Кофеин в грижа за кожата – Ползи, комбинации и странични ефекти

Кофеин в грижа за кожата - Ползи, комбинации и странични ефекти

През последните години употребата на кофеин в грижа за кожата придоби значително внимание и популярност.

Въпреки че повечето от нас свързват кофеина със сутрешната си чаша кафе или чай, се оказва, че това стимулиращо съединение има и потенциални ползи, когато се прилага локално върху кожата.

Продуктите за грижа за кожата с кофеин се очертаха като тенденция в индустрията за красота, завладявайки интереса на ентусиастите в грижата за кожата.

реклама

Кофеинът, естествен стимулант, открит в различни растения, включително кафе на зърна, чаени листа и какао, отдавна е ценен заради способността си да осигурява енергиен тласък и да повишава бдителността, когато се консумира орално.

Въпреки това, скорошни проучвания разкриха неговите уникални свойства, когато се използва във формули за грижа за кожата.

Какво е кофеин?

Кофеин – известен е като лек стимулант на централната нервна система от векове. Все още е най-широко консумираната съставка в света.

Поради високата си биологична активност и способността да прониква през кожната бариера, той се използва широко в грижата за кожата.

Това е алкалоид, т.е. съединение от растителен произход с действие върху човека. Химически кофеинът е 1,3,7-триметил ксантин.

Кофеинът е изолиран за първи път от кафе през 1819 г. Той също така се намира в чаените листа и какаовите шушулки, а оттам и в какаовите и шоколадовите продукти.

Присъства в енергийни напитки, които се приготвят семена от гуарана. Съдържанието на кофеин в кафените зърна варира в зависимост от вида на кафеното растение.

  • Зърната от Coffea arabica, отглеждани предимно в Централна и Южна Америка, съдържат около 1,1% кофеин.
  • Зърната от Coffea robusta, отглеждани предимно в Индонезия и Африка, съдържат около 2,2 процента кофеин.

Кофеинът, използван в продуктите за грижа за кожата, се извлича предимно от семена от кафе.

Кофеинът е химически подобен на аденозин. В тялото присъстват аденозинови рецептори, към които кофеинът се прикрепя, предотвратявайки прикрепването на аденозин.

Това води до освобождаване на невротрансмитери, което води до подобряване на настроението и облекчаване на умората.

Това се случва при поглъщане на кофеин, освен това ще видим какви са неговите ефекти при локално приложение.

Кофеин в грижа за кожата – Ползи

Когато се приложи върху кожата, кофеинът проявява множество полезни ефекти. Първо, той притежава антиоксидантни свойства, които помагат в борбата с вредните ефекти на свободните радикали и стресовите фактори на околната среда върху кожата.

Това антиоксидантно действие подпомага неутрализирането на вредните молекули и минимизирането на окислителното увреждане, като по този начин насърчава по-здравословен и по-млад тен.

1. Антицелулитни свойства

Целулитът е типичен женски проблем. Появява се главно по бедрата и задните части. Целулитът е комплексно заболяване. То включва лимфната и микроциркулаторната система, наличието на излишна подкожна мазнина, която се издува в дермата, създавайки ефект на трапчинка.

Липолизата е сложен път за разтваряне на тази мазнина и се регулира чрез множество невротрансмитери и хормони чрез многоетапен цикличен процес.

Кофеинът засяга този вътреклетъчен път, като ускорява липолизата и инхибира натрупването на излишни мазнини

Кофеинът също така стимулира дрениращите лимфни системи в мастната тъкан. По този начин премахва натрупаните мазнини, токсини и ненужни вещества, възникващи по време на процеса на липолиза. Те като цяло могат да възпрепятстват микроциркулацията в кръвоносните съдове и да насърчат появата на целулит.

2. Ефекти върху микроциркулацията на кръвоносните съдове

Кофеинът подобрява микроциркулацията на кръвоносните съдове, като по този начин изчиства излишната натрупана течност от тъканите.

Това свойство също помага за изчистване на мазнините. Следователно кофеинът се използва за лечение на подпухналост под очите, при условие че се дължи на натрупване на течност, а не на загуба на мазнини от тъканта под очите.

3. Антиоксидантни свойства

Добре запознати сме с ефектите на UV лъчите върху човешката кожа. Те причиняват фотостареене на кожата, увеличава фините линии поради загуба на еластичност на кожата.

Също така намаляват производството на колаген и влошава качеството на съществуващия колаген, придавайки на кожата отпуснат вид. Това води до пигментация на кожата, в крайни случаи могат да доведат до рак на кожата, напр. меланом.

UV радиацията също така увеличава производството на свободни радикали, което води до увреждане на клетките.  Добавянето на кофеин към формулата на слънцезащитната козметика повишава нейния защитен ефект срещу UV радиация. Намалява образуването на свободни радикали в кожните клетки и може да бъде полезно за предотвратяване на UV радиацията -предизвикан рак на кожата. Слънцезащитните формули, съдържащи 2,5% кофеин, показват по-висока SPF стойност.

4. Ефектът на кофеина върху растежа на косата

Плешивостта е едно от най-разпространените състояния, с които хората се сблъскват. Случва се при мъже в началото на 20-те години. Хормонът тестостерон се превръща в по-активен хормон, наречен дихидротестостерон (DHT) от ензима 5 алфа-редуктаза.

Растежът на косата на скалпа е обратно пропорционален на този хормон (DHT). В крайна сметка, след тежка миниатюризация, косата спира да расте, което води до плешивост.

Кофеинът инхибира активността на ензимите 5 алфа-редуктаза и позволява подновена фаза на растеж на косата. Кофеинът в концентрации от 0,001 и 0,005% води до значително стимулиране на растежа на човешкия космен фоликул.

Кофеинът също така възбужда капилярната микроциркулация в кожата на главата, като по този начин допринася за подхранването на космените луковици.

Укрепва и стимулира бързия растеж, като редовно доставя хранителни вещества на косата. Способността на кофеина да прониква в космените фоликули и да стимулира растежа на човешката коса има важно клинично въздействие върху управлението на андрогенната алопеция. Използва се в шампоани и серуми.

5. Срещу рак

реклама

Кофеинът засяга увредените от ултравиолетовите лъчи клетки на човешката кожа, причинявайки клетъчно делене и апоптоза, преди да започнат да се трансформират в ракови клетки.

Кофеинът, поради неговите антиоксидантни свойства и способността му да предотвратява увреждането, причинено от UVB лъчите на кожните клетки, има потенциално въздействие върху инхибирането на рак на кожата, предизвикан от слънцето, например.

Възможни недостатъци на кофеина

Кофеинът до концентрация от 3% е безопасен и нетоксичен. Той има висока способност за проникване, прилагането на по-висока концентрация за по-дълъг период от време може да има определени странични ефекти като прекомерна вазоконстрикция, хипертония.

Но всичко това е теоретично постулирано – няма изследвания, които да го докажат. Сега възниква въпросът колко и кога да се използва. Обикновено до 3% концентрация обикновено присъства във формулировките.

Как да използваме кофеина в грижата за кожата?

Ежедневното приложение на кофеин се счита за безопасно. Геловете за под очите обикновено се препоръчват през нощта.

Всякакви кремове/лосиони за намаляване на целулита могат да се прилагат два пъти на ден.

Поради UVB защитното си свойство е полезно сутрин да използвате кремове, съдържащи кофеин.

Скрабовете за тяло и лице трябва да се използват веднъж седмично.

Концентрация на кофеин в продуктите за грижа за кожата

Продуктът е еднакво разтворим в масло и вода. Обикновено се добавя от 0,5% до 3%. Около очите, тъй като кожата е тънка, нивото на проникване е по-голямо, следователно не трябва да се добавя повече от 1,5%.

Обикновено в кремовете има 2%, но за някои хора с особено чувствителни зони около очите е по-добре да използвате 1-1,5%.

Съвместим е със силни окислители като: водороден пероксид, бензоил пероксид. Наличните на пазара формули, съдържащи кофеин, са гелове, кремове, лосиони, серуми, шампоани, балсами, масла, сапуни, миещи средства за тяло.

Тъй като козметичната индустрия е силно нерегулирана, източникът и процентът на кофеин обикновено не се споменават в продуктите.

Странични ефекти на кофеина

Безопасно е да използвате кофеин под 3% концентрация. Над това теоретично може да има странични ефекти, свързани със сърдечно и чернодробно увреждане и локално съдово свиване, водещо до хипертония.

Комбинации от кофеин с други съставки

Сигурно се чудите дали е безопасно да комбинирате други съставки с кофеин? По-долу са някои от комбинациите, които могат да направят чудеса, когато се използват заедно:

1. Кофеин и ниацинамид

Добавянето на ниацинамид, който помага за възстановяването на естествените керамиди на кожата. Ефектът му против акне, го прави добър овлажнител/серум с функция за възстановяване на бариерата при склонна към акне кожа.

2. Кофеин, глицерин и хиалуронова киселина

Добавянето на хиалуронова киселина, глицерин, които са овлажнители, т.е. привличат вода и овлажняват кожата, също създават добри овлажнители и спомагат за подобряване на проникването на кофеина.

3. Кофеин и Витамин С

Добавянето на витамин С, който сам по себе си е добър антиоксидант и също така има ползи против пигментация и стареене, създава мощна антиоксидантна формула. Тя осигурява намаляване на пигментните петна, фините линии и бръчките и прави кожата по-стегната. Подходящ е за лицето или зоната под очите.

4. Кофеин и витамин Е

Комбинацията от кофеин и витамин Е е добър овлажнител със стягащи и антиоксидантни свойства.

5. Кофеин и Ретинол

Ретинолът е известен със своите свойства против стареене. Затова тази комбинация е чудесна за кремове против стареене. Намалява фините линии и бръчки и осигурява стегнатост на кожата, което я прави чудесна комбинация за бръчки под очите, а също и за лице и тялото.

Въпреки това е важно да бъдете внимателни, докато използвате тази комбинация, тъй като може да причини дразнене и зачервяване.

Препоръчва се да се използват само продукти, предназначени за проблеми под очите или целеви проблеми, вместо да се комбинират два отделни продукта с тези съставки.

6. Кофеин и Aminexil

Aminexil, тъй като е вазодилататор, насърчава усвояването на кофеина, който има анти-5 алфа-редуктаза и анти-фосфодиестераза (PDE) действие за предотвратяване на косопад.

7. Кофеин, Аминокиселини и Биотин

Кофеинът със своите анти-5 алфа-редуктазни действия заедно с аминокиселините и биотина прави отличен шампоан с реален ефект върху косопада, като също така подобрява структурата на косата.

Кофеин в грижа за кожата – Заключение

Като цяло кофеинът в кафето, което пием, е не само енергиен бустер, но и полезен за кожата.

Любимата на всички напитка също се превръща във все по-популярна съставка за грижа за кожата. Тъй като не само помага да останете будни, но също така се бори с няколко проблема, като изтъняване на косата, редица кожата проблеми и много ползи за здравето.

реклама