Контент маркетинг – увеличете трафика към сайта си

контент маркетинг
Kонтент маркетинг като част от пътя към успешното SEO


Интернет е огромен ресурс, но как в един все по-пренаселен пазар да насочите трафика към вашия сайт?

Когато се конкурирате с толкова много други фирми!

Дори ако успеете да насочите трафик към сайта си, вие искате сайта ви да го посещават хората, които наистина се интересуват и са готови да закупят продуктите или услугите, които продавате.

реклама

Какво точно представлява контент маркетинг?

В най-простата си форма, контент маркетинг или маркетинг на съдържанието (Content Marketing на Англ.) е стратегия, която включва създаването и разпространението на висококачествено аудио, видео или писмено съдържание.

Главната цел на контент маркетинга е увеличаване на реализациите и увеличаване на продажбите.

Няма един фактор за успех, който да определи колко ефективен ще бъде вашият маркетинг чрез съдържание, нито има магическа система, която да пише, публикува и да привлича посетители на вашия сайт. Отнема усилена работа, отдаденост и разбиране на вашата целева аудитория.

Разберете какво искат вашите потенциални клиенти

Може би сте попаднали в статии и онлайн ръководства, които ви казват, че контент маркетинга е лесна работа и твърдят следното:

„Публикувайте ново съдържание от около 500 думи всеки ден по всяка тема и трафикът ще дойде”

Въпреки че може да получите трафик, това няма да е „правилния“ трафик. С други думи, хората, посетили сайта ви, няма да са толкова заинтересовани да купуват това, което искате да им продадете.

Как да привлечете правилния трафик?

Преди да започнете да създавате съдържание, трябва да разберете кои са вашите клиенти и какви са техните точки на интереси.

Това включва набавянето на подробна информация за купувача – вашия идеален клиент.

  • На колко години са те, какви са техните предпочитания и нещата които не им харесват.
  • Какъв проблем може да реши вашият продукт или услуга.

Това са важни проучвания които са задължителни!

Можете дори да използвате съществуващите си маркетингови канали като имейл маркетинг.

Попитайте вашите съществуващи абонати за тези въпроси, като изпратите анкета или пък бихте могли да извършите задълбочен анализ на конкурентите.

Правилните ресурси

След като сте проучили и изградили характеристика на купувачите и разберете точно какъв вид съдържание искат да прочетат, трябва да създадете съдържание и да го популяризирате.

Понякога като зает собственик на бизнес, вие просто не разполагате с време за разпространение на вашето съдържание за максимално постигане на целите ви. Това е мястото, където софтуерът може да дойде на помощ.

Друг софтуер, като Traffic Ivy е предназначен да направи съдържанието ви заразително и да се сподели от възможно най-голям брой хора.

Той популяризира съдържанието ви в големите социални медийни платформи и насочва трафик към сайта Ви.

Силен инструмент който ще помогне на стратегията ви с прилагането на контент маркетинг.

Инструмент за контент маркетинг

Софтуерът може да бъде онлайн партньор за вашия бизнес. Той ви помага да получавате висококачествен трафик, да увеличите реализациите и да увеличите продажбите.

Създайте вечнозелено „Evergreen“ съдържание

контент маркетинг

Друг чудесен начин за привличане на трафик към вашия сайт чрез контент маркетинг е създаването на вечнозелено съдържание.

Това, по същество е блог пост, статия или описание на продукт който няма да изглежда остарял след шест или дванадесет месеца.

Най-добрите вечнозелени публикации са добрите съвети, казуси, как да направите дадено нещо, информация за различни ресурси и идеи или най-добрите инструменти в различни сфери.

След като сте създали висококачествено вечнозелено съдържание, можете постоянно да го популяризирате.

Разпространявайте съдържанието си на нова аудитория, чужда публика и в различни платформи, като например Трафик Айви, описано по-горе.

Бъдете внимателни към SEO

Оптимизация за търсачки SEO (search engine optimization) е един от основните начини, по който ще привлечете трафик към вашия сайт.

Това е основен елемент от маркетинговата ви стратегия за съдържание – „контент маркетинг“.

Той включва двустепенен подход, като се фокусира върху оптимизирането на всяка страница и изграждането на връзки – „линк билдинг“.

По отношение на SEO, вашите постове и страници трябва да бъдат подходящо оптимизирани с ключова дума, така че да можете да се класирате за това в органичните резултати от търсенето.

Колкото по-добре е оптимизиран вашият уебсайт, толкова по-високо ще се класира в търсачката.

Необходима е много работа за достигане на първата страница и още толкова за първото място. Това включва много повече от просто публикуване на статии в сайта – оптимизирането за ключова дума, Он и Оф пейдж оптимизация, техническо СЕО, линк билдинг и др.

Имайте предвид, че трябва да разгледаме контент маркетинга като малка част от цялостната стратегия на SEO оптимизацията на сайт.

Може да отнеме много месеци, докато дадена страница от вашият сайт се класира.

Има някои практически стъпки, които можете да предприемете, за да гарантирате, че съдържанието, което създавате, отразява добри практики от гледна точка на SEO.

Процесът за оптимизиране на страница от вашият сайт – стъпка по стъпка.

Създаване на “Силно“ заглавие с ключовата Ви дума в него

Заглавието е един от най-важните елементи на SEO за всяка от вашите уеб страници.

В идеалния случай вашата ключова дума за фокусиране трябва да бъде възможно най-близо до началото на изречението за максимални резултати.

URL

Не забравяйте да изберете URL структура, която е SEO съобразена.

Ще има много по-голямо въздействие, ако включите ключовата си дума в URL адреса, вместо да използвате номера или нещо друго, за да опишете съдържанието си, още по-добре.

Направете URL адреса възможно най-кратък.

Тагове

Вашата страницата трябва да бъде снабдена с не повече от H1 таг – заглавието на статията.

Вашата целева ключова дума трябва да бъде включена в подзаглавията и те трябва да получат H2 и по ниски тагове.

Включете снимки и видео

Създавайте изображения, видео клипове и диаграми, които да поставите в съдържанието си.

Това не само ще разведри текста, но ще направи ръководството по-привлекателно за читателите и ще намали „процента на отпадане“.

Това са случаите, когато посетителят влиза в страницата ви и след това моментално излиза, защото съдържанието не е достатъчно или слабо ангажиращо.

Вашето съдържание трябва да бъде изградено така, че да увеличи времето на престой на посетителите в сайта, доколкото е възможно повече.

Уверете се, че на вашите изображения и видео съдържание са зададени алтернативни маркери (Alt tag) и те включват вашата ключова дума.

Разположение на ключови думи

Ключовата ви дума трябва да се показва в определени точки в съдържанието ви, и да са достатъчно на брой, но не трябва да се прекалява!

Линкове

Когато пишете съдържанието, трябва да включите определени типове външни/вътрешни връзки в него.

Това включва вътрешни връзки към другите ви страници, както и изходящи връзки към авторитетни уебсайтове, които са тясно свързани с темата ви.

Съдържанието, което публикувате, трябва да бъде висококачествено, дълги статии и ръководства, които придават авторитет, изграждат доверие и ви позиционират като експерт във вашата област.

Дългото съдържанието винаги се представя по-добре от съдържане с 500 думи. Но това правило важи когато и двете са на едно ниво като качество.

Качествено късо съдържание може да изпревари и съдържание с 10 000 думи.

Изследване

Проучването на ключови думи е решаваща стъпка във вашата SEO и маркетинговата стратегия – контент маркетинг.

Това е доста обширна тема за да се опише на кратко в тази статия, но най-важното е, че трябва да намерите ключова дума, която не е твърде конкурентна.

Както се казва „да започнем от малките към големите“.

Избягвайте кратките термини като “кредит” или “спортни обувки”, тъй като те са твърде конкурентни. Просто ги оставете за по-късен етап в който ще ви е по-лесно.

По-добре е да намерите средни или дълги ключови думи, за да оптимизирате страницата си.

Ключова дума със средна или дълга опашка е поредица от думи, която описва по-конкретно въпросното нещо, например: “сини спортни обувки за тенис“ или “ дограма за прозорец“.

Друг пример е посочен на снимката:

ключови думи

Тук ставя ясно, че ключовата дума „кредити“ е силно конкурентна и вие трудно ще се класирате за нея.

Докато  за ключовата дума „бързи кредити до заплата“ ще имате по голям успех.

Ключовата дума със средна опашка ще бъде между 2 и 3 думи, а ключова дума с дълга опашка – три или повече думи.

Подборът на ключови думи е важен за успеха ви в органичното търсене.

Съществуват много платени инструменти които ще ви помогнат за проучването на ключови думи, като един от най-използваните е keywordtool.

Безплатната алтернатива е инструмента ubersuggest, разработена от маркетинговата агенция на Neil Patel.

Изградете авторитетни връзки

Както пояснихме по-горе,когато става дума за маркетинг на съдържание – контент маркетинг, това е много тясно свързано с SEO.

Но SEO включва и много други неща.

SEO включва както оптимизиране на публикациите и страниците около конкретни ключови думи и фрази, за които искате да се класирате.

SEO е още и изграждането на авторитетни, висококачествени връзки към вашия сайт.

Изграждането на връзки отнема много работа и време.

SEO / СЕО оптимизацията е систематичен процес, който включва създаването на съдържание, към което хората искат да се свържат и като ще ви позиционира като място за информация във вашата ниша.

Качественото изграждане на връзки включва:

Намиране на блогове и уебсайтове, към които да се свържете

Ако искате да запознаете аудиторията във вашата ниша с вашето съдържане, е важно да изградите връзки.

Трябва да разберете коя е вашата аудитория и какво искат да прочетат.

Има много начини, по които можете да намерите подходящи блогове и уебсайтове, които могат да се интересуват от вашето съдържание.

Вземете ключова дума, която е тясно свързана с вашата целева тема или идея и я въведете в Google.

След това прегледайте най-добрите резултати и ако има такива, които смятате, че биха били подходящи, отбележете ги.

Създайте изключително съдържание

Сега имате списък с уебсайтове и блогове, до които можете да достигнете, като следващата стъпка е да създадете съдържание което да публикувате в тях с връзка към вашия сайт.

За да изградите връзки от сайт с висок авторитет на домейна, от които се нуждаете, съдържанието ви трябва да бъде изключително, много по-добро от всичко, което вече е публикувано по същата тема.

Тя трябва също така да се хареса на хората, които ще се свържат с вашето съдържание.

Публикуване

Последният етап от процеса, след като имате готово съдържание, е да го публикувате и да започнете да достигате до широката аудитория в блогове и собственици на уебсайтове във вашата ниша, които пък може да се свържат с вашата статия.

Може да ги запознаете с изпращане на имейли.

Направете го лично

Уверете се, че всеки имейл е личен, като покажете ,че сте запознат със съдържанието в блога или възможностите на собственика на уебсайта.

Доброто изграждане на връзка е – създаване на трайни линкове от страници с висок авторитет.

Разбира се, можете да използвате социалните медии, за да популяризирате съдържанието си, да достигате до нови аудитории, включително и за изграждане на връзки към съдържанието си.

Процесът на изграждане на връзки може да бъде направен още по-лесен чрез използването на инструменти като SEMRush, които рационализират процеса и ви помагат да идентифицирате популярни теми и да направите процеса  на изграждане на връзки прост и ясен.

Онлайн инструмент semrush

Процесът на изграждане на връзки може да отнеме много време, но инструменти като SEMRush или SEOPowerSuite се грижат за вашите рутинни SEO задачи вместо вас, което ви позволява да се съсредоточите върху създаването на съдържание и изграждането на вашия бизнес.

SEOlium е нов инструмент за проследяване на ранга в Google. На първо място, всичко в този уникален инструмент е проектирано от нулата, а не просто още едно копие на предишен инструмент. В него няма ограничения (брой проекти, конкуренти или отчети), имате ценообразуване въз основа на употребата, той е изключително точен и има много други функции.

сеолиум

За да се избегнат аномалии в данните и да се осигури 99,7% точност в голям брой SEO проекти в световен мащаб, техните алгоритми използват комбинация от модерни технологии и човешко калибриране:

  • ежедневна рутинна проверка на точността
  • оператори за разширено търсене
  • ръчна проверка за проверка на точността на данните
  • автоматично потвърждаване на данни между SEOlium и Google Search Console

Използвайте доказана структура за контент маркетинг

Има много инструменти за контент маркетинг, които ще привлекат трафик към вашия сайт, но един от най-популярните (и успешни) е известен като  „The Skyscraper Technique“ от Backlinko.

Това е доказан инструмент за контент маркетинг, към който ако се подходи по правилния начин, ще генерира значително количество висококачествен, целеви трафик към вашия сайт.

„Техниката на небостъргача“, The Skyscraper Techniquе е изградена на няколко ключови стъпки.

Първият е да се изследва популярна тема. Целта тук е да намериш тема, която знаеш, че работи.

Използвайте Ninja Outreach, за да намерите популярни теми с много връзки и социални акции.

След като имате доказана тема, следващата стъпка е да идентифицирате подходящи блогове и уебсайтове, за да достигнете до темата, която сте избрали.

Вашето съдържание трябва да бъде десет пъти по-добро от всичко, което вече е било публикувано по същата тема.

Това може да означава описание на повече неща, които да обхващат една тема по-задълбочено или да добавят свои собствени идеи.

Какви са следващите стъпки?

Следващата стъпка е промоционалната част, където софтуерните системи и инструменти като платформата Traffic Ivy са толкова полезни.

Има толкова много аспекти на маркетинговото съдържание. Това е систематичен процес, който включва редица стъпки, които могат да докарат трафик към вашия уебсайт.

Не всяка стратегия ще работи за вашия бизнес, ще трябва да направите внимателна оценка, за да определите кои методи и стратегии ще работят по-добре за вашия бизнес.

При който и да е вид маркетинг е необходимо време, постоянство и упорита работа, за да се постигнат резултати.

Привличането на повече трафик към уебсайта Ви не се случва за една нощ. Може да отнеме много месеци, преди да започнете да виждате резултатите.

При условие, че следвате най-добрите практики и създавате изключително съдържание, което повишава осведомеността, ще можете да привлечете трафик.

От който се нуждае вашият бизнес, за да генерирате реализации и в крайна сметка продажби.

Вече знаете, че в SEO оптимизацията се твърди – „съдържанието е цар“, а добавяне на видео във вашата публикациа обагатява съдържанието. Ето защо оставяме това видео от ahref, наречено – Маркетинг на съдържание за начинаещи: Пълно ръководство!

В това видео ще научите как да правите маркетинг на съдържание и ще видите някои съвети, които ще ви помогнат да започнете (дори и да сте начинаещ).

За онези от вас, които искат да прочетат субтитрите на Български език, активирайте автоматичния превод от настройки (зъбното колело) доло в дясно на видеото.

Често задавани въпроси

Какво е контент?
В превод от английски означава „съдържание.“ Съдържанието служи за представяне на информация за определена цел пред аудиторията. 

Kакви са примерите за контент маркетинг?
Добрият маркетинг на съдържанието включва образователни статии, електронни книги, видеоклипове, развлечения и уеб семинари, които отговарят на конкретни въпроси и им предоставят нещо, което хората не могат да получат другаде.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: