Косопад – Видове, причини и лечение

Косопад - Видове, причини и лечение

Косопад – известен клинично като алопеция, изтънява косата при някои, променя линията на косата при други и може да доведе до частична или пълна плешивост.

Въпреки, че обикновено е наследствено и е резултат от стареенето ( андрогенна лопеция или оплешивяване), може също да е резултат от физически или емоционален стрес, страничен ефект от лечение на рак или други лекарства, или поради други фактори. ( 1 )

Въпреки, че при загуба на коса не се нуждаете от спешна медицинска помощ, тя може да бъде тревожна, да повлияе на самочувствието и психичното здраве. Някои лекарства и други терапии могат да помогнат за справяне с проблема, а понякога по-леките форми на косопад се оправят и сами. Тази статия обсъжда симптомите и възможните причини за алопеция и предоставя кратка информация за това как може да се лекува.

реклама

Симптоми на косопад

Точният модел на косопад зависи от това какво го причинява и може да варира в зависимост от пола.

Андрогенната алопеция е най-често срещаният тип. Възниква по-постепенно, тъй като губите около 100 космени фоликула на ден (типичният скалп има 100 000).  Мъжката плешивост започва над слепоочията и продължава около краищата и горната част на главата. При жените косата обикновено изтънява по-равномерно и има по-малка промяна по линията на косата. ( 2 )

Въпреки това, нервни навици, изгаряния, трихофития ( tinea capitis ) или други дерматологични заболявания могат да доведат до плешиви петна или кръгове. Освен това физическият или емоционален стрес, лъчетерапията и някои лекарства могат да доведат до падане на косата. ( 3 )

Фази на косопад

В основата си загубата на коса възниква поради прекъсване на цикъла на растеж на космения фоликул в тялото. Независимо дали оплешивява или не, косата ви преминава през тези три фази:

Анагенна фаза : Това е, когато косата продължава да расте; анагенната фаза може да продължи няколко години.
Катагенна фаза : За период от 10 дни косата спира да расте и се отделя от фоликула. Фоликулите стабилизират косъма.
Телогенната фаза : Косата почива до три месеца, преди евентуално да падне. Като част от естествения цикъл хората губят от 50 до 100 косъма на ден в тази фаза.

По принцип, когато този цикъл е нарушен, косата пада, без да се регенерира. В повечето случаи това е постепенен процес, въпреки че може да започне по-бързо при някои хора.

Видове косопад и техните причини

Често срещани видове косопад са андрогенна алопеция, телогенен ефлувиум, анагенен ефлувиум, tinea capitisи алопеция ареата.

1. Андрогенна алопеция

Повечето хора, които изпитват загуба на коса, са наследили състоянието от родител, нещо, което обикновено се нарича плешивост.

Докато плешивостта при мъжете е по-често срещана, жените също могат да бъдат засегнати. Около 80% от мъжете и 38% от жените на възраст над 70 години го изпитват. Плешивостта при жените причинява по-дифузно (широко разпространено) изтъняване и като цяло е по-постепенна в прогресията си. Докато при мъжете плешивостта причинява частична или пълна загуба на коса.

2. Телогенен ефлувиум ( Telogen Effluvium )

Косопадът може да възникне и при физически и емоционален стрес. Клинично наричан телогенен ефлувиум, той възниква, когато косата премине във фаза на покой, без впоследствие да започне нов растеж.

Тази фаза често е временна.

Причините включват:

 • Тежка, емоционална реакция на събитие, като например операция или заболяване;
 • Заболяване на щитовидната жлеза;
 • Висока температура;
 • Раждане;
 • Менопауза;
 • Недостиг на витамини или минерали, като цинк;
 • Странични ефекти от лекарства, включително противозачатъчни.

Въпреки че рядко причинява пълна плешивост, телогенният ефлувиум причинява много бърза загуба на коса. Повечето хора виждат възстановяване на косата около три месеца след задействането му.

3. Анагенен ефлувиум

Загубата на коса също може да бъде страничен ефект от някои лекарства или лечения. Този тип плешивост, наречен анагенен ефлувиум, обикновено се обръща, след като терапията приключи или спрете приема на лекарството. Това е особено случаят с химиотерапията и други лекарства за лечение на рак, като например:

 • Циклофосфамид
 • Нитрозоуреи
 • Доксорубицин (адриамицин)
 • Тамоксифен

Освен това, много други видове лекарства също водят до плешивост, включително:

 • Ретиноиди (лекарства за акне с витамин А);
 • Някои антибиотици;
 • Контрол на раждаемостта или спиране на контрола на раждаемостта;
 • Хормонална терапия;
 • Антидепресанти;
 • Лекарства за кръвно налягане;
 • Кортикостероиди;
 • Стабилизатори на настроението.

4. Микоза на скалпа ( Tinea Capitis )

Tinea capitis (трихофития по скалпа) е загуба на коса поради гъбична инфекция.

Най-често се наблюдава при деца. Това води до падане на косата на (често) кръгли петна, които могат да растат с течение на времето. Откритата кожа в тези случаи е зачервена, лющеща се, сърбяща и може да бъде покрита с рани.

5. Алопеция ареата

Този тип косопад възниква поради автоимунно заболяване (като лупус или фибромиалгия ), при което имунната система атакува космените фоликули и предотвратява растежа им. Алопеция ареата може да доведе до пълно оплешивяване.

6. Други причини

Други причини за загуба на коса включват:

 • Изгаряния : Белезите от изгаряне могат да попречат на косата да расте в областта на белега;
 • Тумор на яйчниците или надбъбречните жлези : свръхпроизводството на андрогени в яйчниците (полови хормони, които могат да предизвикат развитието на традиционно мъжки черти) е състояние, което кара яйчниците да произвеждат твърде много тестостерон. В крайна сметка това ще доведе до развитие на мъжки характеристики на жената, което може да включва мъжка плешивост; ( 4 )
 • Трихотиломания : Това е нарушение на скубането на косата, при което някой многократно скубе косми от главата и/или тялото си;
 • Продукти за коса : Trichorrhexis nodosaе загуба на коса, причинена от увреждане на косата. Възниква поради прекомерно разресване на косата, топлинни обработки, прекалено стегнати прически или груби лечения, като изрусяване или боядисване;
 • Излагане на токсини : Излагането на високи нива на определени токсини също може да доведе до загуба на коса.

Вижте още: Чести причини за косопад

Има ли диагностични тестове?

Повечето видове косопад, като оплешивяване, телогенен и анагенен ефлувиум, могат да бъдат диагностицирани въз основа само на симптоми и медицинска история. Въпреки това може да са необходими други тестове:

 • Кръвни тестове за откриване на заболявания, които може да причиняват проблеми;
 • Пул тестове, оценяващи силата на фоликулите;
 • Кожна биопсия за отстраняване на проба от скалпа ви за тестване в лаборатория;

Лечение

Когато загубата на коса е причинена от заболяване, лечението на основната причина позволява косата да порасне отново. Прекратяването на лекарствата или лъчетерапията и химиотерапията също могат да обърнат оплешивяването. В други случаи лекарствата и дерматологичните терапии могат да помогнат. Ето разбивка на това, което се прави за косопада.

1. Интралезионни кортикоиди

Инжекциите на кортикостероиди помагат в случаи на алопеция ареата, когато косопадът е причинен от автоимунна дисфункция. При клинична процедура дерматолозите инжектират тези лекарства точно под кожата на засегнатите области на скалпа, за да стимулират повторния растеж. ( 5 )

2. Противогъбични лекарства

Лечението на tinea capitis (трихофития) зависи от вида на гъбичките, причиняващи инфекцията. Има някои доказателства, че Gris-PEG (гризеофулвин) е ефективен срещу друга гъбичка, Microsporum. Може да се наложи да се прилагат като шампоан.

3. Терапии за трихотиломания

Когато загубата на коса е причинена от натрапчиво дърпане или усукване на косата (трихотиломания), може да се препоръча когнитивно-поведенческа терапия (CBT), форма на терапия за разговор. Тази терапия включва фокусиране върху причините, поради които се е развила тази принуда, и работа върху стратегии за регулиране на нежеланото поведение.

4. Други терапии

Редица други медицински, козметични и домашни терапии също могат да помогнат за справяне с косопада. Те включват:

 • Антиандрогени (блокери на тестостерон);
 • Терапия с прогестерон или естроген (за женска плешивост);
 • Витамини D, B12, C и цинк;
 • Трансплантация на коса (хирургично се присажда коса от друга част на главата за възстановяване);
 • Прилагането на домашни маски за коса;
 • Лазерна и светлинна терапия, която наскоро беше одобрена от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Ако загубата на коса ви причинява значителен стрес и засяга качеството ви на живот, потърсете подкрепа от други. Заедно с приятели и семейство, разговорът с терапевт или консултант по психично здраве може да помогне, както и присъединяването към групи за подкрепа.

Знайте какво приемате

Ако опитате добавки за косопад, уверете се, че знаете какво точно приемате. Докато някои витамини и минерали помагат, излишните количества витамини А, Е и селен всъщност могат да влошат нещата. ( 7 )

Домашно лечение на косопад

Стратегиите в домашни условия няма да обърнат косопада, но могат да помогнат за справянето му. Ето какво трябва да имате предвид: 

 • Нежно измиване : Използвайте мек шампоан и овлажнител, когато миете косата си и опитайте без миещи се разресващи средства или балсами;
 • Подсушете с абсорбираща кърпа, а не със сешоар;
 • Не третирайте косата си у дома : Спрете да използвате домашно обезцветяване, боядисване или други видове процедури за коса;
 • Избягвайте топлината : Ограничете я или спрете да използвате преси, нагревателни лампи, сешоари и други инструменти, които излагат косата ви на топлина;
 • По-разхлабени прически : Плитките, конските опашки и други стилове, които включват силно опъване на косата, също могат да причинят или влошат косопада. Облекчаването на това напрежение със сигурност може да помогне;
 • Лесно разресване : Използвайте гребен или четка само когато наистина трябва да оформите косата си. Бъдете нежни и използвайте бавни, последователни удари;
 • Диета : Спазвайте здравословна, добре балансирана диета и се уверете, че получавате достатъчно калории всеки ден. Недостатъчното хранене може да допринесе за загуба на коса.

Кога да посетите специалист

Докато загубата на коса рядко се нуждае от спешна медицинска помощ, тя може да е признак за нещо по-сериозно. Свържете се с вашия лекар, ако имате:

 • Необичаен или неправилен модел на косопад;
 • Значителна загуба на коса в млада възраст;
 • Болка, сърбеж или възпаление на скалпа;
 • Инфектирани зони по скалпа;
 • Плешиви петна по веждите или брадата;
 • Косопад, придружен от наддаване на тегло, умора, мускулна слабост или втрисане.

Косопад – Резюме

Загубата на коса, известна клинично като алопеция, е много често срещана и може да възникне по много причини. В много случаи това е наследствено и естествен резултат от стареенето. Въпреки това, емоционалният и физическият стрес, медицинските лечения и инфекциите на скалпа също могат да допринесат за това.

Някои лечения, могат да стимулират повторния растеж на косата, а други могат да помогнат за справяне с основните причини за косопад. Промените в начина на живот и козметичните процедури също могат да помогнат.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: