми, свързани със състояния като екзема, псориазис и слънчево изгаряне.
 • Антиоксидантни свойства: Колоидната овесена каша съдържа антиоксиданти, които могат да предпазят кожата от увреждане, причинено от свободните радикали, което може да допринесе за преждевременно стареене и увреждане на кожата.
 • Почистване: Неговите леки почистващи свойства могат да помогнат за нежното отстраняване на замърсяванията и мазнините от кожата, без да нарушават естествената бариера на кожата. Това я прави подходяща за чувствителни типове кожа.
 • Балансиране на pH: Може да помогне за балансиране на нивата на pH на кожата, което е от съществено значение за поддържането на здрава кожа.

Когато се използва в продукти за грижа за кожата, колоидната овесена каша може да осигури облекчение при различни кожни проблеми и като цяло се счита за безопасна и добре поносима за повечето типове кожа.

Въпреки това, ако имате специфични кожни заболявания или проблеми, винаги е добра идея да се консултирате с дерматолог или здравен специалист, преди да започнете нов режим на грижа за кожата.

Рискове

Рисковете от използването на колоидна овесена каша са доста ниски. Едно проучване установи, че при тестване на пластири на 2565 души само 23 души са имали нежелана реакция.

Изследванията показват, че е: ( 4 )

 • Безопасен в множество форми
 • Рядко дразни, дори при хора с чувствителна кожа
 • Много малко вероятно е да предизвика алергична реакция

Алергии към овес

Ако имате хранителна алергия към овес, може да реагирате с обрив на продукти за грижа за кожата, съдържащи колоидна овесена каша. ( 5 )

Симптомите на тази хранителна алергия включват: ( 6 )

 • Копривна треска
 • Кашлица
 • Недостиг на въздух
 • Хрипове
 • Стиснато гърло/проблемно преглъщане
 • Болка в стомаха/гадене

Въпреки че е рядко, може също да имате реакция към колоидна овесена каша, ако имате целиакия или чувствителност към глутен.

Това е така, защото овесът съдържа протеин, наречен авенин, подобен на глутена. ( 7 )

Кръстосаното замърсяване, когато овесът се отглежда до пшеница, ечемик или ръж, които са с високо съдържание на глутен, е по-важна причина.

Ако реагирате на овесени ядки или зърнени храни, говорете с вашия лекар, преди да използвате колоидна овесена каша. Бъдете внимателни с тези продукти и следете за реакции, ако сте изложени на тях.

Видове

Можете да закупите самата колоидна овесена каша или да я намерите в много видове продукти, като например:

 • Лосиони, кремове и масла за тяло
 • Балсами
 • Сапуни и препарати за тяло
 • Рол-он течности
 • Добавки за вана (напр. накисване, пяна за вана)

Тъй като тези продукти съдържат други съставки, които могат да раздразнят кожата ви, не забравяйте да проверите списъка със съставките за всичко, което знаете, че може да предизвика реакция.

Вашият дерматолог или друг доставчик на здравни услуги може да ви помогне да намерите продукт, който ще работи за вас.

Резюме

Колоидната овесена каша е безопасно и ефективно лечение на кожни проблеми, включително екзема, обриви, сухота, сърбеж, дразнене и инфекция.

Може също да помогне при дразнене на кожата, дължащо се на лечение на рак. Можете да направите колоидна овесена каша, като смелите овеса на прах в блендер. Предлага се и в безброй продукти за грижа за кожата. Страничните ефекти и алергиите са редки.

Въпреки това, ако имате алергия или чувствителност към овес, може да не понесете локалната употреба на колоидна овесена каша.

Кожните проблеми могат значително да повлияят на вашето здраве и качество на живот.

Малко допълнителни и алтернативни лечения са проучени толкова, колкото колоидната овесена каша, така че повечето хора могат да я използват без притеснение.

Посъветвайте се с вашия дерматолог или друг доставчик на здравни услуги за търговски продукти, преди да ги използвате, за да сте сигурни, че всички съставки са безопасни за вас.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: