Корен от репей за коса и неговите невероятни ползи

Корен от репей за коса и неговите невероятни ползи

От векове корен от репей за коса се използва по различни начини по цял свят.  Неговите лечебни свойства за косата са неоспорими.

Освен че осигурява единствено хранителни вещества за тялото ви, е известно, че това има и невероятни ползи за красотата, растежа и здравината на косата. Чудесата, които корен от репей може да направи за вашата коса, са наистина страхотни.

Корен от репей

От векове европейците, индианците и северноазиатците са използвали репей ( Arctium lappa ) за козметични, хранителни и медицински цели. Растението има големи листа, лилави цветове и „корени“, които имат висока терапевтична стойност.

реклама

Коренищата на растението репей са кафяви отвън, бели отвътре и имат високо хранително съдържание. Диво отгледан и органично отгледан корен от репей се суши и се влива в продукти за грижа за косата, за да се използват лечебните му ползи.

Има сладък, земен аромат и има успокояващ ефект върху скалпа. Това растение е част от семейство Asteraceae, което е семейство цъфтящи растения. Това местно растение за Евразия може да бъде разпознато по големите му листа във формата на сърце.

Самото цвете е с красив лилав оттенък, а стъблата му са силни и здрави. Това е годно за консумация растение, тъй като можете да консумирате както корените, така и части от цветя. Това растение всъщност е силно консумирана храна в Япония. Те наричат ​​растението „гобо“ и го обичат заради естествените му диуретични и пречистващи кръвта свойства.

Ползи от корен от репей за коса

Компонентите на репей се състоят от концентрирани витамини от група В, витамин С, калций, желязо, магнезий и цинк. Всички са необходими за растежа на здрава и краси коса.

1. Насърчава растежа на косата

Според скорошно клинично проучване, клетките на дермалната папила на човешката коса са отговорни за регулирането на скоростта на растеж на космените фоликули. Обширният оксидативен стрес може да направи тези клетки дисфункционални, което може да причини преждевременна загуба на коса и сили побеляване на косата. Корена на репей, е добре проучен стимулатор на скалпа, който възстановява нормалния цикъл на косата и насърчава здравия растеж. Фитостеролите, танините, инулинът, витамините и есенциалните мастни киселини също помагат за насърчаване на естествения растеж на косата.

2. Предпазва косата от UV и вредите от околната среда

Коренът от репей е мощен източник на антиоксиданти. Антиоксидантите като кафеоилхинови и кверцетин в репей предпазват косата от увреждане, дължащо се на свободните радикали. Витамин С, арктиин и лутеолин са ефективни за защита на косата от увреждане, причинено от UV-B.

3. Подобрява състоянието на скалпа

Ако имате дразнене на скалпа, сърбящ скалп, псориазис на скалпа, пърхот или атопичен дерматит (екзема), коренът от репей може да възстанови здравия скалп. Здравият скалп автоматично се превръща в здрава, обемна коса. Коренът от репей енергизира и пречиства кръвта и насърчава кръвообращението под скалпа. Полиацетиленът в репей лекува гъбични и бактериални инфекции на скалпа.

4. Предотвратява сухота на скалпа

Сухият скалп може да се появи, когато скалпът няма достатъчно естествени запаси от масло, за да го поддържа смазан. Прекомерното измиване и състояния като екзема могат да насърчат сухота на скалпа. Сухотата на скалпа е различна от пърхота, тъй като в последния случай косата ви може да изглежда мазна, скалпа ще се омазнява и състоянието е придружено от силен сърбеж. И в двата случая слузта и есенциалните мастни киселини в маслото от корен от репей добавят защитен слой, който дълбоко подхранва, осигурява хранене и хидратация на космените фоликули и по този начин облекчава сухотата и пърхота на скалпа.

5. Контролира омазняването на скалпа и косата

Традиционно корените от репей се използват за балансиране на вътрешната топлина/възпаление. Коренът от репей нормализира производството на масло, произвеждано от мастните жлези на скалпа, без да го премахва напълно. Танинова киселина в репей действа като леко стягащо средство, успокоява ненормалното pH, балансира хормоните на скалпа и успокоява мазния и раздразнен скалп. Също така премахва излишното масло от кичурите на косата и придава блясък и обем.

Уникалните фитохимикали в корена на репей го правят страхотно лечение за всички типове коса. Използвайте само 100% естествени инфузии от корени на репей в грижата за косата, за да извлечете максималните терапевтични ползи.

Тъй като се отнася само за косата, коренът от репей има много ключови хранителни вещества, които могат значително да се възползват от косата ви с течение на времето. 

Вижте още как да си направите възстановяваща маска за коса с корен от репей: Маска за коса с корен от репей

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: